Katie Malik (t v) och kusinen Anne Andersson (t h) på toppen av Kebnekaise för ungefär en vecka sedan. Foto: Anders Kvist
Katie Malik på väg mot Kebnekaises topp. Foto: David Robertson.

Katies dröm gick i uppfyllelse

Nöje För en dryg vecka sedan uppfyllde Katie Malik, från tv-programmet ”Allt från Sverige”, en av sina drömmar – att bestiga Kebnekaise.
– Jag gjorde det inte för att bevisa någonting, utan för att se om jag skulle klara av det. Och att jag gjorde det var en väldigt härlig känsla!

Katie Malik har under sommaren själv berättat i tidningen om sina äventyr här i Sverige, bland annat om hennes midsommarplaner och att hon fick sjunga för fullsatta hus i S:t Johannes kyrka i Malmö, Lunds domkyrka och Västra Sallerups kyrka i Eslöv.
Sedan sist har hon befunnit sig på en ”roadtrip” genom Sverige för att hälsa på släktingar och se nya platser. Bland annat har hon besökt Göteborg, Stockholm, Uppsala, Dalarna, Sundsvall, Luleå och korsat den finländska gränsen innan det stora målet: Kebnekaise utanför Kiruna.
I ”Allt för Sverige” kunde tv-tittarna följa Katie Maliks kamp mot den kroniska och ovanliga sjukdomen Cystisk fibros. Sjukdomen innebär att kroppens slemhinnor producerar tjockare och segare slem än normalt, något som framför allt påverkar andningen.
– Jag har cirka 60 procent av den lungkapacitet som man ska ska ha vid min kroppsstorlek och ålder.
Trots den allvarliga sjukdomen lever Katie Malik ett aktivt liv och jobbar som revisor, yogalärare och sjunger opera. För några veckor sedan bestämde hon sig för att trotsa sjukdomen ännu en gång och genomföra bergsbestigningen. Hon har velat göra ett sådant äventyr i flera år och allra starkast blev längtan under inspelningarna av ”Allt för Sverige” förra året.
– Men då kunde vi inte ta oss upp, utan stannade vid foten av berget.

För att kunna gå hela vägen upp och även ta sig tillbaka behövde hon träna. Efter programmet jobbade hon i sex månader på andningen hemma Gig Harbour i Washington, där hon vanligtvis bor med sin man Joe. Han var med på delar av Sverigeresan, men inte upp till Norrland.
Hennes mamma stannade kvar i fjällbyn medan Katie, hennes pappa, kusin och hennes man tog sig upp på Sveriges högsta punkt – och tillbaka.
– Det tog totalt 14 timmar, lite längre tid än vad man brukar behöva. Det var fysiskt jobbigt för mig, men jag klarade det!
– Jag och min kusin Anna firade med att sträcka upp våra händer i luften försiktigt för att inte råka ramla över kanten. Det var så vackert och så underbart att andas den friska luften där uppe.

Nere i byn väntade ett reserverad bord på restaurang senare på kvällen.
– Men eftersom klättringen tog lite längre tid missade vi den. Det gjorde inte så mycket, vi var alla så trötta att vi nästan stupade direkt i säng.
Nu närmar sig slutet på Katie Maliks Sverigeresa för den här gången. I dag flyger hon hem till USA.
– Jag känner att jag är redo att åka hem, samtidigt som Sverige känns som ett andra hem – särskilt Malmö som jag varit lite mer i. Alla som jag har mött har varit så välkomnade, varma och jag har verkligen känt mig som en del av det svenska samhället och jag är så tacksam för det.
Kommer du att sakna något?
– Massor! All släkt och alla nya vänner som jag har fått. Och det svenska godiset! Jag vet att det låter konstigt men jag kommer även att sakna vädret. För i USA är det rekordvarm sommar med över 35 grader. Här har det regnat lite men det har varit väldigt skönt.

När kommer du tillbaka till Sverige tror du?
– Jag vet inte det än. Det dröjer nog ett par år. Men jag ser fram emot det och hoppas att jag har lärt mig mer svenska tills dess. I stället kommer mina släktingar över till USA nästa vår eller sommar.
Hemma i USA väntar nu en spännande tid för Katie Malik. Hon har fått veta att det finns ett nytt läkemedel för hennes sjukdom och att den ska kunna lösa ursprungsproblemet och inte bara ta bort symptomen.
– Och jag har precis fått veta att min försäkring kommer att täcka kostnaderna för medicinen! säger hon lyckligt.

Hon ska träffa sin läkare och hoppas kunna påbörja behandlingen snart.
– Man vet inte än om läkemedlet fungerar, men om det gör det skulle det kunna förändra mitt liv! Jag har redan klarat av flera mål som jag haft, som att sjunga internationellt och bestiga Kebnekaise. Nu måste jag sätta upp nya mål – och jag hoppas att det nya läkemedlet kommer att göra det möjligt, säger Katie Malik.