Åsa Malmgren och Odin Wernersson och Elleonore Braekhus visar några turister in i den nyöppnade turistbyrån. 8Foto: Stina Sandström
Odin Wernersson och Elleonore Braekhus sommarjobbar på den nyöppnade turistbyrån i Önneköp och informerar turister om vad som finns i bygden. Foto: Stina Sandström
Åsa Malmgren är ordförande i Byaföreningen och en av initiativtagarna till den nya satsningen.

Ung touch på ny turistbyrå

Önneköp Byaföreningen i Önneköp har öppnat en ny turistbyrå där ungdomar i bygden jobbar över sommaren. Varje lördag och söndag informerar de nu turister om vad som händer i området.

Väntrummet på Önneköps torg har fått nytt liv över sommaren. Det är Byaföreningen i bygden som tagit ett initiativ till att öppna en ny turistbyrå i väntrummets lokaler.
– Den andra turistbyrån i byn har öppet allt färre timmar och då kände vi att vi ville testa det här i år, säger Åsa Malmgren, ordförande i Byaföreningen.
En annan anledning till att föreningen har öppnat en ny turistbyrå är att det på det sättet blir lättare för byborna att marknadsföra sina egna initiativ.
– Vi småföretagare i byn har kanske inte råd att betala för dyr reklam. Här kan alla lämna sina broschyrer och vi har fått in jättemycket material, säger Åsa Malmgren och visar upp en hel hög med broschyrer.

Varje lördag och söndag mellan klockan 11 och 16 har turistbyrån öppet och det är ungdomar från byn som står för själva arbetet.
– Det är jättekul att komma ut och träffa folk och få berätta om vad som händer här, säger Elleonore Braekhus, 17 år, som är en av de som sommarjobbar på byrån.
Exempelvis informerar de turister om Lanthandelsmuseet som ligger mitt över vägen, om Kannibalmuseet och om de olika kaféerna som finns i byn.
– Det är ett socialt jobb och det är roligt att träffa turister och prata med dem, säger Odin Wernersson, 15 år som också är en av sommarjobbarna.

Hittills har de flesta av turisterna kommit från andra delar av Sverige, från Tyskland och från Danmark. Men även ett par från England hittade vid ett tillfälle till Önneköp.
– Det har varit mer turister här än man kan tro faktiskt, säger Elleonore Braekhus.
Totalt är de sex ungdomar som två och två delar upp helgerna.
– Det är också väldigt skönt att jobba på hemmaplan, säger Elleonore Braekhus.

Varje lördag anordnas en stor loppis som också är ny för i år. Då sätter föreningen in extra bemanning så de är två som står i boden och två som står på torget.
– Då får vi vara på alerten, säger Åsa Malmgren.
I vänthallen där turistbyrån ligger finns också en offentlig toalett som Skånska Dagbladet tidigare har skrivit om.
Toaletten har varit snuskig och byborna fick själva städa den för att inte behöva skämmas för turisterna. Det har nu förbättrats väsentligt och kommunen har sagt att de avsatt pengar till att bygga om toaletten.
– Det är inte helt klart än hur mycket de kommer rusta upp men vi hoppas att det sker i höst, säger Åsa Malmgren.
Förutom det har kommunen utökat föreningens städtid så att de inte behöver städa på sin fritid.
– Det är mycket bättre nu. Det är ingen som klagar längre. Tvärtom får vi nu beröm för att den är fräsch, säger Åsa Malmgren.
Genom den nyöppnade turistbyrån, loppisen på torget och en upprustad toalett hoppas Åsa Malmgren kunna locka fler turister till Önneköp.
– Vi vill har liv och rörelse här i bygden, säger hon.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...