Boel vindkraftverk Norra hamnen Malmö. Nu ska Malmö få ännu en ny vindmölla.

Malmö stad köper nytt vindkraftverk

Skåne Upphandlingen av Malmö stads andra vindkraftverk är nu på gång – och det blir av modell större.
– De flesta verken ligger på mellan 150 och 180 meter, säger Sanny Hell, Malmö stad.

Malmö stad tänker bli ägare till ett nytt vindkraftverk. Och med en producerad effekt på mellan 3 och 3,2 megawatt kommer den att kunna öka den del av elen som Malmö stads verksamheter använder som produceras med vindkraft från fem till tio procent.
– Ambitionen är att den energi som Malmö stads verksamheter använder ska vara förnyelsebar och egenproducerad, säger kommunalrådet Karolina Skog (MP).
Och det blir ett vindkraftverk av ordentliga proportioner.
– De flesta verken ligger på mellan 150 och 180 meter, säger Sanny Hell, strateg inom energifrågor i Malmö stad.
Men vindkraftverket kommer inte att ligga i Malmö. Det kan komma att ligga i Skåne, exakt var i Sverige det kommer att vara placerat får dock den nu pågående upphandlingen avgöra, berättar Sanny Hell.
– Vi bryr oss inte var i Sverige det ligger. Det är en normal upphandling där vi får in anbud som vi sen tar ställning till, säger han.
I en dryg månad till – fram till den 17 augusti – kan man ta emot nya anbud. Men redan nu kan man förutspå ungefär vad ett sådant kraftverk kommer att kosta i inköp.
– Vi räknar med att det landar på runt 45 miljoner kronor, säger Sanny Hell.
Köpet ligger i linje med kommunens ambitioner att 2020 enbart försörja de egna verksamheterna med förnyelsebar och egenproducerad energi.
Det kommande kraftverket blir det andra som Malmö stad investerar i. Det första vindkraftverket ligger i Nötåsens vindpark utanför Sundsvall och invigdes den 28 januari i år. Totalt producerar verket runt fem procent av den energi de kommunala verksamheterna använder i dag.
– Jag är väldigt stolt över att Malmö stad tar ett så stort ansvar för omställningen till förnyelsebar energi i Sverige, säger Karolina Skog om inköpet.
Om allt går enligt planerna kan det nya kraftverket dras igång ”någon gång under andra halvåret 2016”, enligt Sanny Hell.

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss