Olympicbacken Isak Jönsson från Skurup ska träna en vecka med Newcastle. Foto: Olympic

16-årig Olympicback på väg till Newcastle

MALMö På söndagen åker 16-årige BK Olympic-mittbacken Isak Jönsson till Newcastle för ett veckolångt testspel med Premier League-klubbens ungdomsakademi.

– Två matcher är inplanerade. På tisdag möter vi ett annat engelskt lag och på fredag ska vi spela mot Ghana. Jag stannar i en vecka och det är jag och en finländare de kallat dit för att titta närmare på, säger Isak och berättar att det var i en stor cup i Bröndby Newcastle fick ögonen på honom.
– Vi blev bara femma, men för mig gick det hyfsat.
Isak Jönsson bor i Skurup, läser på fotbollsakademin på Swedbank stadion och spelar sedan ett par år tillbaka i BK Olympic ute på Lindängen.
– Jag spelade i Skurups AIF fram till för tre år sedan då laget jag var med i splittrades.
– Efter det blev det skolan i Malmö och jag har fortsatt att pendla från Skurup.
Både fotbollsgrund- skolan och gymnasiet på Stadionområdet är knutna till Malmö FF, men intagningen sker brett med talanger även från andra klubbar.

Så länge alla är med i det intensiva träningsupplägget har MFF heller inga problem med att talangerna blir kvar i sina ursprungsklubbar. Men efter hand brukar de ändå ta steget över till MFF.
Isak Jönsson har inte gjort det.
– Jag är faktiskt den ende i min ålder på skolan som inte spelar i MFF. De tre andra som tillhörde andra klubbar har gått över nu.
Att Isak inte gjort det har han en enkel förklaring till.
– MFF har redan två landslagsbackar som är födda -99, Hugo Andersson och Anel Ahmedhodzic.
– Då tyckte jag att det var bättre att bli kvar i BK Olympic och få speltid.

Det har han börjat få i A-laget i år. Han är uppflyttad i seniortruppen och har debuterat i seriespelet.
Men nu kan det bli Newcastle United istället.
– Det har vi inga problem med. Att våra talanger uppmärksammas är positivt för klubben och vi hoppas på det bästa för Isak, säger Olympicledaren Leif Isie, som följer med Isak Jönsson till Newcastle.

Sportresultat

Sport i dag