Denmark's astronaut Andreas Mogensen, member of the main crew of the mission to the International Space Station (ISS), gestures near the rocket prior the launch at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, Wednesday, Sept. 2, 2015. (Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP)
Kazakhstan's cosmonaut Aydyn Aimbetov, center, Russian cosmonaut Sergei Volkov, bottom, and Denmark's astronaut Andreas Mogensen, members of the main crew of the mission to the International Space Station (ISS), gesture near the rocket prior the launch at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, Wednesday, Sept. 2, 2015. (Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP)
The Soyuz-FG rocket booster with Soyuz TMA-18M space ship carrying a new crew to the International Space Station, ISS, flies in the sky at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, Wednesday, Sept. 2, 2015. The Russian rocket carries Kazakhstan's cosmonaut Aydyn Aimbetov, Russian cosmonaut Sergei Volkov and Denmark's astronaut Andreas Mogensen. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
A police APC drives past the Soyuz-FG rocket booster with Soyuz TMA-18M space ship carrying a new crew to the International Space Station, ISS, prior the launch at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, Wednesday, Sept. 2, 2015. The Russian rocket carries Kazakhstan's cosmonaut Aydyn Aimbetov, Russian cosmonaut Sergei Volkov and Denmark's astronaut Andreas Mogensen. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)
The Soyuz-FG rocket booster with Soyuz TMA-18M space ship carrying a new crew to the International Space Station, ISS, blasts off at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, Wednesday, Sept. 2, 2015. The Russian rocket carries Kazakhstan's cosmonaut Aydyn Aimbetov, Russian cosmonaut Sergei Volkov and Denmark's astronaut Andreas Mogensen. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Förste dansken i rymden

Danmark På onsdagen lyfte den ryska Sojuz TMA-18M-rymdraketen från den ryska raketbasen Balkonur i Kazakstan med den danska astronauten Andreas Mogensen ombord. Två dygn senare når han och de två andra astronauterna Sergei Volkov och Aidyn Aimbetov den internationella rymdstationen ISS.

Andreas Mogensen blev den första dansken i rymden när han på onsdagsmorgonen påbörjade sin rymdresa för att nå rymdstationen ISS på fredag. Rymdfärden varar i tio dagar.

Andreas Mogensen twittrar om rymdäventyret under signaturen @Astro_Andreas. Som traditionen kräver har han med sig några privata saker ut i rymden liksom viktiga danska symboler som en flagga och orginalböcker skrivna av bland andra H C Andersen och Søren Kirkegaard liksom några Legofigurer.

Nu härskar en viss rymdfeber i Danmark som betalat 25,7 miljoner euro för att få upp en egen astronaut i rymden. Dansk Industri, DI, uppger till Berlingske att de anser att Danmark satsar för lite på rymdfart, endast cirka 225 miljoner danska kronor per år. Medan Danmark 2013 enligt OECD satsade motsvarande 6,9 dollar på rymdfart satsade Sverige 12,7 och Norge 18,5 dollar.

Och satsningarna är lönsamma skriver Politiken och pekar på en utredning som Rambøll Management gjorde 2008 och som visade att för varje krona Danmark satsar på europeisk rymdfart får landet tillbaka 4,5 kronor i form av ökad omsättning hos danska företag. Enligt Dansk Industri arbetar i dagsläget 40 danska företag med 760 anställda med att utveckla eller tillverka utrustning åt rymdindustrin.

* * *

Webb-tv-inslagen nedan är på engelska.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev