Recension

Engagerande läsning av ung, dansk poesi

Asta Olivia Nordenhof. Foto: Albert Madsen
Artikel Recension Evelina Stenbeck har läst ung dansk poesi i antologin Nervsystem.

I den händelse att någon har missat det så är det lika bra att säga det igen: ung dansk poesi är det senaste årens stora snackis bland poesiläsare. Någonting sker där på andra sidan sundet som gör underverk för poesin. Den växer och frodas och har uppenbarligen sina rötter i en mycket näringsrik jord. För att försöka förstå varför tar översättaren Jonas Rasmussen ett ordentligt tag om det senaste decenniets unga danska poesi. Han har läst och läst poeter som debuterade mellan 2003-2013, och det finns gott om diktsamlingar som publiceras under den här perioden. Sedan har han sovrat. Kvar har Rasmussen femton författare vars arbeten presenteras i antologin Nervsysten – Ung dansk poesi, utgiven på det Lundabaserade förlaget ellerströms.

En hel rad översättningar av den unga danska poesin finns redan tillgängliga. Många är redan bekanta med namn som Yahya Hassan och Asta Olivia Nordenhof. Ytterligare ett par stycken bearbetas på svenska översättares skrivbord för publicering senare i år. De har kallats för ’Generation etik’, men som vanligt slår poeterna ifrån sig en kategorisering som kommer utifrån. Det hindrar naturligtvis inte dem från att vara aktuella i sitt sammanhang. Nödvändiga till och med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Bättre än väntat för Avanza

Avanza gick bättre än vad analytikerna spått. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nätmäklaren Avanzas rörelseresultat för första kvartalet 2021 uppgick preliminärt till 756 miljoner kronor, avsevärt högre än analytikernas förväntningar som i snitt landade på 490 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

"Avanza publicerar varken intäkts- eller resultatprognoser. Då marknadens förväntningar avseende första kvartalet, baserat på analytikernas estimat, väsentligt understiger resultatet som kommer att presenteras, offentliggörs resultatet tidigare", heter det i pressmeddelandet.

Resultatet för första kvartalet presenteras i sin helhet tisdag den 20 april.

Erik Lindahl/TT

Olle Lindström/TT

Magnus Persson/TT

Sport

Svenskarna som portas från OS

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Nej till sponsorer och partners – och stopp för uppskattade gästprogram.
Dessutom lär idrottares anhöriga få stanna hemma.
När IOK drar ner på antalet gäster i OS bantas även den svenska gästlistan rejält.

– Om vi pratar om gäster är det är en knapp halvering av ackrediterade gäster. Det andra större gästprogrammet vi tidigare planerat för, med åskådarbiljetter, där blir det ingen, säger verksamhetschef Peter Reinebo vid Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Sommarens OS blir en avskalad historia i pandemins spår där värdnationen Japan tillsammans med Internationella olympiska kommittén (IOK) försöker se till att så få som möjligt besöker Tokyo.

De får stanna hemma

Inga utländska åskådare är välkomna. Den vanligtvis spektakulära invigningsceremonin, som brukar gästas av statschefer och allehanda dignitärer, skalas också ner.

Enligt det senaste beskedet är bara personer med viktiga och operativa roller välkomna, enligt Internationella olympiska kommittén (IOK ). IOK-medlemmars partners, intressenter och assistenter och familjemedlemmar får därmed stanna hemma.

– Det man dragit ned mest på är logiskt nog ackrediteringarna för så kallade medföljande gäster för både IOK, internationella förbund och nationella olympiska kommittéer. Vi brukar inte använda dessa i någon större skala, så det påverkar oss ganska lite, kommenterar Peter Reinebo.

"Gästpaketet faller helt"

När det kommer till antalet tillåtna gästackrediteringar för de nationella olympiska kommittéerna – som SOK – så hänger antalet gäster ihop med truppens storlek. Den typen av ackreditering kommer för svensk del halveras, uppskattar Peter Reinebo.

– När det gäller våra grupper så kan det vara så att vi exempelvis har två förbundsrepresentanter med på en sådan gästackreditering och nu blir det sannolikt bara möjlighet för en.

SOK:s återkommande gästprogram – där bland annat sponsorer köper plats för att få biljetter till tävlingar – liksom inbjudningar till föreläsningar och middagar – stryks helt.

– Det gästpaketet faller helt med beslutet från Tokyo om "overseas spectators", säger Reinebo.

Det finns dock fortfarande planer på att ha det så kallade svenska huset, "Sweden Arena", även i Tokyo, uppger SOK.

Lutar åt nej för anhöriga

Vad innebär då IOK:s beslut för idrottarna? Kortsiktigt ingenting, enligt Peter Reinebo. Antalet ackrediteringar runt trupper och aktiva kommer nämligen att prioriteras – och utökas något.

– Det handlar både om att man månar om att det som är stöd och service samt medicinska insatser till aktiva kommer fungera under de här speciella omständigheterna.

Enligt Reinebo kommer den svenska truppen totalt bestå av runt 260-280 personer, varav runt hälften är idrottare.

TT: Kommer idrottares familjemedlemmar att släppas in?

– Det är en fråga som där slutgiltigt beslut återstår, men det lutar åt att det kommer att bli ett nej på den.

En återkommande gäst är kung Carl XVI Gustaf. Senast 2018 besökte han vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea och sommarens OS skulle bli det 24:e i ordningen.

Hur blir det i år?

– Ingenting är bestämt, det är är en fråga som vi återkomma till, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: OS i Tokyo

Den 7 september 2013 tilldelades Tokyo sommar-OS 2020, de 32:a olympiska spelen i ordningen, inräknat de första spelen i Aten 1896.

Drygt sex och ett halvt år senare, den 24 mars 2020, blev det klart att Internationella olympiska kommittén (IOK), tillsammans med OS-arrangören Tokyo, tvingades skjuta fram spelen ett år på grund av coronapandemin. Spelen skulle från början ha arrangerats 24 juli–9 augusti 2020.

Den 30 mars sattes de nya datumen till 23 juli–8 augusti 2021.

Skurup

Inspirationsmöte ska ge turistnäringen nya nycklar

Mossbystrand brukar vara ett populärt turistmål i kommunen under sommarmånaderna.
Foto: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup Det är speciella tider för turistnäringen. Och vid speciella tider krävs kreativa lösningar, menar tillväxt- och utvecklingschef Per Andersson. Därför bjuds nu Skurups företagare inom besöksnäringen in till ett digitalt inspirationsmöte.

Den 14 april anordnar Skurups kommun tillsammans med turism- och näringslivsenheterna i Skurup, Svedala och Visit Trelleborg en digital träff för kommunernas företagare inom besöksnäringen.

Tanken är att företagarna ska få nya verktyg för att hantera de tuffa pandemi-utmaningar som turistnäringen lever i och står inför.

– Besöksnäringen är fortsatt väldigt ansträngd. Därför är det viktigt för företagare att få tips på hur de bäst kan hantera rådande situation. Under mötet kan de exempelvis få tips på hur de bäst anpassar sitt målgruppstänk under pandemin eller få tips på digitala bokningslösningar, säger Per Andersson.

Flera föreläsningar

Svaneholms slott är ett av ett av Skurups kommuns största besöksmål.
Foto: Arkiv

Under mötet kommer företagarna få lyssna på inspirationsföreläsningar samt få information om vad som är på gång i kommunerna inför årets sommarsäsong. Föreläsningarna kommer bland annat handla om hur man syns bäst i en digital värld samt hur man hittar inspiration i pandemins kölvatten.

– Utöver föreläsningarna kommer företagarna även ha möjlighet att utbyta idéer med varandra, säger Per Andersson.

Vad hoppas du att träffen kan leda till?

– Förutom att företagarna kan få nya kreativa idéer hoppas jag på att träffen kan leda till att fler kan börja se en morgondag. Att det, trots att det är tufft just nu, kan bli bättre.

Den digitala träffen hålls den 14 april. I nuläget är det ungefär 40 företagare i Skurup, Svedala och Trelleborg som har anmält sitt intresse. Ungefär fem-tio av dem är från Skurup.

– Jag har inte de exakta siffrorna, men ungefär en tredjedel av de som har anmält sig är från Skurup. Vilket ändå får räknas som godkänt, säger Per Andersson.

FAKTA

Föreläsningar på det digitala mötet

Hanaw Rashid – hur syns du bäst i en digital värld? Hanaw har arbetat med digital kommunikation i över 10 år. Hon är van föreläsare och figurerar flitigt i media, bl a som digital strateg på TV4 Nyhetsmorgon och Sveriges Radio.

Anna Österlund – inspiration i pandemins kölvatten. Hur kan och bör du som besöksnäringsföretagare tänka om? Anna arbetar på Placebrander, en av Sveriges främsta aktörer inom platsutveckling och platsmarknadsföring.

Maarja Edman – potentialen i samarbete. Visit Trelleborgs VD som med samarbete som drivmedel förflyttat prisbelönta Höga Kusten till att bli Sveriges snabbast växande destination. Vilken potential ser hon efter ett halvår på Sveriges sydkust?

Fyra företag – möt fyra lokala företag som sett möjligheter i pandemin och framgångsrikt ställt om sin verksamhet.

På gång hos kommunerna – vad är på gång inför säsongen och sommaren?

Malmö

Boende på Holma värnar om bussgatan

Bussgatan försvinner om planerna förverkligas och det vänder sig en bostadsrättsförening med mer än 500 lägenheter mot. De påpekar att många som har nedsatt rörelseförmåga inte vill få längre till busshållplatsen.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ En bostadsrättsförening med mer än 540 lägenheter på Holma har överklagat planen som gör det möjligt att bygga nya bostäder i området. Framförallt är det planerna på att flytta ut busstrafiken till Pildammsvägen som de boende tycker är en dålig idé.

– Den del av föreningens medlemmar som lider av nedsatt rörelseförmåga har idag god tillgång till kollektivtrafik genom den busshållplats som finns intill Hyacintgatan 7 i Malmö, skriver föreningen bland annat i sitt överklagade till mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

För ett par månader sedan beslutade en oenig stadsbyggnadsämnd att säga ja till en ny detaljplan för Holmaområdet som gör det möjligt att bygga cirka 680 nya bostäder. Planen har även klubbats igenom av kommunfullmäktige där både M och SD hade synpunkter på att sänka farten på Pildammsvägen och flytta kollektivtrafiken dit. Vägen ska bara få ett körfält och byggas om från genomfartsled till en stadsgata.

Längre till bussen

Miljonprogrammets tankegångar ska byggas bort och i planerna ingår att få bort den barriär som de partier som står bakom beslutet menar att Pildammsvägen utgör i området.

Bussarna som idag går genom Holma på en bussgata ska bort. Busstrafiken ska flyttas ut till Pildammsvägen. Detta tycker de som bor i en av Malmös större bostadsrättsföreningar är en dålig idé. Om så sker får de boende helt enkelt längre till bussen.

Bostadsrättsföreningen vänder sig mot att busstrafiken ska flyttas ut från gatan inne i området till Pildammsvägen.
Foto: Elisabeth Sandberg

– I detta sammanhang ska det noteras att föreningen har en stor andel äldre medlemmar vars rörelseförmåga är nedsatt men även medlemmar som är funktionshindrade av andra skäl än ålder, skriver föreningens ordförande vidare i sitt överklagande.

Försvinner

Eftersom den busshållplats som kommer att försvinna ligger nära Fosiedal som är den delen av Holma som föreningen tillhör anser man sig vara sakägare även om Pildammsvägen inte ligger i direkt anslutning till föreningens område.

– Någon annan busshållplats i rimlig närhet för den som har en nedsatt rörelseförmåga finns inte och föreslås inte heller genom detaljplanen, anser föreningen och menar att planen strider mot Sveriges internationella åtaganden och en artikel om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

De boende accepterar inte att funktionsnedsatta får flera hundra meter längre till närmaste busshållplats.

Flera år framåt

Totalt vill Malmö stad bygga mer än 1000 nya bostäder och lika många kontorsplatser på Holmaområdet i två olika planer som klubbats igenom av stadsbyggnadsnämnden. Alla satsningarna beräknas vara klara omkring år 2030. Några bygglov för några nya byggnader är ännu inte beviljade.

Hastigheten på Pildammsvägen ska sänkas och vägen få en körfil i vardera riktningen. Målet med ombyggnaden är bland annat att gatan ska bli mera tilltalande att vistas vid och få mindre karaktär av genomfartsled.
Foto: Elisabeth Sandberg

Ekonomi

Kinas import ökar mer än exporten

En man arbetar på en cykelfälg i en fabrik i Kina. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kinas export i mars steg 30,6 procent jämfört med samma månad förra året, visar tulldata. Det är lägre än vad analytikerna i en Reutersenkät hade väntat sig, men ändå en stabil tillväxt.

Importen ökade under samma månad med 35,5 procent, vilket i sin tur var högre än vad analytikerna trott.

Handelsöverskottet landade på 13,8 miljarder dollar för mars, jämfört med 37,88 miljarder i februari. I förhållande till USA blev handelsöverskottet 21,37 miljarder dollar, ned från 23 miljarder i februari.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Skåne

En annorlunda ramadan inleds idag

Över hela världen firas högtiden. Här firar muslimer i Indonesien ramadan med coronaavstånd.
Foto: Achmad Ibrahim
Skåne
Skåne Idag är första dagen på muslimernas heliga månad Ramadan. För andra året i rad firas det utan större folksamlingar.

- Det blir riktigt tråkigt att inte kunna vara många, säger Azizza Hosseini.

Azizza Hosseini kommer att fira Ramadan med sina närmaste.
Foto: Privat

Hon har firat ramadan hela sitt liv. Också i år kommer hon att fira även om det inte blir som vanligt. Ramadan är en av de viktigaste högtiderna för muslimer. Under en månads tid fastar de så länge solen är uppe. När solen går ner bryts fastan. Traditionellt brukar många fira ramadan med vänner och familj, i moskén eller i annan samlingslokal.

– I år blir det annorlunda, vi brukade samlas och bryta fastan varje kväll tillsammans, det är en viktig del av ramadan, det känns inte samma om man inte gör det, säger hon.

Även förra året inföll ramadan under pandemin. Då höll många moskéer helt stängt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bara åtta personer i Moskén

Hon får medhåll av Rizwan Afzal Imam på Mahmoodmoskèn i Malmö. Han menar i år blir det tomt.

– Här i moskén kommer vi endast ha åtta personer åt gången, säger han.

Vanliga år samlas hundratals personer i Mahmoodmoskèn. Det hålls dagliga böner och församlingen serverar mat när fastan bryts.

– Vi lägger vikt vid att som muslim vara en bra medmänniska och då är det viktigt att inte göra saker som sätter dig själv eller andra i fara, säger Rizwan Afzal.

För honom är det viktigt att församlingens medlemmar tar hand om sig själva, sina nära och samhället i stort.

– Om någon behöver bryta fastan på grund av de insjuknat i covid-19 eller för att kunna ta vaccin är de helt i sin ordning, säger han.

Rizwan Afzal tycker att det är viktigt att alla tar ansvar, speciellt under fastemånaden.

Över hela Skåne manar församlingar till att följa restriktioner

Även i Lund uppmanar Islamska Kulturcentret sina medlemmar att följa restriktionerna.

– Vi får max vara åtta personer åt gången, det följer vi, säger Bodbode Osman över telefon.

Trots restriktionerna ser Azziza Hosseini ändå fram emot ramadan.

– Det är bra ändå, vi fastar för att kroppen behöver en rast , det får vi ändå, säger hon.

Idag är första dagen på hennes fasta som varar i trettio dagar.

FAKTA

Fem fakta om ramadan

Ramadan är den heligaste och mest firade tiden för muslimer runt om i världen.

Under 30-29 dagar fastar muslimer så länge solen är uppe.

Ramadan firas i den nionde månaden i den muslimska kalendern. Datumet bestäms av nymånen och ändras därför varje år.

Ramadan pågår i år till solnedgången den 12 maj.

Den avslutande festen kallas eid al-fitr och är en av två stora festligheter bland muslimer.

Under ramadan ger rika människor tillbaka till de mindre lyckligt lottade i samhället.

Inrikes

Det här är fördelarna med Astra-vaccinet

Enligt Folkhälsomyndigheten överväger nyttan riskerna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Men stämmer det? Brittiska forskare har räknat på saken. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Om du är gammal väger fördelarna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tyngre än riskerna, säger Folkhälsomyndigheten. Men hur ser fördelningen mellan risk och nytta egentligen ut?
PREMIUM

Vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är åter i full gång för de äldre. Men det finns en skepsis mot vaccinet efter larmrapporterna om en allvarlig biverkan av vaccinet: blodproppar i hjärnan eller i buken, i kombination med lågt antal blodplättar, något som kan resultera i blödningar.

– Jag kollade med vårdcentralerna i förra veckan och då berättade de att det är ett antal som tackar nej (till Astra Zenecas vaccin). Det är inte utbrett, men det förekommer, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Japan ska släppa ut Fukushimavatten

Mängder av tankar med radioaktivt vatten lagras vid kärnkraftverket Fukushima. Arkivbild.
Foto: Hiro Komae/AP/TT
Utrikes
Utrikes Japans regering går vidare med planerna att släppa ut 1,25 miljoner ton vatten från kärnkraftverket i Fukushima, som skadades i en tsunami 2011, i havet.
Extremt oansvarigt, tycker Kina.

Det rör sig om vatten som användes för att kyla ned kärnkraftverket och regn och grundvatten som dagligen sipprar in i anläggningen.

Japans regering anser att utsläppet kommer att vara säkert eftersom vattnet har renats så att nästan all radioaktivitet är borta, och att det dessutom kommer att spädas ut. Premiärminister Yoshihide Suga har beskrivit det som ett oundvikligt uppdrag att göra sig av med vattnet.

FN:s atomenergiorgan IAEA ger grönt ljus, och liknar det vid de utsläpp som görs vid andra kärnkraftverk runt om i världen.

Men grannarna Sydkorea och Kina uttrycker oro för planerna. Kina kallar dem "extremt oansvariga", och skriver i ett uttalande på utrikesdepartementets hemsida att Japan bör vänta med utsläpp tills dess att man konsulterat med alla inblandade länder och IAEA.

Den lokala fiskerinäringen har ilsknat till över beslutet, som man befarar kommer att skada förtroendet för produkter från området, som tagit åratal att bygga upp efter katastrofen.

– De sade att de inte skulle släppa ut vattnet i havet utan stöd av fiskare. Vi kan inte stödja det här agerandet som bryter det löftet, säger Kanji Tachiya, som leder en lokal fiskeriorganisation, till NHK.

Enligt regeringen väntas arbetet med att släppa ut vattnet inledas om tidigast två år.

FAKTA

Fakta: Katastrofen i Fukushima

Tsunamin den 11 mars 2011 utlöste tre härdsmältor vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Fukushimas ekonomi, i synnerhet lantbruket, drabbades hårt av katastrofen. Konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt, trots myndigheternas löften om att all mat som når butikshyllorna kontrollerats och klassats som säker. För att stärka förtroendet har även en del grönsaker försetts med så kallade QR-koder, som kunderna kan skanna av för att se dagsaktuella strålningsnivåer vid gårdarna som producerat dem.

Även turistnäringen i Fukushima drabbades hårt, med betydligt färre turister i området innan pandemin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL