Nya kompetenskrav ställs på bilmekaniker

Ystad En man som står under en upphissad bil med en oljig trasa och en skiftnyckel är kanske själva sinnebilden för en bilmekaniker. Men tiderna har förändras. Nu initieras en process i Ystad för att säkerställa att utbildningarna är i takt med tiden.

– Vi diskuterade hur vissa arbetsgrupper försvinner med den automation som sker, hur ser det ut i fordonsbranschen? frågade sig Håkan Eriksson, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen.

Det var då tanken på en temadag om kompetensförsörjning föddes.
I morgon träffas fordonsbranschen, Ystad kommun och Arbetsförmedlingen för att påbörja vad Håkan Eriksson beskriver som en process i frågan.
– Som vi ser det fungerar det bra i dag men vårt perspektiv är längre, hur ser prognosen ut för framtidens bilmekaniker, vad är det som förändras?
Enligt Håkan Eriksson är det mycket. Elbilar, hybridbilar och bilar fullbelamrade med elektronik ställer helt nya krav på den som utbildar sig till bilmekaniker, redan i dag.
– Det är en fascinerande förändring som redan är igång där det inte handlar om att stå under en bil och såga av ett avgasrör utan att till exempel vara duktig på engelska och att hantera appar och datorer.
– I dag är en verkstad rena ljusa lokaler, med en helt annan atmosfär. De gamla kommer att vara kvar men undan för undan kommer den nya tekniken att komma in och påverka.

Även vilka som söker sig till yrket kan komma att förändras, tror Håkan Eriksson.
– Jag hoppas att fler tjejer ska söka sig dit, den nya teknologin, tror jag kan locka, säger han.
En förändringsprocess som utbildningarna måste vara i kapp, menar Håkan Eriksson. Inte minst för att Arbetsförmedlingen själv köper in utbildningar för arbetslösa mekaniker.
– Då måste vi se till att den är så bra som möjligt.

Vad den process som nu ska påbörja ska resultera i vet inte Håkan Eriksson. Men intresset för temadagen har varit stort.
– Vi får ta det därifrån, diskutera och se vilka ytterligare steg vi ska ta, förhoppningen är att det ska rulla vidare.

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...