Under lördagen invigs den tredje av de tio cykelslingor som går runt södra Hörby. Det är Kannibalen som ligger i Tormastorp som denna dag sätts i rullning. Foto: Stina Sandström
Invigning av cykelleden Kannibalen
Margareta Jönsson har varit med och invigt fyra cykelleder och Eva Grip är med och anordnar invigningarna.
Kristine Hahn Kristensen äger en gård i områder och har fått en cykelled namngiven efter sig. Även sonen Ingvar Hahn Kristensen och systern Margareta Hahn tycker om naturen.
Gläntan i Tormastorp användes tidigare som en träffpunkt.

Cykeln ska ge liv åt bygden

Hörby För att synliggöra landsbygden invigs under sommaren tre av de tio cykelslingor som går runt södra Hörby. På lördag är det dags att knäppa cykelhjälmen för att sätta Kannibalen i rullning.

Sydost om Hörby finns ett vackert och rofyllt landskap där trafikmuller byts ut mot susande träd och fågelsång. Naturen har alltid funnits där men genom att inviga flertalet cykelslingor hoppas några i bygden kunna synliggöra landsbygden och hålla den levande.
– Här finns massa småvägar med vacker natur och genom att erbjuda kartor och beskrivningar av slingorna hoppas vi kunna göra fler medvetna om platsen, säger Eva Grip, projektledare för Hotspot Kölleröd.
Hotspot Kölleröd var ett EU-projekt som pågick mellan 2012 och 2014 och genom det fick projektgruppen resurser till att utveckla landsbygden. Då invigdes fem av de tio cykelslingorna som går runt södra Hörby.
– Det är viktigt att hålla bygden vid liv och cykeln är ett fantastiskt fortskaffningsmedel att ta sig fram på. Man kommer nära naturen och människorna på ett annat sätt än med bil, säger Eva Grip.

Förra året avslutades projektet men engagemanget höll i sig. Tillsammans med Önneköps Cykel och Östra Sallerups Gymnastik- och Idrottsförening inviger Hotspot Kölleröd i sommar ytterligare tre leder.
– För den som inte har cykel går det att hyra på Önneköps Cykel och för den som inte har bil går den enkelt att ta sig hit med buss, säger Eva Grip.
Medan hon berättar om områdets historia tittar plötsligt en liten groda fram.
– Titta, det är fullt med små grodor på marken, säger hon och tar upp en i sin hand.
Under lördagen invigs cykelleden Kannibalen som bland annat går förbi Tormastorp. Den går också förbi Arnold Äventyrarens museum har den fått just det namnet. I gläntan där Skånska Dagbladets reporter träffar cykelentusiasterna har det tidigare varit en plats där man bröt lin och det fanns en kvarn där man malde sin säd. Det fanns även grisar på tomten.
– Man ordnade på den tiden en stor fest där en speleman satt i en bok och spelade. Så här var en slags träffpunkt förr, säger Eva Grip.

En andre slinga kommer att uppmärksammas i augusti och den har fått namnet Kathrines favorit.
– Det var hedrande att få namnge min favoritslinga. Den har både skog och öppet landskap och jag gillar att cykla runt och uppleva naturen, säger Kathrine Hahn Kristensen som äger en gård på Ormastorp som ligger på andra sidan skogen.
Kathrine Hahn Kristensen bor i Köpenhamn men kommer till bygden så ofta hon kan. Eftersom att hon är uppväxt på Fyn i Danmark tycker hon att det känns som att komma tillbaka till barndomen.
– Jag älskar det här, det är så lugnt och ingen trafik som stör. Det är bara två timmar från Köpenhamn så det är jättesmidigt, säger hon.
Cykelleden Kathrines favorit rör sig i slingrande backar och området har brukats sedan stenåldern.
Vid de olika invigningarna kommer guider som på olika sätt har koppling till bydgen att berätta om området. På lördagen guidar Arnold Äventyraren och i augusti är det den konstnärliga ledaren Berit Wilkmar och professorn Gunvor Andersson som fått äran att vara guider
I september kommer Susanne Meijer att inviga den tredje cykelleden som kallas för Renässansen. Det är också på själva Cykelns dag som syftar till en ren miljö och mindre koldioxidutsläpp.

Dagens fråga

Tycker du om glögg?

Loading ... Loading ...