Sisters Academy – The Boarding School. Pressbild

Fyra frågor om Sisters Academy

Premiär Fyra frågor till performancekonstnären Gry Worre Hallberg som är konstnärlig ledare för Sisters Hope vars projekt Sisters Academy - The boarding school har premiär på Inkonst i Malmö på söndag 30 augusti.

Vad är Sisters Academy – The Bording school?
– Sisters Academy – The Boarding School är första delen av den storskaliga svenska manifestationen av Sisters Academy. I denna första del av projektet förvandlar vi Inkonst till en sinnlig internatskola – ett slags laboratorium för att utforska och utveckla nya metoder för sinnligt lärande. I del två tar vi över ledarskapet på en verklig gymnasieskola. Internatskolan på Inkonst är öppen dygnet runt i tre veckor (30 augusti – 20 september), vem som helst över 18 år kan skriva in sig som elev och får stanna hos oss i minst 24 timmar. Du är inbjuden till en öververklig plats där du är fri att utforska och ställa frågor.

Vad kommer att hända om man skriver in sig som elev?
– Du kommer få en säng att sova i, tre mål mat om dagen och bli guidad till olika lektioner av The Octopus – en trehövad figur som känner av vad just du behöver lära dig. Din resa börjar redan när du i din anmälan på vår hemsida (sistersacademymalmo.se) får dela med dig av din dröm för framtidens utbildningssystem, sedan får du ett Acceptance Letter med instruktioner om vad du ska ta med dig till oss. I dörren möts du sedan av en Evoker – en figur som tar dig genom en initieringsritual. Under din tid hos oss går du sen på olika klasser som leds av lärare med namn som The Gardener, The Chain-hands Pianist och The Mechanic, och när det sedan är dags att checka ut får du donera det material du skapat under din vistelse till vårt arkiv.

Berätta lite om konserter och annat som sker i anknytning till Sisters Academy!
– Eftersom alla som vill komma till The Boarding School kanske inte har möjlighet att stanna i hela 24 timmar så öppnar vi på kvällarna upp för en allmän publik att komma in och besöka oss en kortare stund. Två gånger i veckan blir det seminarier och panelsamtal om skolfrågor, där inbjudna gäster diskuterar ämnen. På onsdagar, fredagar och lördagar har vi konserter med artister som alla influeras av den magiska miljön inne i skolan – och klubbkvällar där du kan dansa och hänga med alla möjliga figurer från vår värld. Du kan se hela programmet på inkonst.com.

Vad går nästa del av projektet, The Takeover, ut på?
– Då tar vi över ledarskapet på en verklig gymnasieskola under två veckor – schemat fortsätter men varje lärare gör om sina lektioner så de lär ut på ett mer sinnligt och kroppsligt sätt. The Sister, som är rektor i The Boarding School, kliver in som rektor på den vanliga skolan och performers som är lärare på internatskolan på Inkonst fungerar som ett stöd för de vanliga lärarna. När tvåveckorsperioden är över genomför vi en ritual där alla lärare får välja ut tre element från The Takeover som de sedan fortsätter utveckla och arbeta med i sina klassrum efter att vi lämnat dem.