Recension

Teaterlek om mörk framtid

Join, the rythm of a joint venture. Foto: Ilkka Häikiö
Artikel Recension Clemens Altgård besökte en nära framtid på Bastionens scen på onsdagen.

Jag har just varit på besök i en nära framtid och det var inte obehagligt men ändå en smula kusligt. Närmare bestämt har jag upplevt en interaktiv föreställning med scenkonstgrupperna Teater Insite och Nyxxx i Malmö. Titeln är Join. The rhythm of a joint venture. Sedan ganska länge är ”joina”, med betydelsen ”ansluta sig, gå med”, ett slangverb som används av unga svenskar. Något som speglar dagens webbaserade och globala sociala gemenskap. Vi är många som frivilligt ”joinat” olika gratistjänster på nätet. Sociala nätverk som bygger på att vi som är användare i själva verket är varor snarare än kunder. Informationen som vi delar med oss av kan säljas vidare av företaget som tillhandahåller tjänsten.

I Join tas vi rakt in i en näraliggande framtid där implantat av mikrochip, en teknik som redan finns, möjliggör ständig uppkoppling till ett nätverk. Föreställningens fiktiva multinationella storföretag heter Corpus och använder en sådan teknik för att förvandla de anställda till komponenter i en stor företagskropp eller rättare sagt ett stort företagsmedvetande. Var och en har individuella särdrag men förväntas att uppgå i den större enhet som företaget utgör. Det totalitära elementet är dock starkt nedtonat eller inlindat. Vi i publiken förses med namnskyltar och blir välkomnade som nyanställda på företaget Corpus. Vad vi sedan får vara med om är ett slags introduktion eller en kick-off-träff. Här mixas mindfulnessövningar med ”kreativt” tänkande från managementvärlden. Skådespelarna gör en övertygande insats som Corpusanställda och visar prov på stor improvisationsförmåga.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rysk guvernör gripen för inblandning i mord

Sergej Furgal, guvernör i den ryska regionen Chabarovsk, under gripandet.
Sergej Furgal, guvernör i den ryska regionen Chabarovsk, under gripandet.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Ryska säkerhetsstyrkor har frihetsberövat guvernören Sergej Furgal i Chabarovsk i östra Ryssland. Han riskerar livstids fängelse för påstådda kopplingar till flera beställningsmord.

Furgal anklagas för inblandning i beställningsmord på affärsmän i Chabarovsk och dess närliggande områden under 2004 och 2005. Efter att 50-åringen gripits av maskerade män i kamouflagekläder flögs han till Moskva, där han enligt säkerhetstjänsten kommer att åtalas inom kort.

Sergej Furgal från Rysslands liberaldemokratiska parti (LDPR) kom till makten efter 2018 års ryska regionval, vilket sågs som ett bakslag för president Putins parti Enade Rysslands inflytande i regionen.

LDPR:s partiledare Vladimir Zjirinovskij hotar efter gripandet att lämna parlamentet tillsammans med sina allierade.

– Vi gav dig dina grundlagsändringar och du sätter oss i handklovar, säger han med hänvisning till den ryska omröstning som nyligen gav Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till år 2036.

Guvernören riskerar upp till livstids fängelse om han fälls. Ytterligare fyra män har tidigare gripits för inblandning i morden, och gripandet av Furgal ska ha skett efter att de fyra pekat ut guvernören som inblandad.

Under tidpunkten för de aktuella morden var Furgal själv verksam som affärsman och sysslade bland annat med import av timmer och metaller, rapporterar The Guardian.

Ekonomi

Kines betalade nästan en miljon för "skin"

Ett vapen i dataspelet Counterstrike, dock utan exklusivt skin. Arkivbild.
Ett vapen i dataspelet Counterstrike, dock utan exklusivt skin. Arkivbild.
Foto: Mia Oshiro Junge
Ekonomi
Ekonomi

Ett skin – en visuell uppgradering – till ett vapen i dataspelet Counterstrike Global Offensive har nu sålts för en rekordsumma. En spelare i Kina har betalat strax över 900 000 kronor för ett skin, rapporterar Expressen med hänvisning till spelsajten Dexerto.

Skins, som under de senaste åren blivit ett vanligt förekommande inslag i data- och tv-spel, förändrar utseendet på exempelvis en karaktär eller ett vapen. I regel är förändringen rent visuell och påverkar inte förmågan i spelet.

Det rekorddyra skinet är till vapnet M4A4 och kallas för Howl, den mest exklusiva varianten. Dessutom har den fyra klistermärken från en e-sportturnering som spelades 2014, vilket gör den väldigt sällsynt.

Lund

Anonymouse hemestrar i Lund

För familjen Örtegren var det ett självklarhet att besöka musapoteket.
Foto: Marisol Nilsson Lopez
Lund
Lund Miniatyrmakarna Anonymouse bjuder in våra små varelser på besök till deras nyöppnade apoteket i Lund. Nu kan man se medicinburkarna uppradade i skyltfönstret.

Winstrupsgatan som ligger i närheten av Stadsbiblioteket ligger det lilla musapoteket som hemestrar i staden.

En svanslängds avstånd gäller för de som vill komma och besöka det lilla apoteket.

– Jag tycker att detta är en väldigt rolig grej. Ett otroligt hantverk och otroligt kreativt, säger Jörgen Petersson som kom och besökte apoteket på sin rast.

Jörgen Petersson passade på att besöka apoteket på sin rast.
Foto: Marisol Nilsson Lopez

Från musapotekets fönster kan man bland annat se loppmedel, allergitabletter mot ost och plåster. En salig blandning av viktiga läkemedel för de små mössen som besöker apoteket.

Besöket från det tillfälliga apoteket passar väl in i tiden. Under coronatiden är det många lundamöss som är i behov av ett apotek. Alla är välkomna till det lilla apoteket, men hör upp, det är viktigt att hålla en svanslängds avstånd från varandra.

– Det är fantastiskt roligt att komma och titta på detta lilla apotek. Jag har följt Anonymouse sedan de startade och att komma hit var något självklart, säger Anders Örtegren, stamkund till Anonymouse butikerna.

Besökarna är många

Klockan är strax över elva på torsdagsförmiddagen när kön till musapoteket börjar ta sig. Många nyfikna kommer och fotograferar stadens nya apotek.

– Det är verkligen jättefint. Apoteket passar bra in här i Lund. Det påminner lite om Apoteket Svanen som ligger på Kyrkogatan, säger besökaren Karin Hallbäck Stigendal.

Både stora som små ville vara se det lilla apoteket.

– Jag tycker att huset är gulligt. Det kanske kommer någon mus på kvällen, säger Ester Örtegren som är på besök tillsammans med pappa Anders och lillasyster Klara.

Resan startade i Malmö

Kostnärskollektivet skapade sin första kreation i miniformat i Malmö. Först ut kom Musrestaurangen på Bergsgatan som blev en världsnyhet i december 2016. Efter det har kollektivet bland annat byggt ett tivoli vid Solters Plan och en bokhandel på Amiralsgatan. Nu har miniformaten kommit till den sydsvenska studentstaden där Apoteket Cikadan öppnade.

I december förra året blev den indiska musrestaurangen på Kungsgatan utsatt för ett brott. Avspärrningar sattes upp utanför restaurangen, men ingen visste vad som hade hänt.

– Jag ska passa på att ta en bild på apoteket innan det försvinner. Man vet aldrig om det är någon som vandaliserar det, säger en av besökarna.

Alla är välkomna till apoteket. Just nu finns det erbjudande på svansolja, skriver konstgruppen Anonymouse på deras Instagram.

Utrikes

Trump måste lämna ut skattedeklarationer

'Följ pengarna.' En man som hoppades att HD skulle slå fast att USA:s president Donald Trump är skyldig att offentliggöra sina deklarationer vakade på torsdagen utanför rätten i Washington.
"Följ pengarna." En man som hoppades att HD skulle slå fast att USA:s president Donald Trump är skyldig att offentliggöra sina deklarationer vakade på torsdagen utanför rätten i Washington.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump måste lämna ut sina deklarationer till distriktsåklagare i New York. Det slår Högsta domstolen i Washington fast, och markerar därmed slutet på en flera år lång juridisk strid som handlat om såväl misstänkta skumraskaffärer som makt.

Beslutet i Högsta domstolen på torsdagsförmiddagen, lokal tid, är ett stort bakslag för Donald Trump. Efter en flerårig juridisk strid har nu landets högsta juridiska instans slagit fast att presidenten är skyldig att lämna uppgifter om sin privatekonomi till åklagarmyndigheterna i New York.

"För 200 år sedan slog en av vår domstols stora jurister fast att ingen medborgare, inte ens presidenten, kategoriskt står över den allmänna skyldigheten att överlämna bevisning när det begärs inom ett straffrättsligt förfarande", skriver rätten i sitt utslag.

Sju av nio domare gick på New Yorks linje.

Kongressen får avslag

Samtidigt som Högsta domstolen slår fast att åklagarmyndigheten i New York har rätt att ta del av dokumenten ogiltigförklarar den en tidigare dom som slog fast att demokratiskt kontrollerade kommittéer i kongressen skulle få tillgång till skattedeklarationerna. Den delen av ärendet skickas nu tillbaka till lägre juridisk instans.

Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som nekat att offentliggöra sina deklarationer, vilket eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter. Trump har styvnackat vägrat och hans advokater har överklagat varje utslag som gått emot presidenten.

Distriktsåklagare i New York har begärt insyn i Donald Trumps deklarationshistorik sedan 2011, som en del av en utredning kring betalningar gjorda av Michael Cohen, presidentens tidigare personliga advokat, till två kvinnor som påståtts ha haft sexuella relationer med den amerikanske presidenten.

Försenat beslut

Högsta domstolen diskuterade ärendet i maj – på distans, för att minska smittspridningsrisken. Rätten förväntades meddela sitt utslag i maj, men beslutet har blivit försenat.

På förhand tycktes flera omständigheter tala till Trumps fördel

Att Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd ansågs indikera att den övervägde att gå emot de lägre instansernas utslag. Dessutom har Trump under sin tid i Vita huset kunnat utse två nya domare, vilket innebär att rätten har en konservativ majoritet.

Maktbalans i botten

Fallet är politiskt laddat och bägge sidor har kallat frågan principiell. Demokratiska partiet hävdar att målet handlar om kongressens tillsynsmakt gentemot presidentämbetet. Trumps advokater har i sin tur hävdat att presidenten måste ha fullständig immunitet för att effektivt kunna sköta sitt ämbete, annars kan motståndare sätta käppar i hjulen genom att sjösätta ändlösa utredningar.

Även Högsta domstolen har varit medveten om målets tyngd. I slutet av april bad rätten överraskande parterna att lämna in skrivelser om frågans politiska betydelse.

Den 3 november väljer USA president. Högsta domstolens utslag förväntas få stor betydelse i valrörelsen.

FAKTA

Fakta: Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington D C. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande makten (kongressen). I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är förenliga med USA:s grundlag.

Domstolen har nio medlemmar. Nya domare nomineras av presidenten och måste godkännas av en majoritet av senatens ledamöter. Domarna innehar ämbetet på livstid men kan pensioneras på egen begäran.

När HD:s domare kategoriseras som "konservativa" eller "liberala" åsyftas främst synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker förenklat att lagtexten ska tolkas strikt medan de liberala generellt anser att aktuella förhållanden får spela in. Detta har stor betydelse när mål som rör exempelvis preventivmedel, religionsfrihet och vallagar avgörs.

Källor: Supremecourt.gov, AFP med flera

Inrikes

FHM larmar om smittspridning bland yngre

Myndigheterna ser en tydlig nedgång i antalet insjuknade i covid-19.
Inrikes
Inrikes Situationen ljusnar i Sverige när det gäller till antalet människor som smittas av covid-19. Men enligt Folkhälsomyndigheten är hotnivån fortsatt hög, och nu larmar man om en smittspridning bland yngre personer.

– Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta, säger generaldirektören Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten ser en tydlig nedgång i antalet personer som bekräftats vara smittade av viruset, särskilt när det gäller de mildaste fallen. Färre behöver intensivvård och kurvan över antalet avlidna går stadigt nedåt.

Men trots att utvecklingen pekar åt rätt håll, talar myndigheten om en hög risknivå.

– Vi har fortfarande en omfattande smittspridning, även om den sker i grupper som inte riskerar att bli allvarligt sjuka. Men det riskerar att spilla över på riskgrupper, säger Johan Carlson.

Det är alltså inte läge att slappna av än, framhåller Johan Carlson. I dagsläget ser man en spridning som till stor del finns bland yngre människor, som inte ingår i någon av riskgrupperna.

Oberäkneligt virus

Till stora delar tycker han ändå att Folkhälsomyndighetens råd fungerar bra. Visst finns det platser, situationer och dagar då det blir större trängsel, men de flesta ser ut att hålla avstånden, tycker han. Fast smittans karaktär gör att det är viktigt att fortsätta följa restriktionerna, förklarar han.

– Det är så oberäkneligt, för det här coronaviruset är ju en typ av klustersmitta. Har man otur och får en spridning samtidigt som man inte håller restriktionerna, ja, då kan det gå riktigt illa.

Folkhälsomyndigheten kommer även fortsättningsvis att hålla fast vid de nuvarande restriktionerna, och Carlson spår att regeln som begränsar folksamlingar till 50 personer kommer att vara i kraft hela sommaren.

– Att vi har en tillsynes förbättrad situation innebär inte att det här är över. Vi har en lång väg kvar, säger han och upprepar råden om att stanna hemma om man är sjuk, avstå sociala sammanhang och hålla avstånd till andra.

Andra våg

Folkhälsomyndigheten har gjort prognoser för en eventuell andra våg till hösten som bygger på mindre utbrott, som redan kommit i flera länder.

– I huvudsak har vi räknat på den här typen av utbrott inne i landet eller utifrån, då resandet utifrån kommer igång.

Det skulle kunna innebära ett ökat tryck på vården under sensommaren, förklarar han.

Det senaste dygnet har ytterligare 18 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Det totala antalet avlidna uppgår till 5 500 personer enligt Folkhälsomyndigheten. Antalet bekräftat smittade är 74 333 personer, vilket är 475 fler än i onsdags.

Enligt Socialstyrelsen ser sjukvården en fortsatt hög men avtagande belastning. Det finns drygt 600 lediga intensivvårdsplatser runt om i landet, och myndigheten uppger att förmågan att hantera ett eventuellt ökat behov är god. Från mindre regioner där man väntar sig en intensiv turistsäsong rapporteras dock en viss oro inför sommaren.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att tillsammans med Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) göra en kunskapsöversikt för patienter med långdragna symtom, berättar Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. Syftet är att få fram mer kunskap om både diagnos och behandlingsmetoder.

– Det som är viktigt är att hitta metoder för att se att det inte är någon annan sjukdom som ligger bakom de långvariga symtomen så att patienter får rätt vård, säger han.

Thomas Lidén, avdelningschef på Socialstyrelsen och Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Thomas Lidén, avdelningschef på Socialstyrelsen och Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Foto: Magnus Andersson/TT

FAKTA

Fakta: Coronastatistik

Fler män än kvinnor har hittills dött till följd av covid-19. Av de 5 500 avlidna är 3 014 män och 2 486 kvinnor.

Högst andel bekräftade sjukdomsfall i förhållande till befolkningsmängd finns i Region Jönköping. Där har man 1 209 sjukdomsfall per 100 000 invånare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Sport

Lundqvist vill behålla indianen

Joel Lundqvist vill att Frölunda behåller 'Indians' i klubbens namn.
Joel Lundqvist vill att Frölunda behåller "Indians" i klubbens namn.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Frölunda överväger att stryka "Indians" från klubbnamnet. Men lagkapten Joel Lundqvist hoppas att det blir kvar.

– För mig är indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det varit ett passande namn att ha, säger han till Göteborgs-Posten.

Frölunda är den senaste i raden av idrottslag som utreder möjligheten att plocka bort indianen då den anses vara nedvärderande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Utredningen ska vara klar i augusti och därefter ska ett beslut om klubbmärke och namn tas.

Joel Lundqvist tycker inte att klubbens symbol är kontroversiell.

– Indianen har stått för nåt positivt. Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen, säger han till GP.

Sport

Han ska träna Skurups Handboll

Torbjörn Rasmusson, ny tränare i Skurups Handboll.
Torbjörn Rasmusson, ny tränare i Skurups Handboll.
Foto: Fredrik Hansson
Sport
Handboll Skurups Handboll hade jagat honom sedan 2011 och till slut fick man napp. Nu är Torbjörn Rasmusson redo att leda division 4-laget som var utan tränare förra säsongen.

– Ska bli spännande. Det var nära att jag kom redan i fjor, men då passade uppdraget inte riktigt med min familjesituation, konstaterar 35-åringen som bland annat varit ungdomstränare i IFK Ystad.

– Jag tycker att det känns bra på alla sätt.

Förra säsongen väntade Rasmusson tillökning i familjen som numera består av fru, en dotter på fyra år och en son på ett drygt halvår.

Därför valde han också att ta ledigt från handbollen.

– Men nu är jag definitivt redo.

– Senaste uppdraget var som tränare för IFK Ystads juniorer.

2020-2021 blir fjärde division 4-säsongen i rad för Skurup som slutade näst sist 2019-2020.

Den kollektiva träningen drar i gång med ett pass i veckan från 18 augusti och 4 oktober vankas seriepremiär borta mot Tomelilla IF.

Hur ser det ut på spelarfronten?

– Vad jag förstått blir det i stort sett samma spelartrupp som förra året. Några spelare in och några ut.

Kultur och nöje

Morricone hyllas av italiensk fotbollselit

Den italienska Serie A-fotbollen hyllar Enno Morricone genom att spela ett av hans mest kända verk inför avspark i ligans matcher. Arkivbild.
Den italienska Serie A-fotbollen hyllar Enno Morricone genom att spela ett av hans mest kända verk inför avspark i ligans matcher. Arkivbild.
Foto: Daniel Dal Zennaro/ANSA/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den italienska Serie A-fotbollen hyllar den nyligen bortgångne kompositören Enno Morricone genom att spela ett av hans mest kända verk vid inledningen till ligans matcher.

Efter den italienske kompositörens bortgång den 6 juli har hyllningarna från såväl filmregissörer som landets premiärminister Giuseppe Conte strömmat in – och nu hyllas "maestro" även av den italienska fotbollseliten.

"Passionen för fotbollen"

Under veckan har matcherna i den högsta fotbollsdivisionen ackompanjerats av ett av Ennio Morricones mest kända verk – "Deborah's theme", vilket är ledmotivet från Sergio Leones maffiaepos "Once upon a time in America" från 1984, skriver organisationen på sin hemsida.

"Det här är en hyllning av en av Italiens största virtuoser, som under sitt liv aldrig glömde passionen för och närheten till fotbollen", skriver man på hemsidan.

Roma-supporter

Morricones verk har spelats på arenorna när spelarna gått ut på planen – och på så vis ersatt Serie A:s officiella musik som vanligtvis spelas vid inledningen till matcherna.

Ennio Morricone, som var född i Rom och bodde i staden under hela sitt liv, var också en trogen supporter av hemmalaget AS Roma. Under matchen mellan Roma och Parma under onsdagen, där Roma vann med 2-1, hyllades kompositören också genom att ett foto av honom visades på arenans videoskärmar tillsammans med texten, "tack, 'maestro'."

Ennio Morricone begravdes i veckan under en privat ceremoni i Rom. Utöver familjen var bara regissören Giuseppe Tornatore närvarande.

Anna Grönberg/TT

NÄSTA ARTIKEL