93-åriga Anna-Lisa Nilsson har överklagat kommunens avslag för en plats på särskilt boende på Flintebro. I bakgrunden syns en målning av hennes gård i Ölöv, Skivarp. Foto: Jari markkanen
Berit Axelsson på besök hos sin mamma Anna-Lisa Nilsson, 93 år, på Flintebros serviceboende. Foto: Jari Markkanen

Hon kämpar för en plats på särskilt boende

Skurup 93-åriga Anna-Lisa Nilsson vill få plats på särskilt boende på Flintebro, där hon har ett serviceboende, men kommunen har avslagit hennes ansökan två gånger.

Anna-Lisa Nilsson kan inte ta sig ut på egen hand från lägenhet på Flintebros serviceboende. Hon måste ledsagas till Kristallens dagverksamhet omkring 40 meter från lägenheten. Hon är mer eller mindre inlåst när hon är ensam.
Hon har larm, men personal från Flintebros äldreboende cirka 60 meter från hennes lägenhet får inte hjälpa henne, utan det måste vara någon från hemtjänsten och det kan dröja innan de kommer, enligt dottern Berit Axelsson.

– Hemtjänsten är hjärtekär till mamma, säger Berit Axelsson. Biståndshandläggaren anser tyvärr att det räcker med punktinsatser för mamma, men hon behöver komma till särskilt boende som har personal dygnet runt.
Kommunen har avslagit Anna-Lisa Nilssons ansökningar. Den första ansökan gjorde Berit Axelsson muntligt i november 2014, den första skriftliga i mars och den andra i maj i år.
– Vår andra överklagan har precis kommit in till förvaltningsrätten, men biståndshandläggaren måste först uttala sig, säger Berit Axelsson som ännu väntar på förvaltningsrättens beslut.
Anna-Lisa Nilsson har dålig syn och hörsel, hon lider av yrsel, kärlkramp och oro. Hon känner sig inte trygg i sitt boende.

– Jag mår inte alls bra, jag är trött, har ont i huvudet, är illamående och har yrsel hela dagen, säger hon med en svag röst.
– Mamma har ingen nytta av ett eget kök, för hon kan inte använda det, därför är serviceboendet inget alternativ för henne, hon är helt beroende av hjälp, förklarar Berit Axelsson.
– Är det så kommunen ska behandla sina gamla medarbetare? undrar hon.
Dottern visar Anna-Lisa Nilsson ett tidningsklipp från 5 januari 1967 med rubriken ”En kvinna i Vemmenhögs kommunfullmäktige”, för att få mamman att berätta om sin politiska karriär.

Anna-Lisa Nilssons politiska uppdrag sträcker sig från 60-talet till några år in på 70-talet: kommunfullmäktige, socialnämnden och skolstyrelsen och Centerns kvinnoförbund.
Hon hon har också varit tillsyningsman på ålderdomshemmen i Skivarp och Svenstorp, förplägnadschef inom lottakåren och aktiv i scoutkåren.
– Hon hoppade in och jobbade också på barndaghemmet i Skivarp, säger Berit Axelsson.
Till yrket har Anna-Lisa Nilsson varit lantbrukare med en egen gård i Ölöv, Skivarp.

Bostadshuset kunde inte anpassas efter hennes handikapp, så hon flyttade till korttidsboende på Lillgården efter en tid på sjukhus november 2014. Därefter bodde hon hos sin yngsta dotter, innan hon blev hon sjuk igen och hamnade på sjukhus. Hon fick återvända till Lillgården och sitter nu mer eller mindre inlåst på Flintebros serviceboende.
– Jag är så trött på att flytta omkring, nu vill jag till särskilt boende, säger Anna-Lisa Nilsson.
Skurups kommun väljer ord som valfrihet och trygghet när den beskriver sin vård och omsorg.
– Kommunens intentioner verkar bara vara tomma ord, tycker jag, säger Berit Axelsson.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...