Fyra

Fyra frågor om Sisters Academy

Sisters Academy – The Boarding School. Pressbild
Artikel Fyra frågor till performancekonstnären Gry Worre Hallberg som är konstnärlig ledare för Sisters Hope vars projekt Sisters Academy - The boarding school har premiär på Inkonst i Malmö på söndag 30 augusti.

Vad är Sisters Academy - The Bording school?- Sisters Academy – The Boarding School är första delen av den storskaliga svenska manifestationen av Sisters Academy. I denna första del av projektet förvandlar vi Inkonst till en sinnlig internatskola – ett slags laboratorium för att utforska och utveckla nya metoder för sinnligt lärande. I del två tar vi över ledarskapet på en verklig gymnasieskola. Internatskolan på Inkonst är öppen dygnet runt i tre veckor (30 augusti – 20 september), vem som helst över 18 år kan skriva in sig som elev och får stanna hos oss i minst 24 timmar. Du är inbjuden till en öververklig plats där du är fri att utforska och ställa frågor.

Vad kommer att hända om man skriver in sig som elev?- Du kommer få en säng att sova i, tre mål mat om dagen och bli guidad till olika lektioner av The Octopus – en trehövad figur som känner av vad just du behöver lära dig. Din resa börjar redan när du i din anmälan på vår hemsida (sistersacademymalmo.se) får dela med dig av din dröm för framtidens utbildningssystem, sedan får du ett Acceptance Letter med instruktioner om vad du ska ta med dig till oss. I dörren möts du sedan av en Evoker – en figur som tar dig genom en initieringsritual. Under din tid hos oss går du sen på olika klasser som leds av lärare med namn som The Gardener, The Chain-hands Pianist och The Mechanic, och när det sedan är dags att checka ut får du donera det material du skapat under din vistelse till vårt arkiv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Bundna räntor spås stiga mer

Den ständiga bolånefrågan – rörligt eller bundet? Läget är lurigt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Boräntorna är på väg upp de närmaste åren, enligt bedömare. Tror man på det och vill köra bundet finns ett fönster nu, enligt statliga banken SBAB.
Men utvecklingen är osäker.

Amerikansk ekonomi och dess ränteutveckling styr mycket av världens pengaflöden. Sedan nyblivne president Joe Biden och hans demokrater efter valet fått en stark maktställning väntar nu rejäla stödpaket för att få fart på USA:s ekonomi. Det har i sin tur drivit upp räntorna på statsobligationer eftersom sannolikheten för stigande inflation tilltagit.

Sedan i somras har den amerikanska tioårsräntan dubblats till drygt en procent. Inflytelserika storbanken Goldman Sachs spår en ränta på 1,5 procent mot slutet av året.

Inte så säkert

Det skulle tala för högre ränteläge även i Europa och Sverige och då också stigande bolåneräntor. Men bedömare är inte så säkra på det, denna gång.

– Än så länge är de inte på väg upp i Europa. Man undrar lite om Europa kommer att följa efter här. Jag är inte så säker på det, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije och får medhåll av Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank:

– Det som är speciellt är att det har varit nästan uteslutande en amerikansk grej. Sedan augusti har amerikanska räntor pendlat upp med ungefär 60 punkter. Under samma tid har svenska, tyska och japanska långräntor legat i samma intervall och knappt påverkats alls. Det är ovanligt, de brukar följa med, säger han.

SEB-ekonomerna tror att de långa Europaräntorna har nått botten och är på väg upp.

Prognosen som pekar upp

Sammantaget är Boijes bedömning ändå att ränteläget är i stigande även i Sverige, om än ganska långsamt och måttligt. SBAB spår att de bundna bolåneräntorna stiger mer än de rörliga på både ett års sikt och lite längre. I dagsläget lockar många banker med lägre bundet än rörligt pris.

Enligt SBAB:s prognos har den rörliga räntan om ett år stigit från dagens genomsnittliga nivå på 1,5 till 1,6 procent. Två- och femårsräntan har stigit från i snitt 1,4 till 1,6 respektive 1,8 procent. Historiskt har det nästan alltid varit billigare att köra rörligt, men enligt SBAB:s prognoser har den trenden vänt sedan 2019 och även framåt ser det ut att bli något, kring 0,2 procentenheter, att i dagsläget välja bundet.

Pär Magnusson tonar ner risken för stigande räntor i Sverige, i alla fall de rörliga.

– Det är Riksbankens agerande som avgör nästan helt och hållet vad som händer med svenska bolån. Utsikterna för att svenska bostadsräntor ska pressas upp av amerikanska räntor har nästan brutits, säger han.

Olle Lindström/TT

Hörby

Delar av museet kan öppnas igen

Museet i Hörby har varit stängt i över ett år.
Hörby
HÖRBY Delar av tingshuset, där museet håller till, kan komma att öppnas för offentlig verksamhet igen framöver.
Det ger Peter Johansson (SD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, besked om i ett interpellationssvar.

Brister i tillgängligheten för funktionshindrade vid entrén och problem med arbetsmiljön tvingade kommunen att stänga museet för drygt ett år sedan.

I en interpellation undrar Vänsterpartiet varför det dröjer så länge med besked om när museet kan öppnas igen.

”Fantastisk mötespunkt”

– Museet är en fantastisk mötespunkt för alla medborgare. En fin möjlighet att besöka som turist och för olika föreningar att ha utställningar, workshops och andra kulturella upplevelser i, skriver Uno Hansson och Eva-Märta Granqvist för Vänsterpartiet i en interpellation till fullmäktige.

På måndag ska kultur- och fritidsnämndens ordförande svara på interpellationen i fullmäktige.

Svaret finns med i handlingarna till mötet. Av det framgår det att tekniska nämnden genom samhällsbyggnadsförvaltningen skyndsamt ska utreda vilka möjligheter det finns att öppna delar av tingshuset för offentlig verksamhet igen, och vad det i så fall skulle kosta.

– Kulturarvet är något vi värnar om och att finna lösningar för Hörby museums verksamhet ligger högt på vår prioriteringslista. Även om vi inte önskar hålla verksamheten stängd är det viktigt att se till helheten. Förutom Hörby museum ser vi andra behov inom kulturområdet - såsom bibliotek, utställningsverksamhet och scenkonst.

Samlat hus för kulturen

– I kommunens långsiktiga investeringsplan har vi därför avsatt medel för att uppföra ett samlat hus för kulturen. I detta arbete kommer även bevarandet av hembygdsstugan att finnas med, skriver Peter Johansson i sitt svar.

I väntan på en permanent lösningar tittar kommunen på om det går att öppna delar av museet igen så fort som möjligt.

Peter Johansson skriver också att museet under stängningen har jobbat med att dokumentera och digitalisera sina samlingar, och att mindre utställningar kommer att produceras i andra lokaler och i samarbete med andra aktörer i väntan på en permanent lösning i kulturhusfrågan.

– Hörby museums verksamhet riktad mot barn och unga kommer att ske i andra kulturmiljöer och med ”museilådor”. Ett arbete som också kommer att ske ut mot äldreboenden, informerar Peter Johansson.

Kultur och nöje

Dags för ovanlig Guldbaggegala

'Spring Uje spring' om, av och med musikern Uje Brandelius, är en av favoriterna inför årets Guldbaggegala. Pressbild.
Foto: Johan Paulin
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ingenting är som vanligt under en pandemi, och det gäller även filmgalor. Men priser ska delas ut även i år – i kväll är det dags för Guldbaggegalan.

Inget röda mattan-mingel och ingen finklädd publik. Inte heller någon glittrig efterfest där vinnarna kan skåla i champagne, eftersom alkoholförbud råder efter klockan 20 i Annexet i Stockholm.

Nej, det blir sannerligen ingen vanlig Guldbaggegala. Vad som däremot ÄR som vanligt är att fjolårets bästa filmer ska hyllas, att galan sänds i tv och och att det kommer att finnas både prisutdelare och vinnare.

Stark upplevelse

Vinnarna får i år hålla sina tacktal rakt in i tv-kamerorna i stället för till en stor livepublik, men det behöver inte vara något negativt, enligt SVT:s projektledare Anders G Carlsson.

– Det är som det är i år, och det tror jag att tv-publiken har stor förståelse för. Jag tror att det kan bli en stark upplevelse. På Idrottsgalan blev det många fina ögonblick för att det var ett sådant fokus, har han tidigare sagt till TT.

Galan leds av David Sundin och Amie Braame Sey, och bland prisutdelarna finns Claes Eriksson och Alba August.

Schyffert och Kernell

Vilka är de då som slåss om de totalt 19 baggar som ska delas ut? I kategorin bästa film slåss bland andra Amanda Kernells "Charter" mot Henrik Schyfferts "Spring Uje, spring". Den senare har sammanlagt sex nomineringar och väntas inte bli helt utan. Både Shyffert och Kernell är även nominerade till regipriset, tillsammans med Nathan Grossman ("Greta") och Maria Bäck ("Psykos i Stockholm").

Guldbaggegalan direktsänds i SVT klockan 20.

Årets Guldbaggegala blir inte riktigt som vanligt. Arkivbild.
Årets Guldbaggegala blir inte riktigt som vanligt. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

De nominerade i urval:

Bästa film:

"Charter" i regi av Amanda Kernell

"Greta" i regi av Nathan Grossman

"Orca" i regi av Josephine Bornebusch

"Scheme birds" i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin

"Spring Uje spring" i regi av Henrik Schyffert

Bästa regi

Maria Bäck, för "Psykos i Stockholm"

Nathan Grossman, för "Greta"

Amanda Kernell för "Charter"

Henrik Schyffert för "Spring Uje spring"

Bästa kvinnliga huvudroll

Ane Dahl Torp, för rollen som Alice i "Charter"

Irma von Platen, för rollen i "Inland"

Josefin Neldén, för rollen som mamman i "Psykos i Stockholm"

Josefine Stofkoper, för rollen som dottern i "Psykos i Stockholm"

Bästa manliga huvudroll

Uje Brandelius, för rollen som Uje i "Spring Uje spring"

Adel Darwish, för rollen som Monir i "Ghabe"

Rolf Lassgård, för rollen som Marianne i "Min pappa Marianne"

Johan Rheborg, för rollen som Claes i "Orca"

Bästa manus

Josephine Bornebusch och Gunnar AK Järvstad för "Orca"

Uje Brandelius för "Spring Uje spring"

Maria Bäck för "Psykos i Stockholm"

Amanda Kernell för "Charter"

Bästa dokumentär:

"Greta" i regi av Nathan Grossman

"Idomeni" i regi av David Aronowitsch

"Scheme birds" i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin

Bästa manliga biroll

Ahmad Fadel för rollen som Farid i "Ghabe"

Sverrir Gudnason för rollen som Mattias i "Charter"

Erik Johansson för rollen som John i "Orca"

Ville Virtanen för rollen som Johannus i "Den längsta dagen"

Bästa kvinnliga biroll

Lena Endre för rollen som Eva i "Min pappa Marianne"

Marie Göranzon för rollen som Margit Vanheden i "Se upp för Jönssonligan"

Eva Melander för rollen som Lena i "Inland"

Marianne Mörck för rollen som Lena-Sleva i "Nelly Rapp – monsteragent"

Sport

Tom Brady tog Tampa Bay till Super Bowl

Tampa Bay Buccaneers superstjärna Tom Brady jublar efter segern mot Green Bay Packers.
Foto: Matt Ludtke/AP/TT
Sport
Sport Tom Brady har bytt lag – men fortsätter att prenumerera på Super Bowl.
Den störste NFL-spelaren genom tiderna har chans på en historisk sjunde Super Bowl-titel sedan hans nya lag Tampa Bay besegrat Green Bay.
I finalen väntar regerande mästarna Kansas City, som har slagit ut Buffalo.

Den amerikanska fotbollens superstjärna, Tom Brady, passade till tre touchdowns och såg till att Tampa Bay Buccaneers besegrade det topprankade hemmalaget Green Bay Packers med 31–26 i söndagens semifinal på Lambeau Field i Wisconsin.

– Det har varit en lång resa och i dag var det en fantastisk laginsats, sade Brady under ceremonin efter matchen.

– Jag har älskat att gå till jobbet varje dag med det här gänget. Jag är så stolt över hela laget, säger Brady men lägger till att det återstår en svår match.

För 43-årigen vet onekligen vad han snackar om.

Historisk hemmaplan

Med sin gamla klubb New England Patriots skrev han in sig i historieböckerna genom att bli den förste NFL-spelaren att vinna sex Super Bowl-titlar. Efter 20 år i klubben siktade han på en ny utmaning när han inför den här säsongen bytte till Tampa Bay Buccaneers.

När han kliver ut på Super Bowl-planen den 7 februari gör han det för tionde gången i karriären. Det blir också första gången i NFL:s historia som ett av finallagen får spela på sin hemmaarena – det är nämligen sedan tidigare bestämt att finalen ska spelas på Raymond James Stadium i Tampa.

Kansas City i ny final

Motståndare blir det regerande mästarlaget Kansas City Chiefs, som i natt slog ut Buffalo Bills i den andra semifinalen. Laget hamnade tidigt i ett underläge med nio poäng, men lyckades vända och till slut vinna med 38–24, efter att superstjärnan Patrick Mahomes, som blev klar för spel i fredags efter en hjärnskakning, passat till tre touchdowns.

Kansas City kan därmed bli det första laget som försvarar sin Super Bowl-titel sedan New England Patriots gjorde det säsongen 2004.

Tampa Bay vann sin hittills enda Super Bowl-titel 2002, då man vann över Oakland Raiders med 48–21. Det var också den senaste gången Tampa Bay nådde den stora finalen i amerikansk fotboll.

Susanna Persson Öste/TT

Utrikes

Tyskar rensar lagbok på nazispråk: "Hög tid"

Utrikes
Utrikes Den 23 maj 1949 fick Tyskland sin demokratiska grundlag, som också markerar förbundsrepublikens födelse.
På annat håll i den tyska lagboken finns 75 år efter krigsslutet fortfarande språkliga rester av det nazistiska skräckväldet. Men nu ska de rensas bort.

Nürnberglagarna från 1935 blev i nazisternas händer ett mäktigt vapen i förföljelsen av judar, som kulminerade i folkmordet på miljontals människor. Judar fråntogs i och med dessa sitt tyska medborgarskap, och äktenskap mellan judar och andra tyskar förbjöds.

Lagarna var bara ett av många medel för den nazityska maktapparaten, som i och med den så kallade fullmaktslagen 1933 gav Adolf Hitler oinskränkta möjligheter att styra efter eget huvud.

Efter krigsslutet revs lejonparten av de gamla lagarna – däribland Nürnberglagarna – upp och ersattes med nya, under inseende av de allierade ockupationsmakterna. I maj 1949 fick Tyskland sin nya grundlag, och i och med det uppstod även den nya statsbildningen.

Formuleringar från Hitlers tid

Men vissa rester av nazisternas lagar levde kvar, och har så gjort ända in i nutid. Sammanlagt 29 lagtexter och föreskrifter är fortfarande skrivna med formuleringar från Hitlers tid, enligt folkrättsexperten Felix Klein, den tyska regeringens särskilda sändebud mot antisemitism.

Vissa har tydligt antisemitiska undertoner, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Nu vill han göra rent hus med dem, bland annat en namnlag som under Hitlertiden tvingade judar att addera "Sara" eller "Israel" till sina förnamn om de inte redan hade namn som ansågs typiskt judiska. Lagen "spelade en enorm roll i att utestänga och ta ifrån judar deras rättigheter", enligt Thorsten Frei, vice gruppledare för kristdemokratiska CDU i förbundsdagen.

"Fullständigt oacceptabelt"

Stycket om judiska namn ströks av de allierade direkt efter krigsslutet, men resten av lagtexten, som bland annat handlar om rätten att byta namn, införlivades i den förbundstyska lagen 1954 och är än i dag skriven som om Tredje riket fortfarande existerade, med uttryck som "Tyska riket" och "riksregeringen", säger Klein till AFP.

– Det är fullständigt oacceptabelt att nazistiskt språk ska förekomma i våra federala lagar år 2021, säger socialdemokraten Helge Lindh till AFP.

– Det är hög tid att skicka en tydlig signal och avnazifiera (lagen), det borde ha gjorts för länge sedan, fortsätter han.

Bakom initiativet står även inrikesminister Horst Seehofer, som är partikollega med förbundskansler Angela Merkel.

Tema i debatten

Daterade eller otidsenligt formulerade lagtexter har länge varit ett tema i den tyska debatten. År 1994 revs den omstridda paragraf 175 i tyska brottsbalken upp, en rest av nazisternas förbud mot sex mellan män. Och så sent som i fjol avskaffades delvis en lag från 1933 som förbjöd läkarmottagningar att göra "reklam" för abort.

Nu hoppas Klein att de sista spåren av nazitiden ska vara borta ur lagboken innan Tyskland går till val i höst.

Pontus Ahlkvist/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Ekonomi

Samsungtopp accepterar fängelsedom

Lee Jae-Yong anländer till en domstol i Seoul den 18 januari.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Samsung Electronics vice ordförande Lee Jae-Yong, eller Jay Y Lee som han också kallas, accepterar sin fängelsedom, uppger hans advokat.

Lee dömdes nyligen till två och ett halvt års fängelse för mutor och förskingring, och väljer att inte överklaga domen.

Lee Jae-Yong har sedan hans far, Lee Kun-hee, drabbades av stroke 2014 i praktiken varit den som har haft sista ordet inom Samsung-imperiet.

Beslutet att inte överklaga kan vara ett sätt för Samsung att dra ett streck över historien. Eftersom Lee redan har suttit frihetsberövad en tid kan det bli tal om villkorlig frigivning så snart som i september, under förutsättning att åklagarsidan inte överklagar i jakt på ett strängare straff.

Inrikes

Syftet kan mildra straff för dyk vid Estonia

Ett hål i Estonias skrov som visades i dokumentärserien 'Estonia – fyndet som förändrar allt'. Hålet har uppskattats vara ungefär fyra meter högt. Bilden togs av en dykrobot.
Foto: Dplay / TT
Inrikes
Inrikes I dag inleds rättegången mot två män i ett filmteam som åtalats för att de sänt en dykrobot till färjan Estonias vrak. Männen anklagas för att ha brutit gravfriden.
Filmmaterialet blev sedan intressant för haverikommissionen. Det kan kanske mildra straffen.

Det var i september 2019 som dokumentärfilmaren Henrik Evertsson och hans team tog sig med båt till platsen i Östersjön där Estonia förliste 1994.

I höstas visades dokumentärserien "Estonia – fyndet som förändrar allt" på Discovery. Bilder visade ett hål i skrovet som inte har varit känt. Uppmärksamheten blev stor.

Statens haverikommission kontaktade filmteamet och fick ta del av deras material, och nu granskas katastrofen på nytt, av myndigheter i flera länder.

Måste väcka åtal

Men i somras åtalades Henrik Evertsson och en av hans medarbetare för brott mot den särskilda lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

– Lagen är designad så att själva dykningen i sig är en kränkning av gravfriden, säger Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Åklagaren har en åtalsplikt, en skyldighet att väcka åtal, tillägger Martinsson.

Dykets syfte och resultat kan däremot eventuellt vägas in om Göteborgs tingsrätt finner de åtalade skyldiga, och ska ge ett lämpligt straff. Det är till och med teoretiskt möjligt att helt slippa straff, även om man är skyldig.

– Det finns, generellt sett, en möjlighet att ge påföljdseftergift, men då ska det finnas någon typ av särskild omständighet, och så verkar det inte vara här, säger Dennis Martinsson.

Lagen kan ändras

Lagen om gravfrid vid Estonia gör undantag för dyk som görs för att täcka vraket, eller av miljöskäl. De är dock inte aktuella här.

Maxstraffet för brott mot gravfriden är två års fängelse, men det är mycket osannolikt att tingsrätten landar där i sin bedömning.

I samband med myndigheternas nya intresse för katastrofen har regeringen beställt ett förslag om hur lagen om gravfrid kan ändras, för att tillåta nya undersökningar.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Estoniakatastrofen

Passagerarfärjan Estonia förliste i Östersjön natten mot den 28 september 1994. Färjan hade lämnat hamnen i Tallinn kvällen före, men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats blev att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Fartyget kantrade till följd av att stora mängder vatten forsade in på bildäck.

Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet när Estonia sjönk måste utredas ytterligare.

Efter att dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" sänts på Discovery har haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland inlett en ny granskning.

Eslöv

Rönneberga får tre pulkabackar

Rönneberga lekplats har redan börjat rustas upp. Tre kullar ska börja anläggas som ska bli pulkabackar vid snö, och användas för lek och som picknickplats annars.
Foto: ESLÖVS KOMMUN
Eslöv
ESLÖV Rönnebergas lekplats bakom hyresfastigheterna och vid villakvarteren på Sextorpsvägen ska rustas upp och det ska anläggas tre nya kullar där. Vid snö ska kullarna kunna användas som pulkabackar, är det tänkt.

Lekplatsen ska utökas med grillplats, utegym, pulkabackar, linbana samt få fruktträd, bärbuskar och blommor.

Rönneberga lekplats ligger i ett grönområde vid en damm bakom bostäderna vid Sextorpsvägen.

Ansökan om marklov för tre kullar på lekplatsen godkändes av kommunstyrelsen, som äger marken, i veckan. Man gav även ett startbesked för att börja arbetet.

Kullarna blir 1,5 meter höga och tio-elva meter i diameter. Arbetena med lekplatsen har redan påbörjats med bland annat gjutningar.

Backarna kommer, är det tänkt att vara en plats för lek när det inte är snö, och blir en skyddad plats där man kan lägga ut en filt och ha picknick på under blåsiga dagar.

Kommunen har som mål att skapa en mötesplats för alla åldrar och fysiska förutsättningar. Dess tema blir frukt och bär.

På sikt är tanken även att placera ett utegym vid lekplatsen med tio träningsstationer för ungdomar och vuxna som då får möjlighet att träna under tiden som de yngre barnen är på lekplatsen

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL