Hörby

Vandrarhem kan bli nytt flyktingboende

Råbyhill, vandrarhemmet i Hörby, kan bli flyktingboende för ensamkommande barn. Socialnämnden har enhälligt beslutat att uppdra åt förvaltningen att teckna avtal om lokal som lämpar sig för verksamheten. 8Foto: Jonas Karlsson
Hörby
Hörby är på väg att få ett eget boende för ensamkommande flyktingbarn. Förhandlingar förs med VoB Syd om att starta ett HVB-hem med totalt 18 platser i vandrarhemmet Råbyhill.
PREMIUM

Socialnämnden i Hörby godkände enhälligt upplägget på sitt möte förra veckan och nu återstår bara att skriva under avtalen och hyreskontraktet.Tanken är att hemmet ska drivas av VoB Syd på uppdrag av Hörby kommun och att verksamheten ska startas den 1 november.Hittills har Hörby kommun placerat ensamkommande flyktingbarn i familjehem och boenden runtomkring i närområdet. Men i takt med att allt fler barn anländer till Sverige har det blivit svårare för kommunen att hitta lämpliga platser.

Barn som anvisas till Hörby måste ibland placeras ända uppe i Norrland, eftersom det är akut brist på lediga platser i Hörby.Fyra barn har till exempel placerats i Boden eftersom det inte funnits någon annan lösning.För närvarande tar Hörby kommun emot ett ensamkommande barn i veckan och för att slippa slussa iväg dem till andra kommuner vill socialnämnden att det ska startas ett HVB-hem på hemmaplan.


– Trycket har ökat i alla landets kommuner under 2015, och det har ytterligare accentuerat under sommaren. säger Göran Fredriksson, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Hörby kommun.Den lokal som är aktuell är vandrarhemmet Råbyhills vänstra byggnad. Här ska VoB Syd ställa i ordning 16 platser, är planen. Till det kommer två utslussningslägenheter.


– Jämfört med alternativet, att behöva placera barnen långt ifrån Hörby, är detta en jättebra lösning. Vi har försökt att placera barnen i familjehem i första hand, eftersom vi tycker att det är den bästa lösningen för dem, men nu måste vi öppna ett HVB-hem även i Hörby eftersom belastningen är så stor att vi inte klarar av placeringarna annars, förklarar Hans Frank (FP), ordförande i socialnämnden.


– Löser vi inte det här riskerar vi att dra på oss extra kostnader i form av viten. Men det är viktigt att poängtera att vi ännu inte har skrivit något hyreskontrakt med fastighetsägaren.
– Så fort det är klart kommer vi att gå ut med information till grannarna till boendet tillsammans med VoB, fortsätter han.Hörby kommun har avtal med Migrationsverket om att ta emot 20 ensamkommande barn per år
– tolv med permanent uppehållstillstånd och åtta asylplatser.


– När det nya boendet är i gång får de barn som placerats längst från Hörby komma tillbaka till Hörby, säger Göran Fredriksson.Ett tiotal personer erbjuds anställning på boendet, och rekryteringen har redan påbörjats.De barn och ungdomar som Migrationsverket anvisar till Hörby är i regel i 15-17-årsåldern och kommer företrädesvis från Syrien och Afghanistan.Om alla 18 platserna är belagda hela året ligger ersättningen från Migrationsverket på 12,5 miljoner kronor per år. Ersättningen ska täcka alla kostnader för verksamheten: lokaler, personal, ungdomarnas behov med mera.


– Det här är en kostnadsneutral lösning för kommunen. Den stora vinsten för kommunen, som jag ser är att vi slipper resa iväg med barnen långt i väg och placera dem på andra orter, säger Hans Frank.VoB Syd ägs av Kommunförbundet Skåne och kommunalförbundet VoB i Kronoberg och har sitt huvudkontor i Hörby. Man erbjuder behandlings- och utredningsinsatser för barn, ungdomar, familjer och vuxna missbrukare. Bolaget drivs utan vinstsyfte.SkD har utan framgång sökt fastighetsägaren till Råbyhill, Ingemar Gunnarsson, och VOB Syds vd Niels Elvhammar.

Hörby

Köttjuvar åkte fast

Snattarna plockade på sig kött utan att betala.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hörby
HÖRBY
PREMIUM

Två snattare stoppades av väktare på Hörby lågprisaffär i söndags vid 14-tiden sedan de avslöjats med att snatta köttvaror värda cirka 300 kronor.

Normalt sett släpps snattare direkt men eftersom de här personerna inte är hemmahörande i Sverige kom polis till platsen och grep dem.

Hörby

Åkte fast i nykterhetskontroll

En rattfull Höörsbo åkte fast i lördags.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hörby
HÖRBY
PREMIUM

En 70-årig Höörsbo åkte fast i polisens nykterhetskontroll på Ernst Ahlgrensgatan i Hörby i lördags vid 11-tiden. Mannen blåste över gränsen för grovt rattfylleri. Han rapporteras även för olovlig körning eftersom han saknar körkort.

Polisen genomförde samma dag kontroller även på Fulltoftavägen. Där stoppades en man i 60-årsåldern från Sjöbo kommun. Han är tidigare dömd för att köra bil trots att han saknar körkort, och nu rapporterades han på nytt för grov olovlig körning.

Hörby

Körkortslös försökte smita

Den 60-årige mannen saknade körkort och försökte smita när han såg polisen.
Foto: Martina Holmberg/TT
Hörby
HÖRBY
PREMIUM

En polispatrull skulle i helgen genomföra en trafikkontroll i Hörby. En bil som närmade sig avvek då från platsen och polispatrullen påbörjade då ett efterföljande.

Den 60-årige föraren stoppades sedan på sin hemadress. Det visade sig då att han saknade körkort och att han tidigare kört utan körkort. Han är nu misstänkt för grov olovlig körning.

Hörby

Fick 35 000 över - gick till socialen

Hörbykvinnan fick stora insättningar från sin före detta partner, men sökte ändå socialbidrag.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Hörby
HÖRBY Hörbykvinnan gick 35 746 kronor plus på två månader - men det hindrade henne inte från att söka socialbidrag.

Kvinnan sökte ekonomiskt bidrag förra sommaren. Men eftersom hennes före detta pengar gör ”större insättningar” till henne nekades hon bidrag.

Enligt utredningen i målet hade hon ett överskott på 16 774 kronor i juli och 18 972 kronor i augusti. Därmed är bidrag inte aktuellt, konstaterade socialtjänsten.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten och menade att pengarna hon får från sin före detta partner delvis går till att betala hans räkningar. Men lagen säger att pengar som man har tillgängliga på sitt konto ska räknas in när socialtjänsten bedömer om man kan betala själv eller inte.

Dessutom skulle kvinnan haft ett överskott under den aktuella perioden även om man räknade bort exets överföringar. Rätten ställer sig därmed bakom Hörbys socialtjänsts bedömning.

Hörby

Flyttar till Lågehallarna igen - idrottare får maka på sig

Så här har det sett ut i Lågehallarna när fullmäktige haft sina möten där. Snart är det dags igen. Den skenande smittspridningen gör att fullmäktige måste flyttas från Hörbysalen i kommunhuset till Lågehallarna.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Den skenande smittspridningen av coronaviruset får till följd att nästa sammanträde i kommunfullmäktige flyttas till Lågehallarna. Det meddelar fullmäktiges ordförande Johan Ohlin (SD).

Fullmäktige höll till i Lågehallarna i början av coronapandemin eftersom lokalerna där är större och luftigare, vilket gör det lättare att hålla avstånd

Men i höstas flyttade man tillbaka till Hörbysalen i kommunhuset. Då var smittspridningen i Sverige nere på låga nivåer, samtidigt som vaccinationerna rullades ut i rask takt.

Utglesad sittning

Utglesad sittning i fullmäktigesalen har dock fortfarande gällt, och det finns bara plats för ett fåtal åhörare plus media i salen. Övriga har kunnat följa vad som sägs på sammanträdena via högtalarna i kafeterian utanför Hörbysalen.

Idrottsaktiviteter får flyttas eller ställas in, vilket jag beklagar.

Eftersom smittspridningen har tagit ny fart, och nu ligger på rekordhöga nivåer, flyttar fullmäktige tillfälligt tillbaka till Lågehallarna från och med nästa sammanträde den 31 januari.

– Jag har beslutat att nästa sammanträde hålls i Lågehallarnas B-hall, skriver fullmäktiges ordförande Johan Ohlin i ett mejl till Skånskan.

Tvingas maka på sig

Det innebär samtidigt att idrottsföreningarna som håller till i B-hallen får maka på sig den aktuella kvällen.

Johan Ohlin (SD), kommunfullmäktiges i ordförande i Hörby.
Foto: Jonas Karlsson

Något som inte behövdes förra omgången som fullmäktige hade sina möten där eftersom föreningslivet då gick på sparlåga med anledning av restriktionerna.

– Förvaltningen har ombetts att förbereda sammanträdet i Lågehallarna, och det innebär ju att idrottsaktiviteter får flyttas eller ställas in vilket jag beklagar, fortsätter Johan Ohlin.

Fick inte igenom bantat fullmäktige

Han har tidigare förgäves försökt övertyga de andra partierna om det kloka med att köra med reducerat antal ledamöter i fullmäktige under en begränsad tid för att minska risken för smittspridning.

Men diskussionerna bröt samman. Det gick inte att nå enighet om att banta antalet ledamöter, varför fullmäktige i Hörby - till skillnad mot hur man gjort i många andra kommuner - har kört på med full besättning under hela pandemin.

Johan Ohlin uttryckte vid det tillfället stor besvikelse över att oppositionen hade blockerat frågan genom sitt agerande.

”Ger tråkiga signaler”

– Det är svagt agerat av oppositionen. De gör politik av det här på ett obegripligt sätt. Det ger tråkiga signaler att politikerna i Hörby inte kan enas om en sån här grej.

– Det visar att konfliktlinjerna är väldiga djupa inom oppositionen. Man vill bråka om allt, sade Johan Ohlin (SD) i en intervju i Skånska Dagbladet för ett år sedan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Hörby

Vill ha cykelväg mellan Hörby och Höör

Ska det äntligen bli en cykelväg hela sträckan mellan Hörby och Höör? Ja, det hoppas åtminstone en kvinna i Hörby som har lämnat in ett medborgarförslag om detta till Hörby kommun. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Hörby
HÖRBY Det är hög tid att damma av de gamla planerna på en cykelväg mellan Hörby och Höör, tycker en kommuninvånare i ett medborgarförslag.

Kvinnan som har skickat in förslaget tycker att det borde finnas ett alternativ för människor som på landsbygden att "förflytta sig på ett säkert, miljövänligt och hälsosamt sätt".

– Därför borde det byggas en cykelväg som kopplar ihop Hörby med Höör. Vad jag vet så har Höör byggt cykelväg fram till kommungränsen vid Röinge utanför Ludvigsborg. Men cykelvägen borde fortsätta förbi Ludvigsborg hela vägen fram till Hörby, skriver kvinnan.

Har varit uppe flera gånger

Frågan om en cykelväg mellan Hörby och Höör har dykt upp åtskilliga gånger i diskussionerna genom åren, och Hörby kommun har haft långt gångna planer på att förverkliga idén men pengar till satsningen har saknats.

– Att koppla ihop Röinge, Ludvigsborg, Fulltofta by och Hörby hade varit mycket bra landsbygden, fortsätter kvinnan.

Man ökar säkerheten och öppnar upp för nya möjligheter.

De höga drivmedelspriserna är ytterligare ett argument för att kommunen ska göra slag i saken och bygga cykelbanan, skriver hon.

– Att cykla är både bra för miljön och för hälsan. Men just nu är det rent ut sagt livsfarligt att cykla på vägarna. Att cykla på väg 13 är förenat med livsfarligt.

Skulle gynna turismen

Kvinnan påpekar också att fler cykelvägar i kommunen både skulle hjälpa de boende och gynna turismen.

– Att koppla ihop Hörby och Höör med en cykelväg öppnar upp för möjligheten att ta cykeln med sig på tåget och sedan upptäcka vår fantastiska kommun och allt den har att erbjuda.

– Man ökar säkerheten för medborgarna i kommunen och öppnar upp för nya möjligheter både för skolverksamheten och folk med funktionsvarianter som inte kan eller vågar ta sig ut på vanliga vägar där trottoaren tar slut, skriver kvinnan i medborgarförslaget.

Kommunfullmäktige beslutade på sitt senaste sammanträde att skicka förslaget till tekniska nämnden för beredning.

Hörby

Swish-bedragare kom över 40 000 kr

Mannen som ringde påstod sig representera Ikano-banken. Det slutade med att en kvinna i Hörby swishade över och blev lurad på 40 000 kronor.
Foto: Jessica Gow/TT
Hörby
HÖRBY En kvinna i 65-årsåldern i Hörby förlorade 40 000 kronor i ytterligare en bluff med betalappen Swish som används i mobiltelefoner.

Skånskan berättade igår om ett äldre par i Eslöv som lurades på liknande sätt, och som förlorade 42 000 kronor.

Vad gäller Hörbybedrägeriet blev Hörbykvinnan i torsdags uppringd av en man som sade att han representerade Ikanobanken. Uppringaren påstod att någon tagit ett lån i hennes namn och att beloppet hade betalats ut till en annan bank.

Mannen som ringde sade också att det ”pågick aktivitet på hennes konto nu under samtalets gång och att det därför var viktigt att hon direkt öppnade sin Swish-app”.

Det gjorde Hörbykvinnan. I samband med detta blev hon av med 40 000 kronor.

Exakt hur beloppet försvann vet polisen inte idag. Polisens utredare har ännu inte hört kvinnan, och kommer att titta närmare på hur överföreningen gick till.

I Eslöv blev paret Skånskan som berättade om igår i fredags uppringt av en person som påstod sig representera en teleoperatör som de är kunder hos och nu erbjöd dem ett förmånligt telefonabonnemang som paret tackade ja till.

En timme senare ringde det igen och denna gång var det annan person i andra änden av luren. som påstod att de just blivit utsatta för en bluff och erbjöd hjälp. Men då var paret, fick de veta, först tvungna att swisha över 42 000 kronor vilket de också gjorde.

– Vi vill ännu en gång uppmana folk att aldrig göra sådana överföringar via Swish när man blir uppringd av någon som exempelvis säger sig representera ens bank, säger kommunpolis Mats G Odestål.

Hörby

Berättar om gamla tiders Hörby

Ger ut ny bok om gamla tiders Hörby - nu med inriktning mot klassiska Hörbyföretag genom åren. Lars 36:an Svensson och Åke Westerlund är två av författarna till boken.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Den första boken om Hörby förr och nu blev en succé och gav inspiration till en uppföljare på samma tema. Denna gång med inriktning mot några av ortens företag och verksamheter.
Här får vi veta mer om klassiska Hörbyföretag som Zeimes, Liljenbergs och Mellersta Skånes Civiltryckeri.

Boken skulle egentligen ha varit klar för länge sedan. Arbetet drog igång redan 2018. Men så kom coronapandemin och ställde allt på ända. Restriktionerna gjorde det omöjligt för Hörbygruppen att fortsätta träffas som tidigare, och det är först nu som boken har lämnat tryckpressarna.

Fick material över

– Vi fick mycket material över från förra boken, och vid ett möte kom det ett förslag om att vi skulle göra en bok till. Vi kom fram till att vi skulle berätta om några av företagarna som funnits i Hörby, säger Lars 36:an Svensson, en av deltagarna i gruppen.

Precis som förra gången är det ett verk med hög igenkänningsfaktor som landar på försäljningsdiskarna. Hörbygruppen har varit ute och intervjuat många av de gamla företagarna i Hörby, eller deras ättlingar, och presenterar en mängd spännande faktauppgifter och bilder från svunna tider i boken.

– Det har funnits många stora företag i Hörby genom tiderna. Det har väldigt trevligt att träffa de gamla företagarna och höra dem berätta om gamla tider, säger Åke Westerlund, som också ingår i projektgruppen.

Nytt och gammalt blandas

– Vi har gjort precis som förra gången att vi blandat nytt och gammalt. Här finns både bilder som visar hur det såg ut förr, och bilder som visar hur det ser ut idag, inflikar 36:an.

Zeimes Äggpackeri och grossistfirma är ett av företagen som har fått eget kapitel i boken. Det startades av Albert Zeime när familjen hade lanthandel i Lyby. Efternamnet var från början Persson, men ändrades senare till Zeime.

– Familjen hade en affär i Lyby i början på 1900-talet, och började köpa upp ägg och sälja dem. Albert började alltid med att säga ”sei me, ska det vara några ägg idag”. Efter det började alla kalla honom för Zeime, berättar 36.an.

Zeimes Lågprisvaruhus låg där Konsum har sin affär idag utmed Slagtoftavägen. Firman såldes till Malms Livs 1980, som byggde en ny anläggning på samma plats. AG Favör tog därefter över innan Konsum flyttade in.

Liljenbergs byggde för fullt

Liljenbergs är ett annat klassiskt företag som är omnämnt i ”Hörby förr och nu i ord och bild - del 2”. Byggföretaget hade sitt högkvarter på Vallgatan 25 i Hörby, och startades på 1890-talet av Johan Liljenberg och var kvar i Hörby till 1957 då delar av verksamheten flyttades till Lund.

Företaget låg bland annat bakom nybyggnationen av Stora Hotellet år 1900, tillbyggnaden av Hörby kyrka några år innan och ombyggnaden av Hotell Sten Stensson i Eslöv 1964. Man hade dessutom många stora byggprojekt i andra kommuner i Skåne.

Det finns även bilder från Mellersta Skånes Civiltryckeri på Ringsjövägen, och det berättas att det på sin tid räknades som ett av ortens äldsta företag. Det startades i början av 1900-talet på ”Holms gård” på Råbygatan, och var kvar där fram till 1940 då man flyttade till nybyggda lokaler på Ringsjövägen.

Startades av Ivar Säfstrand

– Dess historia är intimt förknippad med tidningen Mellersta Skåne. Åldern på själva tidningen har diskuterats, men anorna kan räknas tillbaka till 1891 då Hörby fick sin första dagliga tidning - Hörbyposten. År 1911 ändrades tidningens namn till Mellersta Skåne, som startades av Ivar Säfstrand och han var kvar som chefredaktör till 1961, berättas det i boken.

Hörby Bränneri, Hörby Bruk, Atos Medical, Nolato och byggfirman Harald Gustafsson är andra företag som presenteras, och det berättas också om hur kommunhuset på Ringsjövägen kom till och om gamla brandstationen vid Marknadstorget.

Boken har tryckts i Tomelilla, och Monica Zeime - dotter till Roland Zeime - har hjälpt till att sammanställa materialet.

Har tagit bilderna

Förutom Lars 36:an Svensson och Åke Westerlund har även Maj-Britt Johannesson, Gerd Johansson, Kaj Nilsson och Mona Svensson ingått i Hörbygruppen som har arbetat med boken. Anders Blomdahl på Digitalporten har tagit bilderna på företagen och platserna i nutid som är omnämnda i boken.

– Jag vill gärna passa på att rikta ett tack till alla som har ställt upp på intervjuer och med bilder till boken, säger Åke Westerlund.

På frågan om det blir fler böcker framöver säger både 36:an och Åke Westerlund bestämt nej.

– Vi har haft jättetrevligt och roligt på våra träffar. Men nu sätter vi punkt. Nu får ungdomarna skriva böcker om oss. Vi har mycket att berätta! skrattar 36:an.

Hörby förr och nu i ord och bild - del 2 - säljs via PRO och SPF och på Sandahls Modehus.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL