Jenny Wenhammar förs bort i samband med Pegidademonstrationen i Malmö den 9 farbuari. Foto: TT

Nu prövar tingsrätten bara bröst vid demonstration

Malmö Får en kvinna visa sig offentligt med bar överkropp? På tisdagen prövar Malmö tingsrätt om Femenaktivisten Jenny Wenhammar gjort sig skyldig till förargelseväckande beteende.

Det var i samband med en motdemonstration mot den invandrings- och islamkritiska organisationen Pegida i februari i år som den barbröstade Jenny Wenhammar klättrade upp på ett kravallstaket och slängde blommor mot Pegidademonstranterna.

Att resultatet blev ett åtal om förargelseväckande beteende beskriver hon som rent juridiskt godtycke.
– Det är för att vi har en lagstiftning som kan användas när polis och åklagare har lust att sätta dit oss. När de är på bättre humör går det hur bra som helst att gå klädd såhär. Jag har gått naken genom hela Malmö, i samband med en annan demonstration, utan att någon polis reagerade. Det är en gummilagstiftning. Precis som hos regimer som har betydligt sämre anseende än Sverige.

På frågan om varför det är viktigt att en kvinna ska kunna uppträda offentligt utan kläder på överkroppen svarar hon, rätt och slätt:
– Om en man kan, så ska en kvinna kunna.
Samtidigt betonar hon att de bara brösten inte är huvudsaken i Femens kamp.
– Femen bildades 2008 i Ukraina, ett land där alla kvinnor ständigt lever med hotet att drabbas av trafficking. Därför är kampen mot trafficking en av våra främsta frågor, liksom kampen mot teokrati, alltså när religion blir till lag, och diktatur. Vi kämpar mot alla patriarkala institutioner.

De bara brösten är ”ett verktyg i den politiska kampen”, som Jenny Wenhammar uttrycker saken.
– Vi använder våra kroppar som plakat.

Och är det en effektiv metod, tycker du?
– Ja, verkligen. Femen bildades som sagt så sent som 2008, men har redan skrivit in sig i världshistorien för att ha skapat en bredare syn på hur kvinnor kan och får bete sig.

Att de blottade brösten tenderar att väcka medial uppmärksamhet gynnar också kampen, menar hon.
– Ja, det blir ett sätt att öppna upp diskussionen. Få igång debatten. Skapa ett utrymme för de frågor vi brinner för.
Jenny Wenhammar har dömts vid två tidigare tillfällen, båda 2013, i samband med en manifestation vid ryska ambassaden, mot Rysslands antigay-lagar, samt i samband med en protest mot Egyptens sharialagar i en moské på Södermalm.
Den första domen avsåg olaga intrång och den andra förargelseväckande beteende.

Hon deltog även i en protest mot Fredrik Reinfeldt under Almedalsveckan i Visby i fjol, men den gången åtalades hon aldrig. Händelsen resulterade dock i att hon ströks från Miljöpartiets riksdagslista. Hon har även ett förflutet som lokalpolitiker i Svalöv.
Rättegången mot Jenny Wenhammar inleds klockan 14.15 på tisdagen.

Dagens fråga

Kommer Storbritannien att lämna EU?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev