Populär cykeltävling tillbaka

Eslöv På torsdag smäller det. Eller viner kanske är ett bättre ord. Då kommer ett fyrtiotal cyklister att susa fram längs Eslövs gator i dryga 80 kilometer i timmen. Cykeltävlingen Elit GP är tillbaka efter ett fyraårigt uppehåll.

Eslövs cykelklubb, ECK, arrangerar tävlingen som ett 40-tal av Sveriges cykelelit har anmält sig till. Peter Larsson är vice ordförande i föreningen.

Tävlingen har haft ett uppehåll på fyra år. Varför?
– Göran Nihlén som var en av de mest drivande gick bort ungefär då. Det var verkligen en eldsjäl och just då var det ingen som orkade driva det, säger Peter Larsson.

Varför anordnar ni tävlingen nu?
– Vi har märkt att cykelintresset har ökat och vi har krafter i klubben igen som orkar driva och arrangera det här.
– Vi gör det tillsammans med ett flertal cykelklubbar i Skåne som också arrangerar tävlingar.

– Det är alltid svårt att få cyklister i hela Sverige att komma till en tävling men nu kan vi locka med i fyra tävlingar, fyra dagar i rad i Skåne. Det var en föreutsättning för att anordna tävlingen.

Hur många har anmält sig?
– Ungefär 40 stycken. Det är ungefär det vi trodde vi skulle få.
–Vi har bara en klass, herrar elit, så man måste tillhöra elitklass eller juniorklass för att vara med.

Varför har ni inte en damklass?
– Det beror på att vi skulle behövt ett tillstånd att stänga av längre tid för ett extra lopp. Men nästa år kör vi damklasser också.
Tidigare har Eslövs elit GP bara varit för herrar så vi väckte upp en gammal tävling. Och så är herrklassen större än damklassen. Men det är synd att vi inte ar möjlighet att ha damklassen i år. Vi hade gärna haft det.

Hur mycket publik hoppas du på?
– Det är svårt att säga. Sista åren hade vi 2-3000 åskådare men nu har det ju varit uppehåll några år, Några hundra tror vi nog vi kommer få. Det beror på vädret också.
Gatorna stängs av men bara för biltrafik och för parkering. Trottoarerna är fullt öppna och vi ser gärna att folk tittar och hejar fram.

Hur går loppet till?
– De cyklar runt banan i 60 minuter och den som blir varvad blir avplockad. Efter en timme cyklar de ytterligare fem varv.

– Det är stora delar av Sverige eliten vi lyckats få ner hit. De åker mellan 35 och 80 kilometer i timmen, när det går som snabbast.

Var är bäst att stå för att titta på loppet?
– Vid start och mål utanför Blomsterbergs kommer det vara mest liv med speakers och sådant.
Ska du titta är det uppe i Stadsparken där ser man mycket av banan. Det är en väldigt publikvänlig bana med många svängar och kullerstenar.

Vad hoppas du på som arrangör?
– Att det blir bra väder, en stor publik och att vi slipper allvarliga incidenter.

Vem hejar du på då?
– Det är ju de lokala lagen. Så nu i detta fallet blir det Team Argon 18 från Åhus cykelklubb.

Dagens fråga

Har du satt ut några trädgårdsmöbler än?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev