Två dagar i rad har målarfärg hällts över v-politikern Hanna Gunnarssons bil. Foto: Hanna Gunarsson
Hanna Gunnarsson (V) har blivit hotad. Arkivbild

Vänstertopp fick dödshot efter kritik mot SD

Lund Vänstertoppen Hanna Gunnarsson har fått målarfärg hälld på bilen två nätter i sträck. Och via en skärmdump fick hon nyligen även ett dödshot.
Anledningen är hennes hårda kritik mot SD:s reklamkampanj i Stockholms tunnelbana tidigare i veckan, enligt henne själv.

Två morgnar i rad har Hanna Gunnarsson (V), ledamot i kommunstyrelsen i Lund, upptäckt att någon under natten har slängt vit målarfärg på motorhuven och framrutan på hennes bil.
– Jag upptäckte det i dag för andra dagen, säger hon till Skånska Dagbladet.
Hon berättar också att hon via en annan person som skickade en skärmdump till henne fått ett dödshot.

Både skadegörelsen och dödshotet sätter hon i samband med den kritik hon tidigare i veckan riktade mot den uppmärksammade reklamkampanjen Sverigedemokraterna lanserade i Stockholms tunnelbana som på engelska bland annat kritiserade det utbredda tiggeriet i många svenska städer. Hanna Gunnarsson gick på sociala medier ut med uttalanden som ”riv ner, klistra över, förstör” och ”krossa med alla till buds stående medel” med avseende på SD:s tunnelbaneaffischer.

Kritiken mot henne har därefter varit massiv, speciellt på Twitter, berättar hon. Hon berättar också att hon själv sätter kritiken mot henne i samband med de senaste dagarnas händelser.
– Ja, men jag kommer ju aldrig att kunna bevisa det.
Men hennes budskap om stöd för att ta bort affischerna är inget hon backar ifrån.
– Det står jag fast vid fast och fullt. Jag tolkar det som rasism. Den typen av budskap ska vi inte ha i vår gatubild, säger hon.

Enligt justitiekanslern var SD:s kampanj inget som kan leda till åtal. Varför uppmanar du då till att ta bort affischerna?
– Jag är inte jurist på något sätt. Och hets mot folkgrupp är något som är väldigt svårt att fälla någon för. Men politik är något annat än juridik och kampanjen måste ses i sitt sammanhang. Den blir en del av deras rasistiska politikm, säger Hanna Gunnarsson.

Hur kan du som högt uppsatt politiker uppmana till att ta ner affischerna?
– Det är ju min politiska åsikt. Men hade jag varit i Stockholm hade jag nog inte varit med i tunnelbanan med tanke på att jag sitter som folkvald.

Är du rädd nu efter skadegörelsen av din bil?
– Nej, men jag har ett säkerhetstänkande. Det har hänt två dagar i sträck. Det är som att någon vill markera och säga att de vet var jag bor. Hade jag haft små barn hade jag kanske tänkt på ett annat sätt, säger hon.
Hanna Gunnarsson berättar också att en nackdel med den senaste veckans händelser är att det inte går att jobba politiskt som vanligt när mejlboxen svämmar över av kritiska brev.
– De seriösa frågorna hittar jag ju inte bland allt hat, säger hon.

Dagens fråga

Är du orolig över bränderna som härjar i Skåne?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev