Join, the rythm of a joint venture. Foto: Ilkka Häikiö

Teaterlek om mörk framtid

Recension

SCEN
Join, the rhythm of a joint venture
Teater Insite och Nyxxx.
Bastionen i Malmö, 26 augusti 2015
Av: Ebba Petrén, Gabriel Widing, Matthias Hahne Thorbjörnsson.
Regi: Ebba Petrén.
Skådespelare: Matthias Hahne Thorbjörnsson, Liv Vesterskov, Märta Lundin, Thom Kiraly.
Speldesign: Gabriel Widing. Ljuddesign: Jonas Åkesson. Scenrum: Ilkka Häikiö.
Föreställningen spelas till och med den 6 september

Jag har just varit på besök i en nära framtid och det var inte obehagligt men ändå en smula kusligt. Närmare bestämt har jag upplevt en interaktiv föreställning med scenkonstgrupperna Teater Insite och Nyxxx i Malmö. Titeln är Join. The rhythm of a joint venture.
Sedan ganska länge är ”joina”, med betydelsen ”ansluta sig, gå med”, ett slangverb som används av unga svenskar. Något som speglar dagens webbaserade och globala sociala gemenskap. Vi är många som frivilligt ”joinat” olika gratistjänster på nätet. Sociala nätverk som bygger på att vi som är användare i själva verket är varor snarare än kunder. Informationen som vi delar med oss av kan säljas vidare av företaget som tillhandahåller tjänsten.

I Join tas vi rakt in i en näraliggande framtid där implantat av mikrochip, en teknik som redan finns, möjliggör ständig uppkoppling till ett nätverk. Föreställningens fiktiva multinationella storföretag heter Corpus och använder en sådan teknik för att förvandla de anställda till komponenter i en stor företagskropp eller rättare sagt ett stort företagsmedvetande. Var och en har individuella särdrag men förväntas att uppgå i den större enhet som företaget utgör. Det totalitära elementet är dock starkt nedtonat eller inlindat.
Vi i publiken förses med namnskyltar och blir välkomnade som nyanställda på företaget Corpus. Vad vi sedan får vara med om är ett slags introduktion eller en kick-off-träff. Här mixas mindfulnessövningar med ”kreativt” tänkande från managementvärlden. Skådespelarna gör en övertygande insats som Corpusanställda och visar prov på stor improvisationsförmåga.

Jag associerar till den klassiska tv-serien Star Trek och det där förekommande Borgkollektivet. Borg är mänskliga varelser med implantat som möjliggör kollektivt medvetande. Individerna har gått upp i ett Borgmedvetande som vill assimilera alla andra. Ledare behövs egentligen inte i Borg-civilisationen, eftersom alla är en del av samma totalitära tanke. Det samma gäller företaget Corpus. Pyramiderna är raserade och istället är det ”the rhythm”, en algoritm som styr de anställda.
Till insikterna som Join bibringar hör att ett totalitärt tänkande mycket väl kan paketeras så att det inte uppfattas som diktatoriskt, utan snarast som en skojig följa-John-lek. Det kusligaste är egentligen tanken på att den framtid som gestaltas faktiskt speglar vår egen tid. Det här är scenkonst som på ett ypperligt vis problematiserar den accelererande samhällsutvecklingen.

SCEN
Join, the rhythm of a joint venture
Teater Insite och Nyxxx.
Bastionen i Malmö, 26 augusti 2015
Av: Ebba Petrén, Gabriel Widing, Matthias Hahne Thorbjörnsson.
Regi: Ebba Petrén.
Skådespelare: Matthias Hahne Thorbjörnsson, Liv Vesterskov, Märta Lundin, Thom Kiraly.
Speldesign: Gabriel Widing. Ljuddesign: Jonas Åkesson. Scenrum: Ilkka Häikiö.
Föreställningen spelas till och med den 6 september