Fanny Ketter, 19, från Malmö, är med i filmen Odödliga.

Pausar skådespeleriet för utbildning i USA

Nöje Skådespelaren Fanny Ketter, 19, från Malmö, är aktuell i Odödliga.
Men det lär bli hennes sista film på ett tag. Nu tar hon en paus från skådespelandet för att plugga i New York.

Fanny Ketter
Ålder: 19 år.
Bor: Än så länge i Malmö, flyttar till New York i slutet av augusti för att plugga litteraturvetenskap.
Familj: Mamma, pappa och två systrar.
Gör: Skådespelare.
Aktuell: Spelar Felicia filmen Odödliga, som hade Sverigepreimär i fredags.
Tidigare produktioner: Tv-serierna Vid vintergatans slut (2010), Gabba Gabba (2011) och Bron. Har även medverkat i filmerna Bitchkram (2012), Her er Harold (2014) och Hot nasty teen (2014).

I Odödliga, som är den sista delen i Andreas Öhmans trilogi, spelar Fanny Ketter rollen som Felicia, syster till Em som rymmer från Stockholm med sin nya pojkvän Isak.
– Felicia är popsångerska som lever i en cityvärld och hennes vänner är rätt ytliga. När Em åker iväg förstår hon att systern egentligen är hennes bästa vän och den som hon kan vara sig själv med. Men hon känner sig sviken och arg över att ha blivit lämnad och är därför ganska arg på Em, berättar Fanny Ketter.
– Att vara i den sinnesstämningen var nog det svåraste. Jag kunde inte vara så pratig och trevlig mellan tagningarna.
I Odödliga fick hon även testa på att sjunga inför publik, något som hon aldrig hade gjort innan.
– Det är det modigaste som jag har gjort! säger hon.

I Bitchkram (2012) gjorde hon en musikvideo, där hon mimade till filmens soundtrack Det snurrar i min skalle av Familjen.
– Men för att läpparna skulle röra sig rätt, så sjöng jag tyst. Det hörde Andreas och frågade därför om jag ville sjunga Let it rain i Odödliga. Jag var jättenervös, men jag fick låtsas att jag var modigare än vad jag kände mig. Det var en rolig, men galen upplevelse.

Skulle du vilja göra något liknande igen?
– Ja, nu skulle jag tycka att det var roligt.

Hur är det att jobba med Andreas Öhman?
– Han är väldigt noggrann och bryr sig mycket om skådespelarna. Innan man börjar filma lägger han mycket tid på att lära känna alla ordentligt och berätta hur han har tänkt och får alla att känna att de jobbar mot samma mål. Det gör mycket sedan när man väl börjar jobba, man känner att man är i en lugn miljö. För mig som är ung har det betytt mycket.
Odödliga hade Sverigepremiär i fredags, men Fanny har varit på en femtio dagar lång resa i Australien tillsammans med kompisar och har därför inte hunnit se filmen än.
– Det ska bli spännande! säger hon.
I våras tog hon studenten från Red Cross Nordic United World College utanför Bergen i Norge.

Vad tänker du göra nu?
– I slutet av augusti börjar jag på Sarah Lawrence College i New York.

Vad ska du läsa där?
– Jag ska läsa litteraturvetenskap i fyra-fem år. Jag vill att min konst ska vara utbildande. Därför vill jag lära mig om livet, historia och kultur genom böcker och få analysera och dra paralleller.
– Det finns en norm i Sverige att man ska ta det lugnt efter gymnasiet. Men jag är jättesugen på att studera. Jag ska bo på ett campus med studenter från hela världen.
– Dörrar öppnar sig när man börjar studera utomlands. Och en galen sak leder till en annan. Ta bara till exempel sist jag pratade med er så var jag på väg till Norge och nu ska jag till New York.

Varför blev det New York?
– New York är en av mina favoritstäder i världen. Min pappa är amerikan, så jag har varit där många gånger med familjen. Jag känner att jag passar in där. Det är en kultur där man är mer öppen mot folk. Jag tror inte att jag kommer att bo i Sverige när jag blir äldre.

Tar du en paus från skådespeleriet då?
– Det blir en paus. Jag vet att det är svårt att plugga och gå in i de här känslosamma processerna, som skådespeleriet kräver, samtidigt. Det är olika liv och det är svårt att balansera dem. När jag jobbar i framtiden vill jag verkligen kunna gå in fullhjärtat och vara helt fokuserad på det jag gör. Det har jag gjort tidigare också, men ibland har det inte funkat.

Fanny Ketter säger att även om hon har skådespelat sedan hon var liten vill hon satsa på att få en bra utbildning.
– Därför vill jag inte stanna i Sverige och fortsätta vara skådespelare. Jag är hellre smart än en superstjärna, säger hon och citerar en amerikansk skådespelare.

Vill du fortsätta skådespela efter utbildningen?
– Då vill jag nog ut och resa. Jag skulle vilja göra Afrika och Syd- och Centralamerika.
– Det var en slump att jag hamnade i den här branschen, vilket jag är väldigt tacksam för. Men min dröm är att bli konstnär och att kunna att använda mig alla möjliga verktyg för att få fram det jag tycker är viktigt att säga.
Hon nämner att hon också har målat sedan hon var liten.
– Det är också en dröm jag har att få hålla på med. Samtidigt som jag tycker om att skriva filmmanus, vilket jag kommer att ha möjlighet att utveckla på skolan i New York. Jag vill göra konstvärlden mer tillgänglig och jobba för att hjälpa andra att nå ut med sina historier.

Till skolan i New York har Fanny Ketter fått ett stipendium.
– Jag har också sparat ihop lite pengar, eftersom det är dyrt att leva där. Min filmkarriär har kommit att betyda att jag kan betala för min utbildning i år. Kanske borde jag av den anledningen ta fler filmroller, säger hon och skrattar.

Fanny Ketter
Ålder: 19 år.
Bor: Än så länge i Malmö, flyttar till New York i slutet av augusti för att plugga litteraturvetenskap.
Familj: Mamma, pappa och två systrar.
Gör: Skådespelare.
Aktuell: Spelar Felicia filmen Odödliga, som hade Sverigepreimär i fredags.
Tidigare produktioner: Tv-serierna Vid vintergatans slut (2010), Gabba Gabba (2011) och Bron. Har även medverkat i filmerna Bitchkram (2012), Her er Harold (2014) och Hot nasty teen (2014).