Sexåriga Abdullahi Ali var en av de barn som fick en vacker ansiktsmålning. Foto: Susanna Nygren
Maryan Abdullahi och Niski Abdullahi hade väldigt roligt på festivalen. foto: Susanna Nygren
Många ville sjunga med i Ozzy och Kristian Floreras låt om Malmö.
Flera olika danststilar visades upp på torget under festivalen. Den arabiska ringdansen var fylld av glädje. foto: Susanna Nygren
Maryam Abdullahi och kusinen Niski Abdullahi träffade nya vänner på Rosengårdsfestivalen. foto: Susanna Nygren
En av uppvisningarna på fesitivalen var pakistanskdans. Några duktiga barn framförde den framför scenen. foto: Susanna Nygren

Fick nya vänner på Rosengårdsfestivalen

Malmö Hela Örtagårdstorget var fyllt med folk under lördagskvällen under premiären för Rosengårdsfestivalen. Ett initiativ som gjorts för att stärka gemenskapen i området. 16-åriga Maryam Abdullahi träffade direkt nya vänner.
– Det är fantastiskt. Vi ska ses redan i morgon igen och åka till stranden ihop, säger hon.

Den arabiska musiken strömmar ut från högtalarna och framför publiken hoppar sju dansare runt i en glädjefylld ringdans. Det är så trångt runt scenen att arrangörerna gång på gång får be folk att backa. Den första Rosengårdsfestivalen tycks ha blivit en succé med många besökare. Festivalen är ett initiativ av Somaliska Freds och bostadsbolaget MKB. Tanken är att festligheterna ska få ut folk och träffas på torget för att på så vis stärka samhörigheten i området.
– Det är jättekul. Det är bra för man träffar mycket människor som bor här, säger Maryam Abdullahi.

För henne och kusinen Niska Abdullahi var festivalen en fullträff. Efter bara en liten stund träffade de nya vänner som de kommer fortsätta att umgås med.
– De är från Somalia men jag visste inte att de bor här på Rosengård. Det är fantastiskt. Vi ska ses redan i morgon igen och åka till stranden ihop, säger hon.
Maryam Abdullahi tycker definitivt att festivalen ska bli ett återkommande inslag i kvarteret. Men tycker samtidigt att man borde satsa mer på olika mat nästa år.
– Det är alldeles för lite. Det borde finnas mat från olika länder som Somalia, Turkiet, Pakistan och Sverige.

Ett populärt inslag på festivalen var uppträdande av en mängd olika hiphop artister. Även om Berhang Miri är mest känd av de som ställde sig på scenen fanns det två killar som var minst lika populära. När hemmasönerna Ozzy och Kristian Florera drog igång sin låt om Malmö var det många barn som sjöng med så högt de kunde.
– Det är mest för barnen vi har en festival. Det är viktigt att de känner samhörighet hade varit ett lyckat och välbesökt arrangemang.

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

Loading ... Loading ...