Johan Wiland genomförde på onsdagen sitt första träningspass med MFF. Sedan mötte han pressen. Foto: TT

Nu är Johan Wiland på plats i Malmö FF

MALMÖ Det har ryktats länge, och det var sant. Nu är Johan Wiland på plats i MFF och dagen efter avancemanget i Champions League-kvalet var han med på träningen.

– Vi har hållit på ett tag och velat fram och tillbaka. Eller velat, det är mest klubbarna som pratat. Jag har varit positiv hela tiden, och så fort MFF viade intresse ville jag hit, konstaterar den förre Elfsborgsmålvakten.
Till slut blev pusslet färdiglagt och Johan Wiland betonar att han verkligen brinner av iver över att komma igång i MFF.
– Det ska bli skitkul och jag är sjukt inspirerad. Malmö FF är en klubb som verkligen satsar.
– Jag hoppas kunna tillföra rutin och pondus och jag vet vad jag vill och kan.
Efter flera framgångsrika år i FC Köpenhamn, som han skrev på för 2008 och började spela för 2009, fick han inte visa sina kvaliteter säsongen 2014-15.
Ett par B-lagsmatcher har det blivit, en cupmatch förra året och en halvtimme när vi nyligen spelade två träningsmatcher i Österrike.
– Det är givetvis inte kul att vara tvåa. Men fotbollen är sådan att man får vara beredd på allt.
Petningen kom dessutom överraskande eftersom Johan Wiland blivit utsedd till danska ligans bäste målvakt både 2010 och 2011. Hans insatser i Champions League och Europa League bidrog också till att det i många åt gick bra för FCK i det internationella cupspelet.
– Vi målvakter får ju mer att göra när vi ställs mot duktiga lag och då är det lite lättare att spela bra.
– I Europaspelet är det helt andra matcher och förutsättningar. Då är det nyttigt att ha varit med om det när man ska spela där igen, säger 34-årige Johan Wiland och hyllar 16-årige Marko Johansson,
Han fick ju hoppa in när Zlatan Azinovic skadade sig i början av andra halvlek i matchen mot Zalgiris.
– Fantastiskt bra gjort av Marko. Jag pratade lite med honom nyss och han påpekade att han fick till en dålig spark nästan det första han gjorde.

– Skit i det, sa jag. Du höll nollan och gjorde en kanoninsats. Egentligen är det helt sjukt, närmast ofattbart, att vara 16 år och spela så lugnt och bra i ett Champions Legue-kval. Själv hade jag då knappt hunnit lämna Rydboholm för juniorspel i Elfsborg.
Johan Wiland bor i Dragör, men kommer så snabbt som möjligt att flytta till Malmö och ser fram emot att slippa alla turerna över Öresundsbron.