Sprängning på Värnhem.
Sprängning på Värnhem.
Sprängning på Värnhem.

Malmö skakas av ännu en granatattack

Värnhem Fjärde granatexplosionen på en vecka. Ett 30-tal sprängningar sedan nyår – och nu börjar invånarna få nog.
– Kriminella vill ta kontroll över Malmö. Problemet är att de börjar lyckas, säger en av de utsatta till Skånskan.

Klockan 04.35 på söndagsmorgonen var det dags igen. Flera boende vid Rönnblomsgatan på Värnhem vaknade av en kraftig smäll och polisen fick flera samtal från oroade.
– Ingen blev skadad, men det var många som vaknade av smällen, säger polisens presstalesman Stephan Söderholm.
Polisen misstänker att det var var ytterligare en handgranat, den här gången placerad under en bil som stod på en parkeringsplats vid ett bostadsområde, som exploderade under morgonen.
Det finns inga ögonvittnen till händelsen och det finns därför inga personer som har blivit utpekade som misstänkta för händelsen i nuläget.

Ett tiotal bilar skadade allvarligt vid explosionen. Flera rutor i ett närliggande bostadshus krossades också vid tillfället.
– Det finns ingen identifierad hotbild. Vi håller just nu på med dörrknackning, säger Stephan Söderholm till Skånskan på söndagsförmiddagen.
Han berättar att det är svårt att dra några direkta slutsatser om varför ännu en sprängning nu har inträffat, och att det lätt bara blir spekulationer.
– Det tillhör ju inte vardagsbrottsligheten. Men det är förmodligen ett mindre antal individer som har tillgång till handgranater just nu. Det är möjligt att man tycker att det är macho, säger han.

Nu kommer utredningen att fortgå och förutom dörrknackningen kommer man bland annat att fortsätta med inre spaning och bearbetning av teknisk bevisning, berättar Stephan Söderholm.
Skånska Dagbladet har talat med flera personer vars bilar skadades vid tillfället och alla ställer sig frågande till varför någon har använt en granat i just deras område.
– Min bil blev skadad. Polisen kom och frågade oss och jag kan inte förstå vem som kan ha velat göra detta, säger en av de drabbade personerna.
En annan av de drabbade berättar att händelsen skrämmer folk, men att det är svårt att förstå mot vem dådet skulle vara riktat.
– Man blir sur. Kriminella vill ta kontroll över Malmö. Problemet är att de börjar lyckas, säger han.
Anoush Heravi bor i området och berättar att han sov och inte märkte av smällen. På förmiddagen märkte han att hans bil var en av de som skadats.

– Det bor ju småbarnsfamiljer här. Det är hemskt. Man undrar om det är gängrelaterat eller om det bara är en massa ungdomar som går på droger, säger han.
Siv Linder är också orolig över utvecklingen med allt fler explosioner i Malmö.
– Det händer ju alltför mycket. Det närmar sig hela tiden. Man fattar ju liksom inte. Man undrar varför, säger hon.

Karta över de tre senaste månadernas granatattacker:

 

Dagens fråga

Brukar du titta på Mästarnas mästare?

Loading ... Loading ...

Webbkryss