Krönika

En författare som når långt ut

Clemens Altgård. Foto: Anna Lindblom
Artikel Krönika Clemens Altgårds krönika handlar om författaren Melker Garay och om problem långt borta som kommer nära.

I våras träffade jag författaren Melker Garay för ett samtal om hans författarskap. Det resulterade i en intervju som läsare av Skånskans kultursida kunde ta del av. Han berättade då om en kommande bok med kortprosa i stil med den kritikerhyllade Råttan och andra onda berättelser från 2013. Nu under sommaren anlände Garays sjunde bok och titeln är Fågelskrämman (Förlag: Norlén & Slottner). Undertiteln ”Skymningsnoveller” anger vad det är för genre. Även detta är ”onda berättelser”, besläktade med Pär Lagerkvists klassiker Onda sagor.Den inledande novellen ”Upprättelsen” leder dock mina tankar direkt till en annan av Garays läromästare, nämligen Kafka. En man söker upprättelse inför något slags domstol men blir hånfullt bemött och gradvis berövad sina plagg och sin värdighet. Det är en mardrömslik text men ytterligt väl genomförd. ”Papegojan”, som Melker högläste för mig när vi sågs, är också inkluderad i denna nya novellsamling. Papegojan tar till orda och talar om sin fångenskap. Fågeln känner sig paradoxalt fri i sin bur medan den konstaterar att människorna inte vet om att de själva är inspärrade i den bur de har inne i sina huvuden. Genom en omkastningsmanöver är det plötsligt de lärda människorna som framstår som papegojor som endast kan upprepa vad de har läst. Papegojan däremot framstår som en klarsynt individ.

Fågelskrämman är en bok som imponerar genom den glasklara stilen. Den är på ett plan mycket lättläst, men den har också ett överväldigande djup. Garay fortsätter att intressera sig för de stora filosofiska frågorna och vänder på gamla myter och ger röst åt förlorare som cyklopen Polyfemos och jätten Goliat. För att vara en författare som ännu befinner sig utanför det svenska litterära etablissemanget så har Melker Garay redan lyckats nå ut till läsare utanför vårt land. Bland annat har han blivit översatt till spanska och tidigare i år gjorde han ett författarbesök i Chile, där han blev intervjuad av Omar Perez Santiago. Det var en märklig slump, minst sagt, eftersom jag känner denne chilenare som tidigare bodde och verkade i Malmö, men då med förnamnet Pancho. Världen kan vara bra liten ibland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Första svenska planet lyfter mot Grekland

Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn har sett fram emot en regnfri vecka med familjen på Rhodos.
Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn har sett fram emot en regnfri vecka med familjen på Rhodos.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Klockan 11 på torsdagen lyfter det första svenska planet mot Grekland efter flera månaders flygstopp.
Det bekräftar Tui:s kommunikationschef Adam Györki för TT, och säger att man nu fått tillstånd att landa på Rodhos.

Resenärerna som är inbokade på charterflyget till Rhodos har checkat in på Arlanda sedan 5-tiden i morse, och en bra bit in på torsdagsförmiddagen var det fortsatt ovisst hur det skulle gå. Men nu har Tui till sist fått klart med tillstånd från grekiska myndigheter.

Beskedet kom flera timmar försenat på grund av krångel med landningstillståndet.

Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn har sett fram emot en regnfri vecka med familjen på Rhodos. Han konstaterade inför Tui:s besked att det har varit många besked fram och tillbaka kring resan, som han bokade i måndags.

– Bestämmer de att vi inte får landa så är det inte så mycket att göra åt. Vi får finna oss i det, säger han till TT.

Lisa Ramanovich från Bredäng har checkat in men var orolig för att resan inte kommer att bli av.

– Det har varit så många olika besked. Först skulle inte det hotell vi bokat öppna och sedan ville Grekland inte släppa in svenskar. Då blev det tårar, säger hon.

– Men sedan trodde vi att Tui hade löst det. Och kommer vi inte i väg nu är hela semestern förstörd.

Men nu blir alltså resan av.

UD:s avrådan för icke nödvändiga resor till ett antal länder, däribland Grekland, hävdes på tisdagen.

Sofia Eriksson/TT

Utrikes

Kompromissförslag i EU nästa vecka

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel filar på ett kompromissförslag om coronastöd och nästa långtidsbudget. Arkivfoto.
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel filar på ett kompromissförslag om coronastöd och nästa långtidsbudget. Arkivfoto.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nej, nej, är Sveriges åsikt hittills om de förslag som EU-kommissionen lagt fram om coronastöd och ny långtidsbudget i EU.

Ja, ja, är vad EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i stället hoppas på, med hjälp av sitt kompromissförslag som nu utlovats till "andra halvan av nästa vecka".

I en middagsgenomgång för EU-ländernas ambassadörer i onsdags lovade Michel en "aningen" mindre budget, skriver nyhetssajten Politico Europe med hänvisning till diverse diplomatkällor. Samtidigt vill Michel behålla "storleken och ambitionen" i det extra coronastöd på 750 miljarder euro som EU-kommissionen vill låna upp och sedan till stor del ge som bidrag till drabbade medlemsländer.

Sverige tillhör de mest skeptiska till liggande förslag, men kan i alla fall trösta sig med att rabatten på EU:s medlemsavgift med största sannolikhet blir kvar. Kraftigt flankstöd kommer från EU-bjässen Tyskland, som ser det som nödvändigt att behålla rabatterna för att jämna ut inbetalningarna till budgeten.

Inrikes

Arbetsrätt kan få L att lämna januariavtalet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att förändringar i arbetsrätten är avgörande för att L ska fortsätta samarbeta med regeringen. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att förändringar i arbetsrätten är avgörande för att L ska fortsätta samarbeta med regeringen. Arkivbild.
Foto: Jonathan Näckstrand/TT
Inrikes
Inrikes Arbetsrätten kan avgöra om Liberalerna lämnar samarbetet med regeringen eller inte, enligt partiledaren Nyamko Sabuni.

Misslyckas fack och arbetsgivare att komma överens om bland annat fler undantag från turordningen måste regeringen genomföra förslagen i den utredning som gjorts.

– Om de (fack och arbetsgivare) inte kommer överens finns det tydligt beskrivet i januariavtalet att utredningen ska bli lag, säger Sabuni i en intervju i Sveriges radios P1 Morgon.

– Om de (Socialdemokraterna) bryter januariavtalet då kommer vi att ta ansvar och lämnar samarbetet. Jag finns i det här samarbetet för att göra skillnad för människor i Sverige, inte för att upprätthålla socialdemokratiskt maktinnehav, säger hon.

Både statsministern och, framför allt, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), hävdar att regeringens särskilde utredare av arbetsrätten misslyckades med att lägga förslag som innebär att maktbalansen mellan fack och arbetsgivare upprätthålls. Nordmark har kritiserat utredningen och sagt att förslagen inte kan genomföras som de är.

Sabuni tror dock att S är lite extra högljudda nu, för att blidka facken.

– Men jag räknar kallt med att de kommer att göra rätt, säger Sabuni om vad hon tror om S vilja att fullfölja januariavtalets skrivningar om ändringar i arbetsrätten.

Nyamko Sabuni hävdar att ändringar i arbetsrätten, som fler undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar, är en viktig del i att minska det partiet kallar integrationsskulden och få in fler nyanlända och utrikesfödda på arbetsmarknaden. Arbetsrätten som den ser ut nu gynnar bara dem som redan har ett jobb, inte de som står utanför, anser hon.

Lars Larsson/TT

Inrikes

HD skärper straffet för grym misshandel

Högsta domstolen skärper rubriceringen och straffet för en misshandel av en kvinna. Arkivbild.
Högsta domstolen skärper rubriceringen och straffet för en misshandel av en kvinna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Mannen utsatte en kvinna för våld och grova övergrepp, bland annat slag med tillhyggen, strypgrepp och kokhett vatten mot underlivet och först efter en vecka kunde hon få sjukvård. Tingsrätten och hovrätten ansåg att det rörde sig om allvarlig misshandel, men nu skärper Högsta domstolen (HD) bedömningen och slår fast att rubriceringen ska vara synnerligen grov misshandel.

Mannens straff skärps också från fyra år och sex månaders fängelse i de lägre instanserna till sex års fängelse, för brott där misshandeln mot kvinnan är en del.

Enligt ett pressmeddelande skärper HD straffet eftersom mannen "agerat synnerligen hänsynslöst och utsatt kvinnan för synnerligt lidande".

Inrikes

Psykiatrin kritiseras efter yxattack

Efter den uppmärksammade händelsen får psykiatrin nu kritik från Arbetsmiljöverket, rapporterar Barometern. Arkivbild.
Efter den uppmärksammade händelsen får psykiatrin nu kritik från Arbetsmiljöverket, rapporterar Barometern. Arkivbild.
Foto: Naina Helen Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

När två anställda skulle göra hembesök hos en patient inom psykiatrin i Mörbylånga kommun blev de attackerade med yxa. Sedan hindrades personalen från att lämna bostaden. De bar inga larm, och samtalet till SOS bröts.

Efter den uppmärksammade händelsen får psykiatrin nu kritik från Arbetsmiljöverket, rapporterar Barometern. Kritiken rör dels att allt hot om våld som drabbar personalen inte rapporteras, dels att rutiner för bärbara larm saknas.

Efter händelsen har man skaffat bärbara larm för hembesök, enligt Ulrika Rosenqvist, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Kalmar, som också säger att man ska uppmuntra personalen att anmäla mer – även om det kan bli knepigt.

– Det har funnits en sorts acceptans för olika typer av hot och våld när du jobbar inom den här grenen av sjukvård. Vi har mycket återkommande händelser där patienter är verbalt hotfulla, säger hon till tidningen.

Patienten åtalades i maj månad för mordförsök, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Skurup

Stal fyra mobiler på lunchen

Skurup
SKURUP

En ovanligt fräck stöld skedde på en restaurang på Korrehusgatan i onsdags. En man skulle äta tillsammans med sina döttrar och de satte sig ute

De fyra samlade mobiltelefonerna i en väska som de ställde på bordet utomhus och gick sedan in i restaurangen för att beställa mat.

Efter de ätit och skulle lämna bordet upptäckte de att väskan med de fyra mobilerna var borta. Dessutom fick tjuven med sig ett par solglasögon. Värdet på det stulna uppges vara 31 500 kronor, berättar kommunpolis Micke Svensson.

Kultur och nöje

Nytt tv-program blir "Lyxfällan" för kändisar

Magnus Hedberg. Arkivbild.
Magnus Hedberg. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Lyxfällan"-experten Magnus Hedberg tar sig an svenska kändisars privatekonomi i det kommande tv-programmet "Drömfällan".

Programmet sänds i fyra avsnitt med start den 25 augusti.

"Det är fantastiskt roligt att hjälpa kända svenskar nå sina drömmar, dessutom kommer tittarna att få med sig massa konkreta tips och inspiration för att äntligen göra verklighet av sina egna drömmar", säger Magnus Hedberg i ett pressmeddelande.

En av kändisarna som får hjälp av Hedberg är artisten Douglas ”Dogge Doggelito” Leon, som lever för dagen och har "ett väldigt slösaktigt ekonomiskt beteende" som står i vägen för drömmen om ett hus i Karibien.

"Som konstnär är man alltid naken. Det var väldigt kul att spela in programmet och ännu roligare att förverkliga en dröm genom det", säger Douglas Leon i pressmeddelandet.

De tre andra avsnitten handlar om simstjärnan Emma Igelström, programledaren Josefin Crafoord och artisten Sandra Dahlberg.

Ekonomi

Uppåt på börsen

Bred uppgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Bred uppgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen stiger i öppningshandeln. Några minuter efter öppning har OMXS-index ökat 0,8 procent.

Uppgången är bred med 28 av 30 av storföretagen på plus. Låsföretaget Assa Abloy lyfter 3,7 procent, mest av börsbjässarna, efter en höjd köprekommendation och riktkurs från Deutsche Bank.

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik stiger 1,7 procent följt av telekombolaget Ericsson, upp 1,6 procent.

Tobaksbolaget Swedish Match och telekombolaget Telia hör till förlorarna och backar 0,4 respektive 0,3 procent.

Utanför OMXS30-listan rusar bioteknikbolaget Hansa Biopharma drygt tio procent efter nyheter om ett avtal om en ny global licens för ett av bolagets läkemedel.

NÄSTA ARTIKEL