97-åriga Anna Edenås dotter Christina kämpar för att mamma ska få plats på Lindängelunds vårdboende för döva och dövblinda i Malmö. – Hon har ett behov av att vara med personer som kan teckenspråk 24 timmar om dygnet, säger Christina Edenås. Foto: Jari markkanen

97-årig döv kvinna nekas vårdboende

Skurup Skurupsbon Anna Edenås, 97 år, är ledsen och frustrerad för att kommunen inte beviljar henne en plats på Lindängelunds vårdboende för döva och dövblinda i Malmö.

– Hon säger att hon blev jätteledsen och grät, när hon fick beskedet, för på det boendet skulle hon kunna kommunicera med andra, och det är mycket viktigt för hennes hälsa, förklarar dottern Christina Edenås som tolkar sin mammas teckenspråk.
Med sin dotter besökte Anna Edenås det särskilda vårdboendet i våras och hon blev genast förtjust i det, för där kan all personal teckenspråk och där träffade hon några gamla vänner med liknande funktionshinder.

Men kommunen har avslagit Anna Edenås ansökan två gånger och nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten inklusive familjens bilagor.
– Motiveringen är att mamma ska klara sig på den hemtjänst, trygghetslarm och kontaktperson som kommunen erbjudet, säger Christina Edenås.
Anna Edenås kan visserligen tvätta sig, klä på och av sig själv, göra sig en smörgås, men hon kan inte längre gå ut själv. Hon går haltande med sin rullator. Hon kan inte längre kommunicera genom att skriva. Hennes syn har försämrats, så att hon blivit blind på vänstra ögat. Hon har svårt att se tiden på klockorna. Hon bedöms numera som gravt synskadad av dövblind-teamet i Region Skåne, vilket de bedömde efter flera hembesök under våren
Hon vilar och slumrar till större delen av dagen och känner sig mycket isolerad, hon blir mer och mer förvirrad på grund av sin ensamhet.
– Det är absolut inget fel i kommunens hemtjänst, den är bra och personalen mycket duktig, påpekar Christina Edenås.
– Men mamma behöver vara i en rätt miljö för döva. Hon har ett behov av att vara med personer som kan teckenspråk 24 timmar om dygnet.

Anna Edenås har haft hemtjänst i fem år och har extra insats sedan 1,5 år tillbaka. Hemtjänsten besöker Anna Edenås två gånger om dygnet för att laga middag och kvällsmat och en granne besöker henne några gånger varje vecka.
Dottern kan inte ge sin mamma den hjälp som hon behöver eftersom hon bor i Stockholm.

Så här skriver hon till förvaltningsrätten:
”Det är inhumant att en kvinna på snart 98 år behandlas av Skurups kommun på detta sätt – när det i Malmö finns ett äldreboende för döva och dövblinda – med ledig plats – där Anna Edenås kan få all den vård och omsorg hon behöver 24 timmar om dygnet.”
– Ensamheten är det värsta för mamma, hon blir frustrerad och ledsen av det, och hon visar tecken på depression, säger Christina Edenås.

Dagens fråga

Kommer Storbritannien att lämna EU?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev