700

Cykelglädje på vägarna runt Vombsjön

Cirka 700 cyklister deltog i årets Vombsjön runt med start och målgång i Veberöd. Foto: Nils Jönsson
Artikel 700 cyklister i alla åldrar. Tre olika rundor på vägar med fina vyer. Den 44:e upplagan av motionsloppet Vombsjön runt på lördagen blev som vanligt en folkfest.
PREMIUM

– Loppet har en vacker sträckning, det är det som vi tycker är vår styrka. Det är lugnt och stillsamt och man kan cykla i sin egen takt, säger Inger Jänchen, medlem i kommittén för Vombsjön runt.Ingen tidtagning sker och cyklisterna kan utan något tävlingsmoment ta sig runt de 35, 65 eller 110 kilometer långa sträckorna i den fart som passar dem bäst. Vid Övedskloster är det depåstopp med bullar och blåbärssoppa innan vidare cykling mot målgången vid Svaleboskolan i Veberöd.

80-årige Tore Håkansson från Staffanstorp valde den längsta sträckan och gick i mål på förmiddagen.– Jag har kommit upp i en ålder där man tar det lite lugnare. Men det var fint att cykla i dag, inte så mycket vind och fint väder, säger han.Han har deltagit i loppet över 20 gånger, alltid på samma cykel.– Den har uppgraderats lite efter hand, säger han.Långt ifrån alla deltagare hade lika många lopp i ryggen som Tore Håkansson och enligt tävlingsledningen startade många för första gången.– Vi har också haft många barn som har varit med, vilket är roligt, berättar Inger Jänchen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sex döda i rysk flygplansolycka

Antonov-planet försvann från radarn under onsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Marina Lystseva
Utrikes
Utrikes

Alla sex personer ombord på ett ryskt transportflygplan som kraschat utanför staden Khabarovskt, långt österut, har bekräftats döda.

Planet, som var av modellen Antonov-26 och tillverkat i dåvarande Sovjet, försvann från radarn under onsdagskvällen. Vraket hittades efter flera timmars sökarbete. Därefter tog det ytterligare fem timmar innan nedslagsplatsen i ett naturreservat nära gränsen till Kina kunde nås.

Ryssland, en gång ökänt för flygplansolyckor, har försökt modernisera sin flygplansflotta som till stor del bestått av föråldrade plan. Men stora problem består.

I juli kraschade ett annat Antonov-plan i Kamtjatka-halvön varpå samtliga 28 personer ombord omkom. En månad senare kraschade en helikopter med 16 turister ombord, vilket tog åtta liv.

Kultur och nöje

Musikexportpriset till The Weeknds låtskrivare

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) delade på torsdagen ut regeringens musikexportpris till låtskrivaren och producenten Oscar Holter. Arkvbild.
Foto: Stina Stjernkvist/ TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Låtskrivaren och producenten Oscar Holter belönas med regeringens musikexportpris för 2020. Mest känd är han för framgångarna med artisten The Weeknds superhit "Blinding lights".

Oscar Holter tog emot utmärkelsen av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) vid en prisutdelning på utrikesdepartementet i Stockholm på torsdagen.

Storhiten "Blinding lights", som Oscar Holter har skrivit och producerat tillsammans med läromästaren Max Martin och den kanadensiske superstjärnan The Weeknd, är ett bevis på att dagens pristagare är en av popvärldens mest framgångsrika kompositörer.

Låten blev under 2020 listetta i 34 länder och har även slagit rekord på Billboardlistan i USA. Den har spelats över två miljarder gånger bara på Spotify.

Musikexportpriset delas ut till en artist som under föregående år har varit internationellt framgångsrik, medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Holter vann över Dafina Zeqiri, Garmarna, Nea samt Oscarsbelönade och tidigare vinnaren av regeringens pris Ludwig Göransson.

I unga år började Oscar Holter, född 1986 i värmländska Degerfors, skriva och producera åt etablerade namn som Christina Aguilera, Katy Perry, Justin Timberlake, Taylor Swift och svenska Tove Lo.

2020 prisades Holter med Denniz Pop awards för stora internationella framgångar under året.

Ett hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades folkmusikern Ale Möller samtidigt som ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse delades ut till duon Sunshine.

Hanna Schück/TT

FAKTA

Fakta: Regeringens musikexportpris

Musikexportpriset instiftades 1997 och delas varje år ut till svenskar som har nått internationella framgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige utomlands.

Tidigare vinnare är:

1997: The Cardigans

1998: Max Martin

1999: Cheiron Productions

2000: Benny Andersson och Björn Ulvaeus

2001: Roxette

2002: The Hives

2003: Esbjörn Svensson Trio

2004: Anne Sofie von Otter

2005: In Flames

2006: José González

2007: Bloodshy & Avant

2008: Benny Andersson och Björn Ulvaeus

2009: Mando Diao

2010: Robyn

2011: Swedish House Mafia

2012: Shellback

2013: Avicii

2014: Max Martin

2015: Tove Lo

2016: Zara Larsson

2017: Noonie Bao

2018: Ludwig Göransson

2019: Ghost

Inrikes

Minskad smittspridning i Europa

Över 7,1 miljoner personer över 16 å har hittills fått minst en dos vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen i Europa ser ut att avta. Men Folkhälsomyndigheten upprepar sin uppmaning till vaccinering – inte minst gäller det personal i vård och omsorgen.

– Fler behöver vaccinera sig, särskilt de som har kontakt med personer i riskgrupp. Personal i vård och omsorg till exempel, men även andra i samhället som har kontakt med äldre och andra i riskgrupp, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff.

I Europa ser smittspridningen alltså ut att avta, men det skiljer sig något åt mellan länder.

– Det är en tydlig trend att antalet fall totalt i EU fortsätter att minska, säger Byfors.

Låg topp

I Sverige har smittotoppen hittills varit väldigt låg under vad som kallats "den fjärde vågen".

– Vi hade färre antal fall vecka 37 jämfört med föregående vecka. Trenden ser ut att fortsätta den här veckan.

Smittan viker ner i samtliga åldersgrupper.

Det skedde en kraftig minskning av tester förra veckan, troligen på grund av att det är färre luftvägsinfektioner som cirkulerar just nu, enligt Sara Byfors.

Tre procent av de som provtas för covid-19 är positiva.

Inom intensivvården minskar antalet nyinlagda, men antalet som avlider ökar något.

– Det kommer sig av den smittspridning vi har haft, även om det rör sig om låga tal, säger Sara Byfors.

Sju miljoner

Antalet vaccinerade rör sig inte särskilt snabbt uppåt längre, vilket är naturligt när man nått en viss nivå, säger Sara Byfors.

– Nu är det drygt sju miljoner personer som tagit minst en dos. Man kan se att antalet som tar sin andra dos har en brantare stigning, så där går det snabbare framåt än att nå nya individer, säger enhetschefen.

Beslut kommer i närtid om vilka ytterligare grupper som ska få en tredje dos vaccin. I dag gäller det personer med nedsatt immunförsvar.

– Syftet med den vaccinationen är att förhindra svår sjukdom och död. Vi kommer med besked i närtid om vilka, var, när och hur det ska gå till, säger Sara Byfors.

FAKTA

Fakta: Fyra nya dödsfall

Fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 14 813 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 148 641 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

7 115 096 personer har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 83,3 procent av befolkningen (16 år och äldre).

Av dessa har 6 452 711 fått två doser, motsvarande 75,5 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Lagfarter SkD

56 kvadratmeter stort hus i Hörby sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Gammalstorp Hägervägen 3 i Hörby är nu klar. Ny ägare är Camilla Sandra Victoria Holmgren, 28, från Löberöd och säljare är Peter Mikael Hjalmar Lövgren. Huset är byggt 1980 och har en boyta på 56 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i september 2021 och priset blev 800 000 kronor.

Nyligen såldes en gård bara några hundra meter bort, på Äspinge 5192. Gården är på 6 hektar och priset för den blev 3 550 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

MKB bygger nya bostäder som fler ska ha råd med

Marie Thelander Dellhag, vd MKB och Fredrik Johansson, nyproduktionschef visar hur det färdiga huset kommer att se ut.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
MALMÖ Fler Malmöbor ska ha råd med en nybyggd lägenhet hos MKB. Det är målet när bolaget nu uppför ett helt nytt seniorhus i Katrinelund.

– Målet är att mer än hälften av våra nybyggda bostäder fram till 2030 ska ha en hyra som 80 procent av Malmöborna har råd med, säger MKB:s vd Marie Thelander Dellhag.

Första huset

– Nu är vi igång med vårt första bygge, seniorhuset i hörnet Östra Farmvägen/Katrinelundsgatan.

Så här ska det nya seniorhuset i Katrinelund se ut när det står klart hösten 2022. Hälften av de 88 lägenheterna får rimliga hyror.
Så här ska det nya seniorhuset i Katrinelund se ut när det står klart hösten 2022. Hälften av de 88 lägenheterna får rimliga hyror.
Foto: Marianne Pernbro

Här blir 88 lägenheter av vilka hälften, 44, kommer att få en lägre hyra. DEt som skiljer dem från övriga 44 är att de kan vara lite mindre och placerade något längre ner i huset. Huvudsakligen är det ettor och tvåor och några treor.

Rimlig hyra räknar MKB är max 5 000 kronor i månaden för ett rum och kök, max 7 000 för en tvåa, max 8 500 för en trea, 9 500 för en fyra och 10 000 för en femrumslägenhet.

Utmaning

En av de största utmaningar som MKB ser inom bostadsbranschen är att lyckas möta det verkliga bostadsbehovet, säger Marie Thelander Dellhag.

– Här finns ett glapp. Det finns en stor bostadsbrist men man har inte möjlighet att efterfråga nyproducerade bostäder eftersom de är för dyra. Ska de bli intressanta måste hyrorna vara rimliga.

Marie Thelander Dellhag, vd och Fredrik Johansson, nyproduktionschef MKB vid nybygget i Katrinelund.
Marie Thelander Dellhag, vd och Fredrik Johansson, nyproduktionschef MKB vid nybygget i Katrinelund.
Foto: Marianne Pernbro

För att komma fram till vad som är rimlig hyra har MKB tittat på Malmöhushållens disponibla inkomst per hushållsstorlek för 2019, och dragit av en schablonsumma för levnadskostnader per månad för att se vad som kan finnas kvar till hyran.

Många ska ha råd

Målet inom de olika bostadsstorlekarna har sedan satts utifrån att 80 procent av hushållen ska har råd. Det beräknas då också sätta igång flyttkedjor inom det befintliga bostadsbeståndet.

För att bygga nytt som får rimlig hyra krävs flera saker.

– Bland annat att vi kan förtäta på egen mark, säger Fredrik Johansson, nyproduktionschef hos MKB.

Marie Thelander Dellhag, vd MKB och Fredrik Johansson, nyproduktionschef menar att bygget av nya bostäder som många har råd att bo i är en framtidsfråga för Malmö.
Marie Thelander Dellhag, vd MKB och Fredrik Johansson, nyproduktionschef menar att bygget av nya bostäder som många har råd att bo i är en framtidsfråga för Malmö.
Foto: Marianne Pernbro

– Smarta lösningar när vi bygger, att vi har tidiga, korta snabba processer i samarbete med exempelvis Malmö stad och att vi inte bygga dyra parkeringslösningar i underjordiskt garage. Detta är möjligt utan att ge avkall på gestaltning och boendemiljö eller kvalitet, menar MKB.

Unika projekt

En modell passar emellertid inte för alla hus.

– Varje projekt är unikt och har olika förutsättningar, betonar Marie Thelander Dellhag.

Seniorhuset får, tillsammans med det redan befintliga grannhuset, gemensamma lokaler och utrymmen för aktiviteter och en grön gård.

I november kommer lägenheterna ut för intresserade . MKB:s egna medlemmar har förtur. Lägenheterna kommer publiceras och förmedlas via Boplats Syd.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Annie Lööf omvald som partiledare

Annie Lööf omvald som partiledare för Centerpartiet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Centerstämman har valt om Annie Lööf som partiledare för de kommande två åren.

Annie Lööf valdes första gången 2011 och är vid sidan av SD-ledaren Jimmie Åkesson den som suttit längst som partiledare.

Hon är riksdagsledamot sedan 2006, invald för Jönköpings län.

– Tack så oerhört mycket, jag har varit med många gånger nu och blivit omvald, men det är hedrande och rörande. Jag är väldigt glad att få fortsätta under det viktiga valåret vi har framför oss, säger Annie Lööf i ett kort tacktal.

Till vice ordförande valdes Linda Modig, Övertorneå, Norrbotten och till andre vice ordförande Martin Ådahl, Stockholms stad.

Inrikes

Chef på myndighet begärs häktad efter Säpoinsats

En person har begärts häktad efter måndagens Säpoinsats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Den man som under måndagen anhölls efter en Säpoinsats har nu begärts häktad. Mannen, som tidigare själv arbetat på Säpo, misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Brotten ska enligt den häktningsframställan som åklagaren lämnat in till Stockholms tingsrätt ha ägt rum mellan september 2012 och november 2015. Enligt tingsrätten kommer en häktningsförhandling hållas i eftermiddag.

Mannen arbetar i dag som högt uppsatt chef på en statlig myndighet och har enligt egna uppgifter tidigare varit anställd på såväl Säkerhetspolisen som Försvarsmakten, under de år som brotten enligt åklagaren ska ha begåtts.

Mannen anhölls efter en Säpoinsats i måndags som skäligen misstänkt för spioneri, men rubriceringen har alltså sedan dess ändrats.

"Gripandet är ett led i en förundersökning som Säkerhetspolisen bedriver under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål", skrev myndigheten i ett pressmeddelande efter insatsen.

– Jag kan egentligen bara säga att min klient förnekar brott, säger mannens försvarsadvokat Anton Strand inför häktningsförhandlingen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) informerades tidigare under veckan om insatsen.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas under eftermiddagen.

Erika Nekham/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Eslöv

Singelolycka på E22 i höjd med Gårdstånga

Eslöv
Trafik Strax efter 14-tiden larmades SOS Alarm om en olycka på E22 vid Gårdstånga-rondellen.

Enligt SOS Alarm rör det sig om en personbil som är inblandad i olyckan.

Skadeläget oklart.

Olyckan påverkan trafiken en hel del vid trafikplats Gårdstånga i båda riktningarna. Prognos för när trafiken kan återgå till det normala är satt till 15.30.

Texten uppdateras

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL