Foto: Ingmar Tykesson/Arkiv
Hörbys kommunalråd, Susanne Meijer (S).
Stefan Borg (SD).

Politikernas resa till Namibia stoppas i år

Hörby Kommunpolitikernas årliga resa till Namibia blir inte av i år. Efter att ha avslutat det förra samarbetet med den Sidafinansierade organisationen ICLD, skickades en ny ansökan in. Men i år fick de alltså ett nej.

Sedan sex år tillbaka har Hörby kommun haft ett samarbete med ett Sidaprojekt som kallas för kommunalt partnerskap. Genom detta har en del av kommunpolitikerna varje år kunnat åka till Namibia för att bland annat diskutera sophanteringssystem och ungdomsdemokrati.

Förra året avslutades projektet och kommunen fick ansöka på nytt till organisationen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD. Men i år blev inte ansökan godkänd och därför blir inte resan av.
– Det handlar inte om att inte få åka utan om att vi vill ha ett globalt samarbete och kunna bidra med våra erfarenheter, säger Susanne Meijer (S), kommunalråd i Hörby.
Enligt Susanne Meijer hade kommunen i ansökan fokuserat på de tre områdena miljöpolitik, ledning och styrning och tillgänglighet för handikappspolitik. Men att de hade tre områden gjorde alltså att ICLD inte tyckte att syftet med resan var för splittrad.
– De kritiserade oss för att vi hade för många olika frågor men rekommenderade oss att söka igen, säger Susanne Meijer.

Att kommunpolitikerna la till frågan om anpassningssystem berodde på att namibianerna blev imponerade av det när de var i Hörby.
– De blev imponerade av bland annat våra handikapptoaletter, säger Susanne Meijer.
Enligt henne har ICLD i år bara beviljat hälften så många ansökningar vilket kommunalrådet menar kan vara en anledning till att Hörby i år fick nej. Men hon vill att kommunen ska arbeta vidare med projektet och ansöka nästa år igen.
– Vi lever i en global värld och det är viktigt att vi fortsätter med det arbetet, säger hon.
Oppositionsledaren Stefan Borg (SD), som har varit kritisk till Namibiaprojektet, tycker att argumenten som ICLD framförde var rimliga. Han blev genom lottdragning utvald till för att följa med på årets resa som nu blir inställd.
– Nu känner jag en viss lättnad att jag inte behöver ta tag i den saken i år utan kan koncentrera mig på andra viktiga saker, säger Stefan Borg.

Han är tror inte att det internationella samarbetet gynnar det kommunala arbetet och menar att resan tar fokus från viktiga frågor. Men det håller inte Susanne Meijer med om.
– Genom samarbetet är vi inte bara ”lilla Hörby” utan vi utbyter erfarenheter och lär oss av andra länder, säger hon.

För att ansöka om en ny resa måste det godkännas av kommunstyrelsen men enligt Susanne Meijer är politikerna enade.
– Det var bara ett parti som röstade emot och vi har ju i princip en färdig ansökan som vi kan skicka in, säger hon.
Även om Namibiaresan inte är kommunalt finansierad är det med skattepengar som kommunpolitikerna reser till andra sidan jordklotet.

En del menar att resan är onödiga skattepengar, vad tycker du om det?
– Då vet man inte riktigt vad projektet handlar om. Resan är fullt ersatt från Sida och jag har själv har varit med där nere två gånger. Det är tuffa intensiva resor, säger hon.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...