700

Cykelglädje på vägarna runt Vombsjön

Cirka 700 cyklister deltog i årets Vombsjön runt med start och målgång i Veberöd. Foto: Nils Jönsson
Artikel 700 cyklister i alla åldrar. Tre olika rundor på vägar med fina vyer. Den 44:e upplagan av motionsloppet Vombsjön runt på lördagen blev som vanligt en folkfest.
PREMIUM

– Loppet har en vacker sträckning, det är det som vi tycker är vår styrka. Det är lugnt och stillsamt och man kan cykla i sin egen takt, säger Inger Jänchen, medlem i kommittén för Vombsjön runt.Ingen tidtagning sker och cyklisterna kan utan något tävlingsmoment ta sig runt de 35, 65 eller 110 kilometer långa sträckorna i den fart som passar dem bäst. Vid Övedskloster är det depåstopp med bullar och blåbärssoppa innan vidare cykling mot målgången vid Svaleboskolan i Veberöd.

80-årige Tore Håkansson från Staffanstorp valde den längsta sträckan och gick i mål på förmiddagen.– Jag har kommit upp i en ålder där man tar det lite lugnare. Men det var fint att cykla i dag, inte så mycket vind och fint väder, säger han.Han har deltagit i loppet över 20 gånger, alltid på samma cykel.– Den har uppgraderats lite efter hand, säger han.Långt ifrån alla deltagare hade lika många lopp i ryggen som Tore Håkansson och enligt tävlingsledningen startade många för första gången.– Vi har också haft många barn som har varit med, vilket är roligt, berättar Inger Jänchen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Vinstlyft för Philips

Det går bra för teknikjätten Philips. Arkivbild.
Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stor efterfrågan på sjukhusutrustning gör att nederländska teknikjätten Philips kan redovisa ett vinstlyft på sju procent för fjärde kvartalet. Ebita-resultatet steg till 1,14 miljarder euro, att jämföra med analytikernas genomsnittliga vinstprognos på 1,12 miljarder euro.

Utrikes

Indien: Gränsstrider längs gamla Sidenvägen

En indisk och en kinesisk soldat på vakt i Nathula-passet. Stämningen har varit spänd i området i decennier – passet var stängt för trafik mellan 1962 och 2006. Arkivbild tagen på sommaren.
Foto: Gurinder Osan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Indiska och kinesiska styrkor har åter hamnat i strid längs den långa och ensligt belägna gränsen, rapporterar medier i Indien.

Striderna ska ha ägt rum häromdagen, men uppgifterna kommer först nu. Platsen, Nathula-passet mellan Tibet och den indiska delstaten Sikkim, är känd som ett stopp längs den mytomspunna Sidenvägen, men ligger isolerat på över 4 000 meters höjd.

Indiska försvarstalesmän säger enligt rapporterna att det finns skadade på båda sidor.

Gränsen mellan de båda stormakterna Indien och Kina är lång och delvis omstridd. Förra året dödades tiotals soldater när de två ländernas styrkor drabbade samman i Ladakh, på andra sidan Nepal längre västerut längs gränsen.

I september lovade ländernas utrikesministrar Wang Yi och Subrahmanyam Jaishankar vid ett möte i Moskva att "behålla det nödvändiga avståndet" i gränsområdena och "undvika ageranden som riskerar att eskalera situationen".

Henrik Samuelsson/TT

Lund

Greps för inbrott i tvättstuga

Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Vid kvart över tre-tiden slog en uppringare larm till polisen om ett pågående inbrott i en tvättstuga på Sankt Månsgatan i Lund.

När man kom till platsen var tjuven, en man i 30-årsåldern, fortfarande kvar. Han greps och misstänks för stöld och förberedelse till stöld.

Sport

Sju mål – svensk målfest i NHL

Anaheimbacken Hampus Lindholm, till vänster, firar sitt 3–0-mål i matchen mot Colorado.
Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Sport
Sport Svenskarnas målskytte var glödhett i nattens NHL – hela sju mål signerades blågula spelare.
Anaheims seger fixades av tre svenska målskyttar. Filip Forsberg gjorde säsongens fjärde mål för Nashville och Los Angeles vann efter både svenska mål och assister.

Jakob Silverberg, Rickard Rakell och Hampus Lindholm (Anaheim). Carl Grundström och Lias Andersson (Los Angeles). Filip Forsberg och Mikael Granlund (Nashville).

Tack vare nattens svenska målfest segrade Anaheim över Colorado med 3–1 och Los Angeles vann över St Louis med 6–3. Däremot räckte inte målen av Filip Forsberg och Mikael Granland, som båda spelades fram av Viktor Arvidsson, till seger för Nashville – som förlorade med 2–3 mot Dallas (där John Klingberg fixade en assist).

3–0 för Anaheim

Matchen mellan Anaheim och Colorado var knappt en minut gammal när Jakob Silfverberg direkt efter en tekning satte ett välplacerat skott bakom Philipp Grubauer i Colorados mål. Halvvägs in i den andra perioden tog Rickard Rakell emot en välplacerad passning mitt framför mål och kunde placera 2–0. Bakom det fina passningsspelat som föranledde målet låg bland annat Jacob Larsson, som noterades för en assist.

I den tredje perioden lyckades Colorado utjämna till 2–1 och jagade kvittering, men Hampus Lindholm punkterade matchen när han hivade i väg pucken, som gled in i Colorados tomma målbur med drygt en och en halv minut kvar.

Anaheims målvakt John Gibson räddade lagets seger tack vare sina 32 räddningar – och Anaheim fick därmed revansch på Colorado, som man förlorade mot med 2–3 efter förlängning i fredags.

Solouppvisning av Grundström

Los Angeles hade målfest mot St Louis – och lagets svenskar var involverade i flera av målen. Carl Grundström stod för en fantastisk soloprestation när han fintade bort minst två St Louis-spelare och sedan satte 2–0-målet i slutet av den första perioden. En period senare kom Lias Andersson fri och överlistade Ville Husso i St Louis mål. Där emellan hade Adrian Kempe noterats för två assist.

St Louis lyckades göra två mål på 48 sekunder, men närmare än 5–3 kom aldrig Stanley Cup-mästarna från 2019. Los Angeles Drew Doughty satte till slut 6–3 i tom bur.

Susanna Persson Öste/TT

Sport

Landslagsläkare om vaccintvekan: "Provocerande"

Handbollslandslagets läkare Daniel Jerrhag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Vaccinet ses som en förutsättning för att idrotten ska kunna återgå till det normala. Ändå har svenska idrottsläkare mött elitidrottare som är tveksamma till att vaccinera sig.
– Jag tycker det är extremt provocerande, säger handbollsherrarnas läkare Daniel Jerrhag.

TT har intervjuat fyra läkare som jobbar nära några av landets främsta idrottare och landslag. Hos dem råder ingen tvekan. Uppmaningen till idrottarna är solklar: ta vaccinet mot covid-19.

– Vaccinet behövs och det ska man ta. Den här diskussionen kommer alltid. Det beror tyvärr på anti-vaccinationsmänniskorna som ägnar sig åt Googleforskning. Jag tycker det är extremt provocerande, säger Daniel Jerrhag, läkare hos handbollsherrarna som just nu spelar VM i Egypten.

Motstånd - ett hot

För två år sedan rankade världshälsoorganisationen WHO vaccinmotstånd som ett av tio hot mot den globala hälsan.

Många minns vaccinationen mot svininfluensan 2009–2010, då vaccinet Pandemrix "bidrog till en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga vuxna" enligt Läkemedelsverket.

– Det är klart att man måste vara medveten om att alla läkemedel kan ha biverkningar, även Ipren. Då måste man väga fördelar och nackdelar. Här är ett virus som har lamslagit hela världen, dessutom slår det inte helt godtyckligt, utan främst mot de äldsta. Det kan drabba vem som helst på ett förfärligt sätt, säger Jerrhag.

– Jämför man risken mellan att drabbas och smitta någon annan som blir sjuk... ur mitt perspektiv är det en del av samhällskontraktet att ta det, även om vi inte är de mest utsatta.

"Överlevnadsfråga"

I november uttryckte simstjärnan Sarah Sjöström viss tveksamhet inför att ta ett framtida vaccin, om forskningen skulle visa att hennes blodgrupp var immun och det inte behövdes.

För simlandslagets läkare René Tour råder ingen tvekan:

– Vi ser ju fram emot en vaccination och ser det som en lösning på hela problematiken som har varit pandemin. Utan några reservationer alls. Biverkningsdiskussionen finns överhuvudtaget inte med i vågskålen, säger han och fortsätter:

– Simningen har varit så otroligt hårt drabbad när de stänger simhallarna. Den breda simsporten är helt i vila. För vår sport är det en överlevnadsfråga att kunna vaccinera brett.

Bo Berglund, medicinskt ansvarig hos Sveriges olympiska kommitté (SOK), berättar att även han har fått frågor från idrottare om vaccinets säkerhet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och kommer att rekommendera vaccination. Det är inga konstigheter, säger han.

Ingen förtur

Samtidigt har det förts fram argument för att idrottare ska få förtur i vaccinkön, för att exempelvis kunna delta i Tokyo-OS i sommar utan problem, men det är inte SOK:s hållning.

– Vi vet inte vad som kommer att krävas i OS. Förmodligen kommer det ett direktiv i vår om vad som gäller. Vi får försöka lösa problemen varefter de dyker upp. Men SOK:s idrottare kommer att komma med i allmänhetens ordning. Vi kommer inte att begära att de ska gå före, säger Bo Berglund.

Även herrarnas fotbolls-EM ska spelas i sommar och landslagsläkaren Anders Valentin är hoppfull om att mästerskapet ska kunna genomföras säkert, oavsett om spelarna har hunnit få vaccinet eller inte.

– Man hoppas att toppen är nådd, så att säga. Ju fler smittade och ju fler vaccinerade desto större immunitet. Elitidrottare ligger nog långt ner på listan, men kanske kan väldigt många ha fått det till sommaren ändå. Man kan åtminstone hoppas, säger Valentin.

Patrik Dokk/TT

Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vaccinläget i Sverige

Sverige är med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Vaccinationerna mot covid-19 startade den 27 december i Sverige med covidvaccinet från Pfizer/Biontech, efter godkännande från EU-kommissionen den 21 december.

Den 6 januari godkändes också Modernas covidvaccin.

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Inrikes

Kexfabrik i brand – personal evakueras

Det brinner i en fabrik i Kungälv. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner inne på Göteborgs Kex fabrik i Kungälv, uppger SVT Väst. 80 personer som befann sig inne i byggnaden när branden bröt ut, har fått hjälp att ta sig ut.

Larmet kom vid 5-tiden på morgonen. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats.

– Alla är ute ur byggnaden och vi håller på med ventileringsarbete , säger Fredrik Johansson, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storgöteborg, till SVT.

Skåne

Misstänks ha mördats av vän – nu kommer domen

Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i Tollarp dagen efter att en 20-årig kvinna hittades mördad i Vramsån. Nu kommer domen mot en 22-årig man som åtalats för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Kristianstad/Tollarp Den unga kvinnan låg i en skånsk å i elva dagar innan hon hittades död av dykare.
En 22-årig barndomsvän åtalades mot sitt nekande för mord och i dag kommer tingsrättens dom mot mannen.

Ett stort antal frivilliga hjälpte till med att söka efter den 20-åriga kvinnan sedan hon försvunnit i skånska Tollarp den 22 november 2019. Elva dagar senare hittades hon mördad i Vramsån, som löper genom det lilla samhället.

Misstankarna riktades tidigt mot den nu 22-årige barndomsvännen och hemma hos honom hittades offrets peruk, som fortfarande var blöt efter mordet. Dessutom hittades den misstänktes jacka i närheten av mordplatsen och i fickan hittades en kökskniv, som tros komma från offrets bostad.

Nekar till mord

22-åringen har dock konsekvent nekat till anklagelsen om att ha mördat kvinnan.

– Han har ingenting med det här mordet att göra – det vore konstigt för han är barndomsvän med den avlidna, sade försvarsadvokat Melka Kjellberg till TT när rättegången startade i mitten av oktober förra året.

I slutskedet av rättegången begärde Kristianstads tingsrätt att den 22-årige mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därmed kan han dömas till fängelse.

– Nu kan man naturligtvis misstänka att han blir dömd och det kommer vi att överklaga till hovrätten, sade försvarsadvokaten Kjellberg till Kristianstadsbladet när undersökningens resultat blev offentlig och det bestämdes att han skulle förbli häktad.

Åklagare Kristina Amilon har yrkat på 18 års fängelse, skriver Kvällsposten. Hon har i rätten lyft fram att offret utsatts för ett 30-tal stickskador och att hon även hade avvärjningsskador.

"Besinningslöst våld"

– Det ger stöd för att hon kämpat för sitt liv. Det rör sig om ett besinningslöst våld hon blivit utsatt för, sade åklagaren Kristina Amilon under den sista förhandlingsdagen, enligt Kristianstadsbladet.

Om mannen fälls för mord kan han räkna med att få straffrabatt eftersom han var under 21 år när brottet begicks.

Ekonomi

Oxfam: Världen mindre jämlik efter pandemin

Fler av världens arbetare har blivit fattiga under pandemin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar. Arkivbild.
Foto: Sayyid Azim/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Pandemin ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i hela världen.
Medan de allra rikastes ekonomi har återhämtat sig kastas hundratals miljoner människor ut i fattigdom. Det skriver Oxfam i sin årliga ojämlikhetsrapport.

Världens dollarmiljardärer hade i december i fjol tillsammans en förmögenhet på 11,95 biljoner dollar (100 000 miljarder kronor), lika mycket som G20-regeringarnas totala återhämtningskostnader för covid-19. Samtidigt har över 200 miljoner människor hamnat i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Det skriver biståndsorganisationen Oxfam i sin rapport The inequality virus, som släpps i samband med Världsekonomiskt forum (WEF).

Dödliga klyftor

”Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset", säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Att ojämlikheten ökar i nästan alla länder är enligt Oxfam unikt, det är första gången det sker sedan mätningarna började för över hundra år sedan.

Mindre unikt är att det är kvinnor som har drabbats hårdast, både för att kvinnor är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar och för att de utgör en stor del av den vårdpersonal som utsätts för större risker att smittas av covid-19.

"Inte oundvikligt"

Ojämlikheten kostar människoliv, konstaterar Oxfam. I till exempel England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

”Extrem ojämlikhet är inte oundvikligt, det är ett politiskt val (...) Coronapandemin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegierade”, säger Johan Pettersson.

WEF hålls normalt i Davos i Schweiz men den upplaga som pågår denna vecka är en digital konferens.

.

Rättat: I en tidigare version fanns felaktiga siffror i textens inledning.

Martin Yngve/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL