I det hus som i dag går under namnet Stäket bodde Görvel Fadersdotter under 1500-talets slut. När hon senare dog sägs hon ha varit Nordens rikaste kvinna.
Runt ett trettiotal personer följde med på turen genom Lunds historia.
Agneta Eriksson gör den guidade turen tillsammans med Monika Lennartsson. Målet är att lyfta fram Lundahistoriens kvinnor, från medeltid till nutid. Foto: Marcus Karlsson
– De här kvinnorna som var de första vid universitetet, deras öden är också väldigt spännande. Det var en ung kvinna bland dem, Hildur Sandberg, som hittades medvetslös och som sen dog på sjukhuset och det gick en massa skvaller om henne. Hon var lite för radikal för den tiden tror jag, säger Agneta Eriksson.
Under sommaren ges vandringen vid tolv tillfällen och hittills har intresset varit stort.
Deltagarna var fascinerade av berättelserna.

Lundakvinnor i fokus på historisk vandring

Lund Lunds gator bär namn från en rad framgångsrika personer och i universitets lokaler trängs byster och porträtt på berömda rektorer, forskare och professorer.
Det majoriteten av dem har gemensamt är deras kön. Skåneguiden Agneta Eriksson gör nu sitt för att lyfta fram Lundahistoriens kvinnor.

Mellan de gamla kvinnodominerade handskmakarhusen, där Lunds första fackförening bildades, och den urrika urmakarens hem, som skulle komma att finansiera utbildning för ungdomar långt efter hennes död, guidar Agneta Eriksson.

Den första hon säger innan den en och en halv timma långa turen bär av är att endast tretton procent av Lunds gator bär namn efter kvinnor.
– Kanske kan vi hitta några aspiranter till kommande gatunamn i dag, säger hon och vinkar med sig den stora gruppen åhörare till det hus som i dag går under namnet Stäket, men där en gång Nordens rikaste kvinna bodde.

– När man tittar i litteraturen så står det inte så mycket om dem, de är liksom undangömda och det känns som att det inte är så viktigt. Vi vill lyfta fram några av de kvinnor som har gjort ett avtryck på Lund på något sätt, säger Agneta Eriksson.

En av dem är arkitekten Ingeborg Hammarskjöld-Reiz. Hon utbildade sig på Chalmers och där fick hon höra att arkitektyrket inte var något för kvinnor.
– Föremål kan inte formge andra föremål var det någon som sa till henne. Men hon tog sin utbildning och kompletterade med konsthistoria, men hon var inte helt nöjd med hur hon blev behandlad på skolan. När hon skulle tenteras tog det fyra timmar, medan när hennes manliga kamrater gjorde det tog det en halvtimma, säger Agneta Eriksson.

Efter sin utbildning, tog hon sig till Lund där hon blev anställd som stadsplanearkitekt. Trots att hon satte sin moderna prägel på en rad områden har hon fått en liten plats i historien.
– Man har ju varit mycket i Lund, gått i skolan och gymnasiet här, men man vet egentligen inte så mycket om Lunds starka kvinnor, säger Susanne Fredriksson som gick turen med vännerna Stina Rothman och Helene Lundborg.
De är glada över att kvinnorna för en gång skull belyses.
– Tyvärr så känner man väl att det fortfarande är väldigt placerat i fack, men det var ju så då. Det är ändå kul att det finns driftiga kvinnor som gjorde egna karriärer redan för så längesen, säger Stina Rothman.
– Och det är kul att det är sådan spridning på kvinnorna som tas upp, från olika tidsåldrar och med olika typer av karriärer. Det är häftigt.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...