Beatrice Eli på Malmöfestivalens stora scen. Foto: Ralph Bretzer
Beatrice Eli på Malmöfestivalens stora scen. Foto: Ralph Bretzer
Beatrice Eli på Malmöfestivalens stora scen. Foto: Ralph Bretzer
Beatrice Eli på Malmöfestivalens stora scen. Foto: Ralph Bretzer

Tankarna går till en ung Madonna

Recension

Beatrice Eli
Stora scenen, Malmöfestivalen
Tisdag 18 augusti 2015

Betyg: 3

 

En stor scen kan vara en utmaning att ta sig an, inte minst för en soloartist som inte backas av ett stort band. Beatrice Eli har med sig en dj och en tjej som alternerar mellan bas och gitarr. Några större scendekorationer har hon inte heller med sig. Den jättelika sängen från Vierge Moderne-föreställningen hon gjorde tillsammans med flickvännen Silvana Imam på Liseberg i början av sommaren lyser med sin frånvaro. Däremot har hon med sig dansarna som dyker upp på scenen lagom till Moment of clarity.

Nu behöver hon inte så mycket utanpåverk, Eli förmår fylla den gigantiska scenen med sin egen personlighet och sceniska magnetism. Det är inte utan att tankarna går till en ung Madonna, cirka tiden för True blue. Det sitter i attityden, i den uppenbara kärleken till uppmärksamheten och känslan för skamlöst kommersiella poplåtar som ändå bär på budskap, frigörelse och en inte föraktlig dos hedonism.

Det är tredje gången jag ser henne denna sommar och varje gång slås jag av några saker: glädjen hon utstrålar över att stå på scen, vilka fantastiskt bra poplåtar Girls och Party in my pants är, hur hon på egen hand lyckas äga scenen och hängivenheten hos tjejerna längst fram i publiken.

Jag blir dock lite förvånad över det förhållandevis klena gensvaret från publiken. Förra veckan, på Göteborgs Kulturkalas, spelade Eli på en något mindre scen till en betydligt starkare publikrespons. Här har Eli till och med svårt att få igång någon riktig allsång och, antar jag, som en följd av det blev det inte heller något extranummer eller färd ned till publiken för att ta i hand. Det drar också ned helhetsintrycket av spelningen.

Beatrice Eli
Stora scenen, Malmöfestivalen
Tisdag 18 augusti 2015

Betyg: 3