John Guidettis egen sång Johnny G med Badpojken ligger högt på streaminglistorna. Foto: Wilhelm Stokstad/TT
Fredrik Andersson är också mannen bakom bland annat Björn Ranelids schlagerbidrag Mirakel. Foto: TT

”Jag älskar låten”

– Inte en fotbollslåt till!
Så sade Fredrik Andersson när kollegan Michael Saxell ringde och föreslog att de skulle skriva en sång om John Guidetti. Kvällen efter var låten inspelad och nu klättrar den på streaminglistorna. På fredagen var Johnny G (The Guidetti Song) med Badpojken Spotify virals tredje mest spelade låt.

Sedan fotbollshjälten John Guidetti, som nyligen blev Europamästare med U21-landslaget, kommenterat på sitt Instagram ”Loving the tune” natten till fredagen är hajpen än större.
– 7 000 har varit inne och gillat inlägget, säger Fredrik Andersson från sin studio i Ystad. Så låten är verkligen viral just nu.

Han har fått avbryta semestern för att möta det stora intresset.
Michael Saxell, mannen som skrivit sånger som Om himlen och Österlen och När en flicka talar skånska, har sedan en tid tillbaka blivit trogen samarbetspartner med Fredrik Andersson. Fredrik är mannen bakom Zlatan-låten Who’s da man, han har haft flera bidrag i Melodifestivalen, gett ut egna album och jobbat med artister som Regina Lund med flera.

När Michael Saxell ringde med planerna på en sång om John Guidetti var Fredrik tveksam.
– Men så låg jag vaken på natten och tänkte på det. Och nästa dag vid tre-fyra tiden ringde jag Michael och sa: ”Ok, vi kör ett race, men det får inte ta för lång tid”. Så Michael och min kollega Ingvar Irhagen kom hit, vi tog en öl, hade kul och kom upp med lite musikidéer.
Klockan nio var låten klar. Men vem skulle sjunga?
– ”Vi ringer Frida Green, hon har en bra röst”, sa jag. Frida jobbade på Konsum till kl kvart över nio, men halv tio var hon här och en halvtimme senare lämnade hon studion. Vi var färdiga.

Så kom frågan om artistnamnet upp.
– I Ystad med omnejd finns en hel massa kreativa människor som brukar jobba tillsammans. Vi är 10-12 personer i åldern 15-60 år som träffas lite då och då och gör saker. Och vi kallar oss Badpojken.
Det är alltså kollektivet Badpojken som står för Johnny G, även om Andersson-Irhagen-Saxell är upphovsmännen.
– Vi i kollektivet Badpojken är redan igång och spanar på nya projekt, säger Fredrik. Så ska man boka Badpojken får man räkna med att vi kommer att vara 20 man på scen.
Intresset för bokningar börjar bubbla och många vill också göra remixer på låten. Guidetti spelar för spanska klubben Celta Vigo, vilket har gjort att två spanska tidningar skrivit om låten.

Fredrik Andersson har många andra projekt på gång tillsammans med Michael Saxell. Bland annat jobbar de vidare med Noely Gray och med en trio vid namn Aknu, tre bröder från Los Angeles, som de ska skriva mer musik till.
– Frans som sjöng Who’s da man är 16 år nu och håller också på med musik. Och vi har en del på gång i utlandet också, men det är hemligt än så länge, säger Fredrik Andersson.

Fotnot: Läs mer på facebook.com/badpojken