Fyra

Fyra frågor om Sisters Academy

Sisters Academy – The Boarding School. Pressbild
Artikel Fyra frågor till performancekonstnären Gry Worre Hallberg som är konstnärlig ledare för Sisters Hope vars projekt Sisters Academy - The boarding school har premiär på Inkonst i Malmö på söndag 30 augusti.

Vad är Sisters Academy - The Bording school?- Sisters Academy – The Boarding School är första delen av den storskaliga svenska manifestationen av Sisters Academy. I denna första del av projektet förvandlar vi Inkonst till en sinnlig internatskola – ett slags laboratorium för att utforska och utveckla nya metoder för sinnligt lärande. I del två tar vi över ledarskapet på en verklig gymnasieskola. Internatskolan på Inkonst är öppen dygnet runt i tre veckor (30 augusti – 20 september), vem som helst över 18 år kan skriva in sig som elev och får stanna hos oss i minst 24 timmar. Du är inbjuden till en öververklig plats där du är fri att utforska och ställa frågor.

Vad kommer att hända om man skriver in sig som elev?- Du kommer få en säng att sova i, tre mål mat om dagen och bli guidad till olika lektioner av The Octopus – en trehövad figur som känner av vad just du behöver lära dig. Din resa börjar redan när du i din anmälan på vår hemsida (sistersacademymalmo.se) får dela med dig av din dröm för framtidens utbildningssystem, sedan får du ett Acceptance Letter med instruktioner om vad du ska ta med dig till oss. I dörren möts du sedan av en Evoker – en figur som tar dig genom en initieringsritual. Under din tid hos oss går du sen på olika klasser som leds av lärare med namn som The Gardener, The Chain-hands Pianist och The Mechanic, och när det sedan är dags att checka ut får du donera det material du skapat under din vistelse till vårt arkiv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svensk succé – tog hem stafettcupen

Elvira Öberg. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

För första gången någonsin har Sverige tagit hem stafettcupen i skidskytte. Detta efter att Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vunnit i Nove Mesto. Det blev en riktig rysare, där Elvira Öberg på sistasträckan var i ledningen, men bommade två skott i sista stående. Sedan lyckades dock Öberg hämta i kapp, och spurtade hem segern i såväl loppet som stafettcupen.

Sport

Häggström och Svensson kör VM-stafetten

Oskar Svensson kör en av sträckorna för Sverige. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Det blir Johan Häggström och Oskar Svensson som gör William Poromaa och Jens Burman sällskap i det svenska VM-stafettlaget.

Sprintåkaren Johan Häggström kommer att köra första sträckan för Sverige och Oskar Svensson kör den tredje.

Oskar Svensson tog sig till final i den individuella sprinttävlingen, men gjorde en chansning och körde utan fäste. Chansningen gick inte hem och han blev klart sist.

I sprintstafetten kom han och Karl-Johan Westberg på sjätteplats.

Johan Häggström tog sig inte till final i den individuella sprinten.

William Poromaa och Jens Burman har varit de bästa svenska herrarna med marginal, och var således givna i laget. De kommer att köra de två avslutande sträckorna för det svenska laget.

Poromaa kom nia både i skiathlon och på 15 kilometer fritt. Samtidigt kom Burman elva i skiathlon, sedan tog han sin bästa VM-placering i karriären på 15 kilometer där han blev åtta.

Stafetten avgörs på fredagen klockan 13.15.

Ola Palmström/TT

Inrikes

FHM: Går bra att åka till fjällen

Folkhälsomyndigheten ser inget skäl till att avråda från fjällresor. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Trots uppgifter om festande och folksamlingar i Åre och smitta bland hotellpersonal i Vemdalen håller Folkhälsomyndigheten fast vid sitt tidigare besked: Det går bra att åka till fjällen.

I jämtländska Åre fick polisen rycka ut till en en hemmafest med fler än hundra gäster – ett brott mot pandemilagen. Och i Vemdalsfjällen i Härjedalen fick alla hotellgäster checka ut sedan ett tiotal i personalen smittats av coronaviruset. Dock ska inga av gästerna ha uppvisat symptom.

– Vi ser ju att arbetsplatser är en risk för smittspridning när man inte håller avstånd, både när man utför sitt arbete och har pauser, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Och myndigheten ser inget skäl till att den borde ha avrått från fjällresor före sportloven:

– Nej, vi står fast vid att det går bra att genomföra de här resorna om man gör det på ett bra sätt. Det spelar ingen roll om man är i fjällen eller om man här hemma. Det är ens beteende som sprider smittan. Det är klart att om man samlas många människor på en plats så är det ju större risk att det uppstår trängsel, men genom att följa de rekommendationer som finns behöver det inte vara ett större problem i fjällen än om man går till ett köpcentrum, säger Sara Byfors.

TT: Hur ska människor som insjuknar i fjällen under sin resa agera?

– Det finns på de flesta ställen goda möjligheter till att testa sig och man ska försöka boka ett test och isolera sig. Och sedan ta sig hem, för har man covid-19 eller är sjuk på annat sätt ska man inte röra sig ute, säger Sara Byfors.

Daniel Kihlström/TT

Lund

Inget Stadsparksfirande på valborg

Foto: Arkivbild
Lund
Lund

Tidningen har tidigare rapporterat om att Valborgsfirandet i stadsparken kommer ställas in. På onsdagens kommunstyrelse beslutades att ge kommunkontoret i uppdrag att begära hos regeringen att Lunds kommun ska få använda pandemilagen för att kunna stänga stadsparken den siste april.

Om regeringen ger kommunen rätt att göra detta föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige beslutar att det ska råda förbud att vistas i Stadsparken mellan klockan 06.00 den 30 april 2021 och klockan 06.00 den 1 maj 2021.

Sport

Nordberg vann i Eslöv

Hampus Nordberg efter segern i Blomsterbergshallen i Eslöv.
Foto: Max Ansbro/SBTF
Sport
BORDTENNIS Det blev 33-årige Hampus Nordberg förunnat att vinna den andra herrdeltävlingen i Pro Series, det svenska bordtennisförbundets årsfärska elitsatsning. Den i franska Pro A-ligan hemmahörande Söderhamnsbon slog i finalen fransmannen Antoine Hachard med 3-2 efter 11-7 i skiljesetet.

– Det var väldigt tajt, väldigt små marginaler. Jag gjorde några bra saker som avgjorde. Jag tog rätt beslut i rätt lägen, förklarar Hampus Nordberg efter prisutdelningen i Blomsterbergshallen i Eslöv.

– Det är lite så som Ingemar Stenmark en gång i tiden sa: ju mer du tränar, desto mer tur har du...

Ryggskadad senast

Han skulle egentligen ha spelat även Pro Series-premiären för två veckor sedan, men lite ryggont gjorde att han lämnade ett sent återbud.

Den här gången dök han emellertid upp i Eslöv. Och lämnade som en vinnare. I poolen förlorade han en match, 2-3 mot Elias Ranefur. De två möttes sedan i semifinalen igen, nu med Nordberg som skiljesetsvinnare.

Topptrion i Pro Series i Eslöv. Vinnaren Hampus Nordberg flankeras av två fransmän, tvåan Antoine Hachard (till vänster) och trean Medhi Bouloussa.
Foto: Max Ansbro/SBTF

– Jag var lite halvknäckt efter den andra dagen, hade bland annat svårt med timingen. Men till sista dagen kom jag ut som en helt annan spelare, rappare och mer alert.

Lyckad taktikändring

I sin semifinal vände Antoine Hachard ett 0-2-underläge mot landsmannen Mehdi Bouloussa till seger med 3-2.

– Jag ändrade taktik, det föll väl ut. Jag blev aggressivare och spelade närmare bordet, säger Hachard om vändningen som gjorde att han gick till final.

I finalen fick han ge sig mot Nordberg.

– Tajt. Jag var nära, men lyckades inte ta ledningen i sista setet, där han var mer aggressiv. Tre bra dagar här ändå, tycker Hachard och avslöjar att han kommer tillbaka till Eslöv den 17-19 mars, då tredje Pro Series-deltävlingen.

FAKTA

Så här gick det i slutspelet

Semifinaler:

Hampus Nordberg-Elias Ranefur 3-2 (5-11, 13-11, 11-9, 6-11, 11-8)

Antoine Hachard-Mehdi Bouloussa 3-2 (8-11, 7-11, 11-7, 11-6, 11-8)

Placeringsmatch 7-8: Thor Christensen-Antoine Doyen 3-2 (11-6, 12-14, 7-11, 11-7, 11-3)

Placeringsmatch 5-6: Borgar Haug-Hampus Söderlund 3-0 (11-8, 11-9, 11-8)

Tredjeprismatch: Mehdi Bouloussa-Elias Ranefur 3-0 (11-8, 11-6, 11-6)

Final: Hampus Nordberg-Antoine Hachard 3-2 (11-6, 4-11, 11-9, 8-11, 11-7)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Inrikes

19 minuter från larm till att polis anlände

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Det tog 19 minuter från det första larmsamtalet till dess att polisen anlände till Vetlanda. Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill öka polisnärvaron för att polisen ska kunna ingripa tidigare.

Klockan 14.51 kom det första larmsamtalet till 112, uppger SOS Alarm för TT. Totalt gjordes elva samtal under de intensiva minuterna när den knivbeväpnade mannen attackerade boende i staden.

Klockan 14.52.32 vidarekopplade SOS larmsamtalet till polisens regionledningscentral (RLC). Under tiden larmades även ambulans, totalt tio stycken under förloppets gång. Polisen anger att man skickade de första patrullerna från Eksjö mot Vetlanda klockan 14.54.

Cirka 16 minuter senare, klockan 15.10, var den första polispatrullen framme. Tre minuter senare sköts gärningsmannen i benet och kunde gripas, något som inrikesminister Mikael Damberg kallar ett snabbt agerande.

"Därför vi bygger ut"

TT: Det tog 16 minuter från att polisen fick larmet till att man var på plats. Hur är det ett snabbt agerande?

– Om man tittar på när de kommer till Vetlanda så tar det tre minuter innan personen är gripen, och dessutom har man använt verkanseld, så jag menar att då är polisens utbildning i hur man ska ingripa mot pågående dödligt våld ett kvitto på att den utbildningssatsningen och polisens ambitionshöjning har gett frukt, säger Damberg till TT efter att polisen hållit sin pressträff.

– Sedan är det så att polisen är inte på alla platser runt om i Sverige hela tiden, och det är en av anledningarna till att vi bygger ut polismyndigheten så att vi ska få fler poliser och målsättningen är 10 000 fler polisanställda till 2024, fortsätter Damberg.

Polisen fick åka från Eksjö, drygt 26 kilometer norr om Vetlanda, för att komma fram. I Eksjö ligger den större polisstationen på Höglandet medan Vetlanda har ett mindre poliskontor som är bemannat begränsade tider.

"Många orter utan"

– Det kommer finnas många orter som inte har polisstationer, däremot så finns det för få poliser i Sverige och det är ambitionen med regeringens politik att kraftig öka antalet polisanställda.

– Vi vill ha fler områdespoliser som kan jobba och lära känna sin stad, sitt område och därmed kunna jobba brottsförebyggande men också kunna ingripa snabbare om brott begås, säger inrikesministern.

TT: Hur ska man återupprätta tryggheten i Vetlanda?

– Jag tror bara polisens agerande nu att man har gripit en person bidrar till det. Att man känner att rättsvårdande myndigheter ingriper, jag hoppas och tror att utredningsarbetet också kommer gå framåt så det blir fällande domar så att människor känner att rättssamhället slår tillbaka och utkräver ansvar för den som begår sådana här brott.

Niklas Svahn/TT

Sport

Alexandersson tog VM-medalj i ännu en idrott

Tove Alexandersson har drygat ut sin meritlista med ytterligare en VM-medalj. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson kan nu titulera sig VM-medaljör i en fjärde sport. Detta efter att hon tagit VM-brons i skidalpinism i Andorra. Alexandersson har sedan tidigare vunnit två världscuptävlingar i samma sport.

28-åringen har bland annat tagit tio VM-guld i orientering samt tio i skidorientering. Hon har också ett VM-guld i skyrunning på meritlistan.

Alexandersson vann Jerringpriset 2020, och blev utsedd till årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan 2019.

Inrikes

Sju män angreps med kniv i Vetlanda

Polisens tekniker på plats under onsdagen i centrala Vetlanda där en man attackerade flera personer med ett tillhygge.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Gärningsmannen i Vetlanda attackerade sju till synes slumpmässigt utvalda män med kniv.
Flera av dem har intensivvårdats, men dagen efter beskrivs läget som stabilt för samtliga.

Knivattackerna skedde på fem olika platser i ett kvarter i centrala Vetlanda, av allt att döma helt oprovocerat.

– Det vi kan säga från polisens sida är att vi fick larmet, åkte dit, avbröt pågående dödligt våld och grep gärningsmannen, säger Carina Lennquist, biträdande polischef i polisregionen Öst, vid en presskonferens.

Den misstänkte 22-åringen är anhållen som misstänkt för sju mordförsök och har begärts häktad. De sju offren är samtliga män. Den äldsta mannen är född 1945 och den yngsta är född 1985.

I bakgrunden finns fortfarande en misstanke om att gärningsmannen kan ha haft terroristmotiv, men man går inte in på vad det är som väcker misstanken och den tonas också ned något – åtminstone tills vidare.

"Viktigt utreda motiv"

– Just nu är misstanken försök till mord. Oavsett vilket kommer det bli väldigt viktigt att utreda motivbilden, säger åklagare Adam Rullman till TT, och från polisen hörs samma resonemang.

Vid presskonferensen lades det fram en önskan om ett förtydligande, sedan formuleringarna kring dessa misstankar skiftat fram och tillbaka. Vid konkreta misstankar om att ett terrorbrott begåtts hade Säkerhetspolisen tagit över utredningen.

– Initialt har det varit intensiv informationsinhämtning, vilket gör att vi får in mycket med information att bedöma successivt i ärendet. Från den info vi har nu bedömer vi att det ska vara rubricerat försök till mord, säger Malena Grann, högsta chef för polisen i Jönköpingsområdet.

Det har hållits många förhör, berättar åklagare och polis. Det har också gjorts ett antal beslag av saker, bland annat vid en husrannsakan i den misstänkte mannens hem.

– I nuläget finns inget som tyder på någon medgärningsman, men jag poängterar att vi är inne i ett tidigt skede, säger Grann.

Bor i Vetlanda

Den 22-årige mannen bor i Vetlanda och kommer ursprungligen från Afghanistan. Han sköts i ena benet i samband med gripandet och började då blöda akut, varpå polisen fick ge honom vård som beskrivs som livräddande.

Poliser har bevakat den misstänkte på sjukhuset och ett första kort förhör har kunnat hållas. Än så länge har han inte hörts närmare om själva händelseförloppet, men han har fått veta vilka brott han anklagas för.

På onsdagskvällen var budet från vården att tre personer hade livshotande skador och att två var allvarligt skadade. Tillstånden har förbättrats och ingen bedöms nu kunna avlida av sina skador.

– Fem av dessa patienter har vårdats inom intensivvården och många är opererade, säger regionens sjukvårdsdirektör Martin Takac.

– Vi har under dagen följt förloppet och samtliga patienter är stabila.

Stoppad en kvart senare

Det var vid 15-tiden i onsdags som polisen larmades av flera personer som såg en man attackera andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda.

Många människor verkar ha bevittnat det hela. En person uppges ha knivhuggits i järnvägsstationens väntsal, varpå denne fick första hjälpen i kiosken där. Personalen i en butiksaffär en bit därifrån berättar hur det hördes ett högt vrål från gatan, varpå en man sprang in i affären, ymnigt blödande från ena axeln.

Ungefär en dryg kvart efter det första larmsamtalet stoppade polisen den misstänkte 22-åringen på en gata inte långt från området där attackerna skett.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas någon gång på fredag.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Marc Skogelin/TT

Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda under onsdagen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Polisen hade spärrat av fem brottsplatser i centrala Vetlanda efter onsdagens attack.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL