Christel Andersen, Carl Andersen och Annika Nilsson står på tomten där nya Folkets hus ska byggas efter sommaren. Bakom dem, skymtar gamla Folkets hus. 8Foto: Anna Hansson
Bortalagens nuvarande omklädningsrum i gamla Folkets hus.

Nya Folkets hus ska ge plats åt alla

Örtofta I fyra år har fotbollsspelarna i Örtofta IS bytt om i vattenskadade, trånga lokaler. Nu är det snart slut med det. I förra veckan blev det klart att pengarna räcker till att bygga ett nytt Folkets hus för alla - inte bara fotbollsfantaster.

– Det är roligt att man kan göra det tillsammans – med lokala sponsorer och med kommunen, säger Annika Nilsson, som är ordförande i Örtoftabygdens byalag.
Hon står tillsammans med Christel Andersen sekreterare i Örtofta IS, Öis, och hennes man Carl Andersen, ordförande i Öis. De står på tomten som efter sommaren kommer att förvandlas till en byggarbetsplats och om ungefär ett år till ett nytt Folkets hus.

Att det ska bli ett nytt Folkets hus har varit klart sedan i februari då de fick bygglov, men de tyckte att kommunens budget, på 3,5 miljoner, var för liten. De ville inte ha ett nytt fotbollshus. De ville ha ett Folkets hus för alla.
Förra veckan kom beskedet att Riksidrottsförbundet accepterade deras ansökan om en miljon kronor.
– Då drog vi sucken. Då kände man att nu blir det. Och nu blir det som vi vill ha det, säger Carl Andersen.
Tillsammans med en halv miljon kronor från lokala sponsorer har de nu tillräckligt med pengar.
– Nu kan vi erbjuda både barn och ungdomar något annat än fotboll, säger Christel Andersen.

Det 300 kvadratmeter stora huset kommer att rymma både omklädningsrum och en samlingslokal. Det nya huset kommer att vara handikappsanpassat och det kommer finnas möjlighet att duscha separat, berättar Carl Andersen.
I omgivningen runt Kävlingeån driver Örtofta byaförening också projektet att göra en vandringsslinga tillgänglig för alla, även för de i rullstol.
– Det finns många som vill ta del av det här. Folk som ska titta på matchen och kanske sitter i rullstol har tidigare haft svårt att gå på toaletten, säger Christel Andersen.

För fyra år sedan inträffade en vattenläcka i gamla Folkets hus och sedan dess har den del av huset som var tänkt som samlingsrum fått agera omklädningsrum för Öis.
Vattenläckan gör sig påmind genom stora bulor i golvet och färgen hänger från väggarna. Så det nya huset kommer att innebära en stor förändring för klubben, men framförallt för bygden, tror de alla tre.
– Det kommer att bli ett lyft för hela bygden, för Ötofta, Toftaholm och Väggarp men även kringliggande byar som Hovstad, säger Carl Andersen.

Dagens fråga

Försöker du minska ditt flygande?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev