I en monter har bussen fått en hedersam placering. Tidigare har den stått inomhus på Teknikens- och sjöfartens hus.Foto: Nils Jönsson
Bussen är en del av utställningen Välkommen till Sverige, som öppnade upp den 8 maj.Foto: Nils Jönsson
Malmö Förskönings- och planteringsförening har varit med och bidragit till montern. Foto: Nils Jönsson

Ny monter för buss med anrik historia

Malmö Tidigare har den haft en undanskymd placering på Teknikens och sjöfartens hus.
Men nu har den anrika vita bussen fått ta plats utanför entrén till slottet på Malmöhusvägen.

– Den har fått en jättefin placering och kommer också att ljussättas, säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö museer.
Från en undanskymd placering på Teknikens och sjöfartens hus till en inglasad och upplyst plattform intill vallgraven på Slottsholmen. Den vita bussen med nummer 44 påmålat transporterade flyktingar från koncentrationsläger efter krigsslutet, har lyfts fram i ljuset. Bussen är en del av utställningen Välkommen till Sverige som just nu visas på Malmö museer.

Utställningen fokuserar på perioden efter krigsslutet 1945, då museet användes som flyktingförläggning och gav tak över huvudet åt tusentals flyktingar från nazisternas koncentrationsläger.
– Fokus i utställningen ligger egentligen mer på ankomsten till Sverige och Malmö och glädjen som många kände vid ankomsten snarare än de vita bussarna och tiden i koncentrationsläger, säger Josefine Floberg.
– Bussen passar jättebra med övriga utställningen. Folk blir nyfikna när de ser den och jag har än så länge bara fått positiva reaktioner. Slottet är vackert i sig, men vi vill visa upp att det har haft många funktioner genom århundradena.
I anslutning till montern presenteras med text och bild berättelsen om räddningsaktionen med de vita bussarna som leddes av den svenska greven Folke Bernadotte.
Besökarna kan också lyssna på intervjuer med två av chaufförerna som körde bussarna.

Malmö Förskönings- och planteringsförening har bidragit till montern och officiell invigning blir det i samband med Raoul Wallenbergdagen den 27 augusti.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev