Juanjo Passo är en av de musiker och konstnärer som växt upp i miljonprogrammen och som nu porträtteras i programmet Doreen kommer hem i SVT. Foto: Claes Hall

Malmömusiker som har många järn i elden

Bandoneonisten och orkesterledaren Juanjo Passo har många järn i elden. På lördag spelar hans Orquesta Tangarte på Malmö Live och gästas av en legendarisk tangopianist, Gustavo Beytelmann. I slutet av månaden möter man Juanjo i SVT:s programserie Doreen kommer hem, som handlar om musiker uppväxta i miljonprogrammen.

Fakta: Klubb Baires
5 september – Gustavo Beytelmann, solo piano och Orquesta Tangarte på Malmö Live. Prova-på dans med Marcela Troncoso och dans till dj Lene Oskaria Stengaard
23 september – Sexteto Roberto Siri på Moriska Paviljongen
26 september – Quinteto Negro La Boca på Kulturhus Tryckeriet Sofielund
21 oktober – Bandango spelar på Panora i samband med filmfestivalen Latinamerika i fokus.
Fakta: Doreen kommer hem i SVT2
8 september – Julie Chikane, dansare från Ramels väg i Rosengård.
15 september – Eva Jonsson, bildkonstnär och formgivare från Biskopsgården i Göteborg.
22 september – Evin Ahmad, skådespelare från Akalla.
29 september – Juanjo Passo, musiker från Rosengård.

Programledaren Doreen Månsson, som själv bott i ett miljonprogramsområde, hälsar på sex framgångsrika kulturutövare i samband med att miljonprogrammet fyller femtio år. Programserien hade premiär förra veckan och hittills har Pa Modou Badjie från Jordbro, känd från Panetoz och Samir Alj Fäldt, formgivare från Skärholmen, berättat om hur deras konst påverkats av miljonprogrammen. Juanjo Passo växte upp i Rosengård och även dansaren Julie Chikane Quidel från samma stadsdel medverkar i programserien.

Juanjo Passo kom med sin familj från Argentina på 80-talet. Han och hans pappa Juan José Passo drog snart igång en tangoverksamhet och har genom åren arbetat hårt för att göra den argentinska tangon känd i Sverige.
– Rosengård var mitt land på något sätt, där fanns mitt bibliotek och min skola. Jag började spela gitarr, nu har jag en orkester och spelar bandoneon. Man får följa mig på hela min väg, säger Juanjo Passo, som för några år sedan var först i Sverige med att ta en master i bandoneon.
Programmet som handlar om honom kommer i SVT2 den 29 september och man får möta Juanjo Passo både på scenen och privat.
– Det var inspelningar under en konsert i Köpenhamn och på Musikhögskolan där man pratade med min lärare Eva Saether. Men programmet handlar inte bara om tango, utan om familjen och uppväxten. Tv-teamet har till exempel pratat med mina gamla lärare på Värner Rydén-skolan, berättar Juanjo Passo, som tycker det ska bli spännande att se vad programmet ger. Själv har han inte sett något av det ännu.

Nyligen startade Juanjo Passo Klubb Baires i Malmö. Klubben är ett resultat av det mentorprogram för ny arrangörer som Juanjo blev antagen till förra året. Han tvekade först om han skulle arrangera en tangofestival eller olika konserter.
– Jag bestämde mig för att göra en konsertserie med teman som mångfald, jämlikhet och gränsöverskridande. Det ska vara både små och stora konserter, lokalt, internationellt och vi vill trycka på att fler kvinnor ska vara involverade inom tangon, säger han.
Den 5 september är det dags för första konserten i en serie av fyra i höst. Den äger rum i Kuben på Malmö live, där det blir en helkväll i tangons tecken. Det blir tillfälle att prova på dans med Marcela Troncoso och därefter konsert med Gustavo Beytelmann och Tangarte samt senare dans till danska dj Lene Oskaria Stengaard.
– Gustavo Beytelmann är pianisten som spelade med Piazzolla under många år. Jag träffade honom på musikkonservatoriet i Rotterdam när jag studerade där och fick ta del av hans lektioner. Han har spelat med många argentinska tangoorkestrar och han är en levande legend. Vi kommer att göra några nummer tillsammans med honom, berättar Juanjo Passo.
Klubb Baires har fyra konserter inplanerade i år och nästa år ska det bli en fortsättning. Juanjo spelar själv första och sista kvällen på Klubb Baires i höst. I framtiden tänker han arbeta både som musiker och som arrangör.

Det är alltså mycket på gång efter ett halvår utan konserter i samband med att familjen fått tillökning. I våras var konsertkalendern tom.
– Sedan hände allt på en gång. Jag har också varit i London och spelat i en tangoshow som eventuellt kommer att ges på fler ställen. Då blir det mer Londonspelningar med en orkester som spelar traditionellt som i Buenos Aires, säger Juanjo Passo.

Fakta: Klubb Baires
5 september – Gustavo Beytelmann, solo piano och Orquesta Tangarte på Malmö Live. Prova-på dans med Marcela Troncoso och dans till dj Lene Oskaria Stengaard
23 september – Sexteto Roberto Siri på Moriska Paviljongen
26 september – Quinteto Negro La Boca på Kulturhus Tryckeriet Sofielund
21 oktober – Bandango spelar på Panora i samband med filmfestivalen Latinamerika i fokus.
Fakta: Doreen kommer hem i SVT2
8 september – Julie Chikane, dansare från Ramels väg i Rosengård.
15 september – Eva Jonsson, bildkonstnär och formgivare från Biskopsgården i Göteborg.
22 september – Evin Ahmad, skådespelare från Akalla.
29 september – Juanjo Passo, musiker från Rosengård.