30 000 i månaden erbjuder Hörby sommarens vikarierande sjuksköterskor och sjukgymnaster. Men frågan är hur lockande den lönen är, egentligen.Arkivbild
Susi Nilsson oroas över personalbristen inför hösten.

Mer vårdpersonal söks inför hösten

MALMÖ/LUND Bristen på vårdpersonal fortsätter inom Region Skåne och Skånes universitetssjukhus i höst. Vårdförbundet befarar att situationen ska bli lika tuff i höst när den personal som har skjutit upp sin semester ska ta ut sina veckor.

– Det kan bli samma problem i höst som i sommar att rekrytera personal om man de inte ändrar på sin rekryteringspolitik, menar Susi Nilsson, vice ordförande i Vårdförbundet Skåne.

I fjol sköt sjuksköterskorna i hela Skåne upp 264 av sina semesterveckor men under hösten kunde de bara ta ut 120 av dessa på grund av bristen på personal.
– I år har semesterplaneringen varit ännu sämre så vi räknar med att många har tvingats skjuta upp sin semester. Får man inte vikarier i höst lär det bli ännu svårare att ta några semesterveckor, säger Susi Nilsson.

Hon pekar på den lagliga rätten att ha semester i fyra veckor på sommaren. När arbetsgivarna vädjar om att personalens ska ställa upp för verksamheten riskerar fler att bli sjuka och utbrända om de inte få vila.
– Ledningen för Sus måste göra något åt svårigheterna att rekrytera personal. Många av de nyutbildade söker sig till andra landsting, där de har bättre arbetsvillkor.
Lönen är en viktig faktor. Medan man som nyutbildad kan få 25 000-26 000 kronor i ingångslön ligger den bara på 23 500 i Region Skåne.

– Arbetsmiljön är också en viktig faktor. Är det för stressigt på din arbetsplats och du knappt hinner med att prata med patienterna orkar du inte i längden, menar Susi Nilsson.
Att få vara delaktig och kunna påverka hur vården ska utövas är ytterligare ett önskemål för att få personalen att stanna.
– Här ser vi en liten ljusning i och med att man har bildat olika arbets- och planeringsgrupper på flera av klinikerna. Men än är inte alla med och får vara delaktiga.
Vårdförbundet har länge kämpat för att sjuksköterskorna ska ha en möjlighet att göra karriär genom att utbilda sig till specialistsjuksköterskor.

– Nu har regionen börjat med utbildningsanställning där vi under två år kan vara specialiststudier med kliniskt arbete. Det är positivt.
Susi Nilsson varnar dock för att utbildningen inte leder till ett arbete med uppgifter som en specialistsjuksköterska.
– Stannar du kvar på den tjänst du har sen innan är risken att du varje får en högre lön eller mer kvalificerade arbetsuppgifter. Det bästa vore om alla rekryterades till en ny tjänst, säger Susi Nilsson.

Dagens fråga

Vill du ha ett extra val till riksdagen nästa år?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×