Mötet i lägret samlade många, och flera EU-migranter framträdde. Kommunen måste ge oss ett alternativ, var en åsikt. foto: karsten Bringmark
Caldaru Costadi, som plågas av sitt dåliga ben, tycker lägret är bra. I Stockholm är situationen värre för EU-migranter.
Tomma stolar i stadshuset, mötet ställdes in.

Dubbla möten skapade förvirring

Malmö
Ett möte i lägret om EU-migranternas situation. Ett annat i stadshuset om detaljplanen för lägertomten.
Viss förvirring utbröt på måndagskvällen när EU-migranterna skulle komma till tals med kommunen.

Upprinnelsen var EU-migranternas insikt att kvarteret Brännaren är föremål för detaljplanering. De bjöd in en rad ledande politiker till ett dialogmöte i lägret.
Byggkommunalrådet Karolina Skog (MP) svarade att, jovisst vi kan prata planfrågor, men EU-migranterna var då välkomna till stadshuset.
Så det blev två möten, med en timmes mellanrum.
Eller rättare sagt ett, eftersom tjänstemän och politiker fick vänta förgäves i stadshuset.
– Vi har ingen förutsättning för ett möte i lägret. Där kan vi inte erbjuda samma saker som här, vi har riggat upp med tjänstemän, ett bildspel, tolk och gott om sittplatser, förklarade Karolina Skog strax innan mötet avlystes.
– Jag är förvånad att de inte kom, eftersom de efterlyst en dialog.
Det möte som startat en timme tidigare i lägret samlade däremot en rejäl publik. Minst ett 50-tal EU-migranter lyssnade, och allt översattes med tolkhjälp.
Fast mötet handlade mindre om byggplanerna i kvarteret och mer om lägret, och vart de ska ta vägen om de körs ut.
Caldaru Costadi, som plågas av en dåligt ben och brist på medicin, förklarade att lägret ändå är bättre än vad EU-migranterna möter på andra håll.
– Situationen är lyckad i Malmö, att vi bor på denna plats är unikt. Jag vet att folk körs bort i Stockholm när de försöker sova vid Centralen. De har det mycket svårare än här på Industrigatan. Det är viktigt för oss att vara tillsammans. Därför ska Malmö stad ha ett stort tack, och jag hoppas de fortsätter att hjälpa oss.
Men i publiken fanns också kritiker.
– Detta är olagligt, ni har tagit lagen i egna händer när ni bosatt er här, sa Sandor Herold och hamnade genast i en hätsk diskussion.
– Här har det bott hemlösa i många år, varför reagerar du först nu när det är romer, undrade Martin Hansson.
I mötet deltog också vänsterpartisten Hanna Gedin och Katerin Mendez (FI).
– Det är viktigt att det byggs bostäder, men det betyder inte att andra ska lämnas i hemlöshet. Kommunen borde anvisa en annan plats för dem där finns både sopcontainer, vatten och toaletter, sa Hanna Gedin.
Katerin Mendez konstaterade att det blåser bistra vindar kring mänskliga rättigheter och pekade på diskrimineringen av romer i Rumänien och Bulgarien.
– Det är ingen naturlag, det går att ändra på.

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...