Ett minne från cementfabrikens tid i Klagshamn, byggnadsrester som ska stå kvar. Men grannen, ryttarföreningen, och politikerna i fritidsnämnden, undrar om det verkligen ska se ut så här? Foto: Lennart Larsson

Rostig ruinpark oroar

KLAGSHAMN Bygget av det nya ridhuset i Klagshamn är i full gång och ska enligt planerna tas i bruk i oktober.
Inför invigningen oroas politikerna att resterna från cementfabriken, som ska bevaras i en så kallad ruinpark, inte är säkra för ryttarna.

”Det har konstaterats att säkerheten kring ruinparken är bristfällig. Enligt skrivelse från fastighetskontoret finns det uppenbara risker i ruinparken. Hållfastheten i byggnadsdelarna måste kontrolleras och godkännas av konstruktörer”, står det bland annat i ett beslutsunderlag som politikerna i fritidsnämnden ska diskutera på sitt sammanträde på torsdag.
Det handlar om delar av den gamla cementfabriken på Klagshamnsudden som ska stå kvar som ett industriminne. ”Ruinpark” kallas det i detaljplanen för området. Medlemmarna i Klagshamns ryttarförening har dock reagerat över parkens rostiga armeringsjärn och betongpelare och nu gör hyresvärden, fritidsnämnden, det också.

I underlaget ifrågasätts också storleken på ruinparken.
”Nu när ridanläggningen snart ska tas i bruk är vi överraskade över byggnadsminnets storlek och utformning. Det som från början benämndes som ett byggnadsminne kallas nu ruinpark. Byggnadsminnets storlek och utformning avviker kraftigt från de ursprungliga planerna som var politiskt förankrade.”

Eva Sundström, projektledare på gatukontoret, säger att man ska ha en diskussion med både fastighetskontoret, som beställt ridhuset, och med fritidsförvaltningen, som ska arrendera det, om hur passagen av hästar och ryttare genom parken ska kunna ske på ett säkert sätt.

Givetvis ska ruinparken, eller industriminnet som Eva Sundström hellre vill kalla det, skötas som all annan allmän platsmark. Minnet ingår i Klagshamnsentreprenören Peabs normala tillsyn plus att gatukontoret utöver det skall göra en extra kontroll.
– Och ser man då att något ser ut att utgöra en skada så skall det tas bort, försäkrar hon. .

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev