Nöje

Pausar skådespeleriet för utbildning i USA

Fanny Ketter, 19, från Malmö, är med i filmen Odödliga.
Artikel Nöje Skådespelaren Fanny Ketter från Malmö spelar i filmen Odödliga, som hade Sverigepremiär i fredags.

I Odödliga, som är den sista delen i Andreas Öhmans trilogi, spelar Fanny Ketter rollen som Felicia, syster till Em som rymmer från Stockholm med sin nya pojkvän Isak. – Felicia är popsångerska som lever i en cityvärld och hennes vänner är rätt ytliga. När Em åker iväg förstår hon att systern egentligen är hennes bästa vän och den som hon kan vara sig själv med. Men hon känner sig sviken och arg över att ha blivit lämnad och är därför ganska arg på Em, berättar Fanny Ketter.– Att vara i den sinnesstämningen var nog det svåraste. Jag kunde inte vara så pratig och trevlig mellan tagningarna. I Odödliga fick hon även testa på att sjunga inför publik, något som hon aldrig hade gjort innan.– Det är det modigaste som jag har gjort! säger hon.

I Bitchkram (2012) gjorde hon en musikvideo, där hon mimade till filmens soundtrack Det snurrar i min skalle av Familjen.– Men för att läpparna skulle röra sig rätt, så sjöng jag tyst. Det hörde Andreas och frågade därför om jag ville sjunga Let it rain i Odödliga. Jag var jättenervös, men jag fick låtsas att jag var modigare än vad jag kände mig. Det var en rolig, men galen upplevelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Idol"-deltagaren: Kunde ha skött det bättre

Caspar Camitz uppträder med Mando Diaos 'Strövtåg i hembygden' i veckans 'Idol'. Pressbild.
Foto: Magnus Ragnvid
Kultur och nöje
Kultur och nöje Caspar Camitz var den första av årets "Idol"-deltagare att testa positivt för covid-19.
Nu gör han sig redo för en show på plats i studion – efter påfrestande social distansering.

När TT pratar med Caspar Camitz har han precis repeterat Mando Diaos "Strövtåg i hembygden" i "Idol"-studion inför fredagens avsnitt.

Förra veckan meddelade produktionen att 25-åringen från Norrtälje hade drabbats av covid-19 och inte kunde medverka i den första fredagsfinalen. Strax därefter stod det klart att även Nadja Holm, Affe Hagström och Herman Silow fått viruset. Produktionen ändrade sig, Caspar Camitz fick vara med, och alla deltagare fick sjunga från sina hotellrum, medan programledaren Pär Lernström och "Idol"-juryn fanns på plats i studion. Även Indra Elg, som röstades ut, testade senare positivt för covid-19.

Den här gången får alla friska idoler ta plats på scenen igen. Det är mer än en vecka sedan Caspar Camitz hade feber, men han känner sig fortfarande inte helt återställd i lungorna.

– Jag är lite tung i andningen än så länge. Men det har jag haft problem med sedan tidigare, astma och jordnötsallergi och skit, det sitter tungt i lungorna, men det är på bättringsvägen, säger han.

"Ska se bra ut i tv"

Caspar Camitz är inte förvånad över att en så stor del av "Idol"-gänget har drabbats av coronaviruset.

– Corona har ju hållit på under lång tid, och vi befinner oss i Stockholm, på ett av Stockholms största hotell. Så det var inte en oväntad grej, det är snarare bara bra att det hände någon gång, säger han.

TT: Hur bra har ni varit på social distansering?

– Det här programmet, det är klart att de har följt vissa saker, sedan vill de ju göra så att det ser bra ut i tv, vi ska vara nära varandra. Det är klart att man kunde ha skött det bättre. Man skulle kunna ha större avstånd, men det är också svårt att styra människor, det går inte att ha en personlig vakt för varje människa.

Fick inte gå ut

Under sjukdomstiden har Caspar Camitz suttit instängd på sitt rum, läst böcker, mediterat och kollat på serier – och brottats med sina tankar. Han tycker att TV4 "ändå har hanterat det bra", trots att han själv upplevde det som psykiskt jobbigt.

– Man fick uttrycka sig och säga "vi behöver luft, vi behöver komma ut och gå". Till slut fattade de men jag tyckte att det tog lite lång tid, säger han och fortsätter:

– Jag tjatade fram så att vi fick gå ut. Till en början var det bara en till två minuter, utanför en dörr, en och en. Då hade jag suttit inne utan att få luft i några dagar, säger han.

Caspar Camitz har spelat i band under flera år och har stor scenvana. Han sökte till underhållningsprogrammet redan 2013 och tog sig då till slutaudition. Han ångrar inte att han satsade i år igen, trots pandemin.

– Det här året var helt rätt tid. När jag fick förfrågan om att vara med frågade jag mig själv ärligt om jag ville vara med, om jag var redo, och det var jag, säger han.

TV4: "Allt spritas"

TT har sökt Malin Knave, exekutiv producent på TV4, under en längre tid för en kommentar om virushanteringen. Hon har inte velat göra en muntlig intervju men svarar till slut skriftligt.

"Vi genomför alla inspelningar under stor säkerhet och våra rutiner är framtagna med en läkare som är insatt i covid-19. Allt spritas och personalen på plats använder nödvändig skyddsutrustning och avstånd ska hållas mellan alla deltagare", skriver hon.

Malin Knave vill inte kommentera om det finns någon smittspridning inom produktionen.

"För TV4 är det av största vikt att "Idol"-produktionen är en säker arbetsplats och vi sätter alltid våra medarbetares och idolers hälsa främst. I nuläget känner vi oss trygga med att genomföra fredagsfinalerna då vi hela tiden jobbar efter de förutsättningar och rekommendationer som myndigheterna ger, och har vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att miljön ska vara trygg", skriver hon

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Veckans låtar

Ella Hedström – "Jag blir hellre jagad av vargar" (Orup)

Maya Arctaedius – "Passa dig" (Miriam Bryant)

Herman Silow – "Ta mig tillbaka" (Darin)

Simon Karlsson – "Din tid kommer" (Håkan Hellström)

Nadja Holm – "Det bästa kanske inte hänt än" (Molly Sandén)

Gabriel Abdulahad – "Lakan" (Newkid)

Mattias Nederman – "Tusen bitar" (Björn Afzelius)

Nova Luther – "Så som i himlen" (Danny Saucedo featuring Tensta gospel)

Caspar Camitz – "Strövtåg i hembygden" (Mando Diao)

Niklas Hultberg – "Svag" (Victor Leksell)

Affe Hagström – "Vintersaga" (Monica Törnell, Amanda Bergmans version)

Paulina Pancenkov – "Säg mig var du står" (Carola, Zara Larsson)

Utrikes

Dragkamp om hur Madrid ska stängas ned

Guardia Real, det spanska livgardet, nära utrikesdepartementet i Madrid i onsdags.
Foto: Bernat Armangue
Utrikes
Utrikes Spaniens regering vill stänga ned hela Madrid, men huvudstadens styrande säger nej. Maktkampen kan kulminera till helgen.

Madrid är nu navet för coronaspridningen i Spanien, och hälsominister Salvador Illa kallar situationen där för "komplex och oroande". De nedstängningsåtgärder som införts i en del stadsdelar måste därmed utvidgas till hela storstadsområdet, sade Illa efter samråd med Spaniens 17 självstyrande regioner i onsdags kväll.

Madrid, som till skillnad från det socialdemokratiskt ledda Spanien är högerstyrt, protesterar högljutt, med argumenten att läget trots allt beskrivs som "stabilt" och att centralregeringen överdriver farorna.

– Detta är inte giltigt juridiskt, säger stadens hälsoansvarige Enrique Ruiz Escudero om den spanska regeringens åtgärder.

En miljon

handlar det om en u-sväng från Madridstyrets sida. Huvudstaden har under veckans förhandlingar med regeringen och övriga regioner gått med på vilka kriterier som ska gälla kring smittskydd, och vad som ska utlösa nödåtgärder. Men när det stod klart vad detta innebär i praktiken för Madrid så säger de styrande nej.

Runt en miljon av huvudstadsområdets uppemot sju miljoner invånare omfattas redan av ganska hård nedstängning. De får bland annat inte lämna sin stadsdel utan giltiga skäl, som är exempelvis arbete eller för att söka vård. Detta gäller mestadels i fattiga områden, vilket fått invånarna där att känna sig negativt särbehandlade och missnöjet att jäsa.

Vill inte lyda

Någon exakt tidpunkt för när huvudstadsområdet ska stängas ned har centralregeringen inte angivit. Officiellt träder de nya reglerna i kraft när de offentliggörs, vilket sker via statens publikation Boletín Oficial del Estado , och enligt spanska mediers källor kan det ske mycket snart.

Men i det läget signalerar Enrique Ruiz Escudero att Madrid ändå inte kommer att lyda, utan "bedöma vilka beslut som behöver fattas".

Kultur och nöje

Idris Elba i ny thriller

Idris Elba. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Grattis, alla Idris Elba-fans – den brittiske filmstjärnan har en ny film på gång. Han ska spela huvudrollen i kommande thrillern "Beast", som beskrivs som ett överlevnadsdrama av filmbolaget Universal, skriver Variety.

I övrigt är inte mycket känt kring filmen förutom att Baltsar Kormakur regisserar och Ryan Engle ("Rampage: Big meets bigger") skriver manus.

Idris Elba har tidigare spelat i storfilmer som "Molly's game" och "Avengers: Infinity war" och tv-serier som "The Wire" och "Luther".

Ekonomi

Riksbanken kan acceptera inflation över målet

En inflation som hamnar över inflationsmålet på 2 procent måste inte per automatik leda till penningpolitiska åtstramningar, enligt vice riksbankschef Anna Breman. Arkivbild
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Inflationen kan under en tid tänkas hamna över inflationsmålet på 2 procent utan att penningpolitiken måste stramas åt, enligt flera ledamöter i Riksbankens direktion.
Det visar ett protokoll från det senaste penningpolitiska mötet, den 21 september.

"För att få upp inflationsförväntningarna och stärka förtroendet för inflationsmålet skulle det kunna vara motiverat att låta styrräntan ligga kvar på noll även i ett scenario där inflationen stiger ännu tydligare och överstiger två procent", sade vice riksbankschef Martin Flodén enligt protokollet.

Kollegan Anna Breman var inne på samma spår:

"Vi behöver ha fortsatt stor beredskap för att utvecklingen kan bli sämre än i vårt huvudscenario. Motsatt scenario, det vill säga en starkare återhämtning och högre inflation behöver dock inte vara ett skäl att på olika sätt göra penningpolitiken mindre expansiv", sade hon.

På mötet beslöt direktionen enhälligt att lämna reporäntan oförändrad på noll procent. Det gjordes heller inga justeringar i Riksbankens stödköpsprogram.

Enligt Riksbankens ränteprognos, som presenterades på mötet, kommer reporäntan ligga på noll under hela prognosperioden, som sträcker sig till 2023.

Om det finns behov av mer penningpolitisk stimulans är en ytterligare expansion av balansräkningen fortsatt ett viktigt verktyg, enligt Riksbanken,

Flera ledamöter konstaterade på mötet att utrymmet för att sänka räntan är begränsat men att en sådan åtgärd inte är utesluten.

Utrikes

Krisen i Medelhavet dominerar på EU-toppmötet

Det turkiska forskningsfartyget Oruc Reis har stått i centrum för Greklands och Cyperns irritation mot turkiskt letande efter olja och gas i östra Medelhavet. Arkivfoto.
Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
Utrikes
Utrikes Turkiet är inte med i EU, men dominerar ändå när medlemsländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel.
Cypern och Grekland vill ha starkare stöd i grälen med grannen i öst.

Sveriges statsminister finns inte på plats vid veckans möte, då Stefan Löfven (S) valt att stanna hemma av privata skäl, sedan hans mamma nyligen avlidit och snart ska begravas.

I stället får Finlands Sanna Marin tala även för Sveriges räkning, då några vikarier inte accepteras vid EU:s toppmöten. EU-minister Hans Dahlgren (S) finns dock på plats i toppmöteskorridorerna i Bryssel för att kunna stämma av med sina finländska kollegor.

Själva mötet ägnas under torsdagen nästan helt åt utrikespolitiken, framför allt med fokus på Turkiet.

Sanktioner?

EU-landet Cypern har i flera år blivit allt mer ilsket över Turkiets agerande kring den delade ön, där en icke-erkänd turkstöttad utbrytarrepublik huserar längs nordkusten. Inte minst gäller irritationen det turkiska letandet efter olja och gas på vatten som det erkända Cypern ser som sitt.

Nu är det tänkt att EU ska visa samlat stöd för cyprioterna.

– Turkiets destabiliserande handlingar i östra Medelhavet är oacceptabla och förvärrar ett redan spänt läge, sade Löfven i ett framträdande i riksdagens EU-nämnd i onsdags.

I första hand hoppas EU-länderna få en avspänning till stånd genom samtal. Sannolikt markeras även genom att fler personer och företag som deltagit i den turkiska verksamheten förs upp på EU:s sanktionslista.

– Skulle dialogvägen inte ge resultat, då måste EU stå redo att överväga andra handlingsalternativ, till exempel utökade listningar inom ramen för den existerande sanktionsregimen, sade Löfven.

Belarus och brexit

Om EU-ledarna kan enas om sin syn på Turkiet och de cypriotiska sanktionskraven finns hopp om enighet kring nya sanktioner även mot Belarus.

Redan i augusti kom medlemsstaternas utrikesministrar överens om att utöka sanktionerna mot den auktoritära ledningen i Minsk med anledning av våldet och oegentligheterna kring det senaste presidentvalet. Några formella beslut har dock ännu inte tagits – eftersom Cypern velat vänta tills det finns färdiga besked kring Turkiet.

Även relationerna till Kina, förgiftningen av ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och den nyuppblossade kriget kring Nagorno-Karabach kommer att avhandlas under torsdagen.

På fredagen avslutas sedan mötet med diskussioner om industripolitik, den inre marknaden, digitalisering och läget i brexitförhandlingarna med Storbritannien.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Veckans EU-toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer skulle egentligen ha hållit ett extrainsatt toppmöte den 24-25 september för att främst diskutera utrikesfrågor. Mötet sköts dock upp i en vecka, sedan permanente rådsordföranden Charles Michel varit i kontakt med en coronasmittad person och därför behövde sätta sig i tillfällig karantän, i väntan på testresultat.

Torsdagens del av mötet inleds kl 15 med ett sedvanligt tal från EU-parlamentets talman David Sassoli. Därefter diskuteras i tur och ordning Kina, Belarus, förgiftningen av Aleksej Navalnyj och kriget i Nagorno-Karabach innan ledarna äter en arbetsmiddag, med Turkiet på menyn. Efteråt väntas en presskonferens med Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen, tidigast kring klockan 21.

På fredagen avhandlas EU:s inre marknad, industripolitik och digitaliseringsfrågor innan mötet avslutas med en kort genomgång av förhandlingarna med Storbritannien om handel, fiske och andra samarbeten efter brexit.

Den sistnämnda frågan väntas sedan dominera när stats- och regeringscheferna håller sitt nästa EU-toppmöte, redan den 15-16 oktober.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Ekonomi

Sabuni: Tid finns att fortsätta förhandla

Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Om regeringen går vidare med las-utredningens förslag kan statsminister Stefan Löfven inte sitta kvar, anser V-ledaren.
Men L-ledaren Nyamko Sabuni anser att parterna har tid att förhandla vidare – om de vill.

Liberalernas partiledare beklagar att parterna inte lyckades nå ända fram.

– Jag upplever av kommentarerna att de var väldigt nära, och de har möjlighet att fortfarande försöka komma överens, säger Nyamko Sabuni till TT.

– Det är inte politiker och partier som bestämmer vad parterna ska ha för tid. Det är parterna själva som satte deadline. Det finns inget som förhindrar att de sätter sig igen ytterligare några dagar.

"Rgeringen vet vad som gäller"

Nyamko Sabuni hänvisar till att remisstiden på arbetsrättsutredningen går ut den 26 oktober. Först därefter börjar utformningen av en proposition.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, säger Sabuni.

Även Centerledaren Annie Lööf beklagar och säger att regeringen och parterna vet vad som gäller nu.

– Utredningens förslag ska genomföras och det slog regeringen så sent som i förra veckan fast. I den budgetproposition som är lagd på riksdagens bord så står det där att om inte parterna kommer överens så genomförs utredningens förslag, säger Annie Lööf.

Vänsterpartiet har varit starkt kritiskt till las-utredningen och hotat med en misstroendeförklaring mot regeringen om man går vidare med förslaget – och det löftet ligger kvar på bordet.

"Vänsterpartiets hållning och löften ligger fast. Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige", skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Behöver majoritet

Vidare skriver Sjöstedt:

"Vänsterpartiet konstaterar att parterna inte kunnat komma överens om arbetsrätten och anställningstrygghet. Ansvaret för detta ligger på regeringen som med orimliga hot om att dramatiskt försämra anställningstryggheten ställde sig på arbetsgivarnas sida i förhandlingen."

För att fälla regeringen måste dock V få med sig en majoritet i riksdagen och där har KD, M och SD tidigare flaggat för att haka på. Centerpartiet och Liberalerna vill i nuläget inte kommentera de strandade förhandlingarna.

KD vill fälla Löfven

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) säger till TT att partiet gärna ser förändringar i arbetsrätten, men att bollen nu ligger hos C och L.

– Vi ser fram emot en eventuell möjlighet att fälla Löfvens regering. Frågan är vad Liberalerna och Centern tänker sig, hur länge de kan stå ut i det här samarbetet utan att det händer något konkret. Vi avvaktar nya drag i detta drama, om Liberalerna och Centern tycker att det är värt att stanna kvar med regeringen Löfven.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att man kan tänka sig att ge parterna mer tid.

"Om parterna var mycket nära att komma överens måste de få mer tid. Jag och Miljöpartiet är beredda att arbeta för det. Den svenska modellen är värd en chans till!", twittrar Bolund.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

Inrikes

OECD ger grönt ljus för svenska Pisa-resultat

OECD är nu klar med granskningen av det svenska urvalet i Pisa-mätningen 2018. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Sverige får godkänt trots att en stor andel elever exkluderades från kunskapsmätningen Pisa 2018, anser OECD.
I en granskning som utbildningsminister Anna Ekström beställt kallar OECD Sveriges resultat för "acceptabla". Men det finns reservationer.

"Jag är glad att kunna konstatera att Sveriges Pisa-resultat står sig. OECD konstaterar att det antal elever som exkluderades i Sverige är rimligt, givet det stora antal nyanlända som kom hit åren innan PISA 2018. Genomgången av exkluderingen är grundlig och det är bra att OECD bedömer att Sverige har uppfyllt Pisa:s krav", säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en skriftlig kommentar.

När resultaten från senaste Pisa-mätningen kom i december i fjol hade Sveriges elever förbättrat sina resultat jämfört med tre år tidigare. Men förbättringen har ifrågasatts, utifrån hur urvalet till mätningen 2018 gjordes.

Andelen elever som exkluderades från att skriva testen i Sverige var drygt 11 procent, jämfört med gränsen som egentligen går vid fem procent.

Enligt Expressen, som granskat mätmetoderna, hade de svenska skolorna även plockat bort elever som borde ha skrivit Pisatesten, och Skolverket gjort felberäkningar.

Språkfaktorn

Men OECD kallar nu i sin granskning Sveriges resultat för acceptabla, med tanke på att Sverige tagit emot många invandrar- och flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska.

Enligt OECD:s beräkningar är det uppskattade antalet elever som exkluderades från testerna i Pisa 2018 på grund av språket, jämförbart med det uppskattade antalet elever som potentiellt kunde bli exkluderade på grund av språket.

"Detta antyder att språkfaktorn förklarar den höga uteslutningsgraden, som kan vara relaterad till ökningen av invandrar- och flyktingelever som inte talar undervisningsspråket", skriver OECD.

OECD poängterar dock i sin rapport att sifferunderlaget inte är exakt när det gäller hur många elever som exkluderats just på grund av de inte kan tillräckligt mycket svenska. Istället är det en uppskattning som bygger på diverse antaganden.

OECD:s Pisamätningar är kända i större delen av världen. Mätningarna brukar bedömas som solida och resultaten för respektive land brukar påverka den inhemska utbildningspolitiken.

Vänt trenden

Det gäller inte minst i Sverige, som hade en djupdykning resultatmässigt i Pisa 2012, med en rad politiska initiativ som följd. Därefter har Sverige vänt trenden.

I den senaste Pisamätningen, som genomfördes 2018 och presenterades i december 2019, fick de svenska eleverna ett bättre resultat än i Pisa 2015.

Även Riksrevisionen ska granska Sveriges sätt att sköta Pisa 2018.

"Riksrevisionen har andra och bättre möjligheter att ta in information från svenska myndigheter och skolor än vad OECD har. Vår bedömning är att vår granskning kan ge ett mervärde utöver OECD:s granskning", skrev revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih till TT i onsdags.

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: Detta är Pisa

Pisa (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket. Sveriges kostnad för att delta i Pisa är cirka 14,4 miljoner kronor per treårscykel.

I Pisa 2018 deltog drygt 5 500 elever i Sverige, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten av de svenska eleverna, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven. Eftersom det alltid är 15-åringar som testas är det årskullen född 2002 som svarade i Pisa 2018.

Totalt svarade cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner på frågorna i Pisa 2018. Elevgruppen representerar 32 miljoner elever.

Källor: OECD och Skolverket.

Kultur och nöje

Dansk musik tillbaka på Youtube

Danska Lukas Grahams musik kan höras på Youtube igen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Dansk musik är tillbaka på Youtube. Det står klart sedan videotjänsten och rättighetsorganisationen Polaris har ingått ett nytt avtal.

Youtube har varit utan dansk musik, danska videor samt intervjuer och tv-innehåll där dansk musik spelas sedan den 1 augusti då det förra avtalet löpte ut. Konflikten har främst handlat om upphovsrättsersättning till artisterna.

NÄSTA ARTIKEL