Katten Honey gillar rosa filtar, berättar Helena Westergren. Foto: Staffan Olofsson

Överlevare firar ett år

Höör Hon kom på eget bevåg in på cafeet i Stockamöllan som unge. Då var hon svårt skadad. Katten hade ett stort sår och var täckt av fluglarver. Nu är hon en i veterinärklinikens team och firar sin födelsedag med öppet hus.

– Det här är en väldigt speciell katt, säger Helena Westergren med eftertryck.
Hon är engagerad i Föreningen för Höörs hemlösa katter och arbetar också på samma veterinärklinik som Honey. Man kan alltså säga att de är kollegor.

Men för ett år sedan var Honey döende och Helena var en av dem som räddade livet på katten.
– Det kröp i alla sår och i alla kroppsöppningar. Vi plockade fluglarver från henne i två och en halv timme, berättar Helena Westergren med obehag i rösten.
Men Honey fick vård och mycket kärlek, och nu det har gjort henne mån om andra som råkat illa ut.
– Hon tröstar katter som har varit sövda till exempel. Hon lägger sig tätt intill och håller om dem, säger Helena Westergren.

Föreningen har aldrig tidigare ställt till med fest för en specifik katt, men Honeys ettårsdag kunde de inte låta bli att fira, eftersom så många har varit engagerade i hennes öde.
– Det här att hon var så dålig när hon kom in och har utvecklats till den hon är idag. Det är fantastiskt, säger Helena Westergren.
Föreningen kommer att bjuda på tårta och sälja småsaker med Honeys bild på. Pengarna går direkt till föreningen och kommer att användas till tandvård tror Helena Westergren, då en del av de katter som föreningen tar om hand är i behov av det.

Hon berättar om arbetet med hemlösa katter och uppger att det finns runt 100 000 i Sverige. Just nu är det många kattungar som kommer in.
– Utkastade, hemlösa honor får ungar som folk hittar. Ibland med mamman ibland inte. För några veckor sedan fick vi in tre ungar som någon hittat i en grävskopa.
Hon berättar att de under hösten förra året fick in ett sjuttiotal ungar.
– Och det var bara vår förening, de andra har det likadant.
En liten unge på bara två veckor kom in häromdan, och även den kommer att klara sig.
– Bara de får vård och kärlek så går det bra, säger Helena Westergren.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...