Längre ner efter denna korsningen mellan Sandbyvägen och Hardebergavägen vill de boende sänka hastighetsgränsen från 80 kilometer i timmen till 60 kilometer i timmen. Men nu får de avslag av Länsstyrelsen och fartgränsen står kvar. Foto: Arkiv
Magnus Sjödahl tror bara är en fråga innan en olycka sker på vägen. Foto: Privat

Trots boendes klagan sänks inte fartgränsen

Södra Sandby De boende vid Hardeberga Stationsby vill sänka hastigheten på väg 941 utanför deras hus till 60 kilometer i timmen. Men nu beslutar Länsstyrelsen att det inte blir av.
– Jag fattar inte hur de kan tänka så, säger Magnus Sjödahl, boende i området.

Genom Södra Sandby går väg 941 som går förbi Hardeberga Stationsby. Där har vägen en hastighetsgräns på 80 kilometer i timmen men i mars ansökte de boende i området om att sänka hastigheten till 60 kilometer i timmen.
– Det är inte en fråga om en olycka kommer att ske utan en fråga om när, säger Magnus Sjödahl, boende på väg 941.
I ansökan har Magnus Sjödahl och de boende i området radat upp flera skäl till varför de tycker att man bör sänka hastigheten. Bland annat måste de boende korsa vägen för att komma till busshållplatsen Herdeberga Station.
– Det är den hållplats där flest hoppar på som ska mot Lund, vilket 98 procent av passagerna ska, säger Magnus Sjödahl.

Dessutom ligger den populära gårdsbutiken Sularpsgården på vägen. Den öppnade för ett år sedan och lockar mycket folk vilket också förändrat trafiken.
– Det är en jättetrevlig gård men på grund av den höga fartgränsen har det blivit rena trafikkaoset, säger Magnus Sjödahl.
Han menar att det är många som kör in och ut från gårdsbutiken och att det innebär många farliga inbromsningar.
– Jag har hört folk tuta flera gånger och hur folk har fått bromsa hårt, säger Magnus Sjödahl.
För att bilarna ska få plats har det byggts parkeringsplatser vid Sularpsgården vilket Magnus Sjödahl menar tyder på att intresset har ökat.

Några hundra meter bort, åt båda hållen, ligger tättbebyggda områden. Där är hastigheten är sänkt till 60 kilometer i timmen.
– Skylten ligger i princip inne i området och det handlar bara om att flytta den några hundra meter, säger Magnus Sjödahl.
Länsstyrelsen har prövat ärendet men kommit fram till att den aktuella vägsträckan inte ligger inom sådant område som kommunen förklarat vara ett tättbebyggt område. Vägens förhållanden faller in i vad som är normalt för en väg med sådan fartgräns.
– Jag fattar inte att man kan tänka på det sättet, säger Magnus Sjödahl.

Länsstyrelsen menar att om hastighetsbegränsningar framstår som omotiverade för trafikanterna, med hänsyn till förhållandena på platsen, så kan det leda till att trafikanterna generellt sett får en bristande respekt gällande hastighetsbegränsningar.
Med de anledningarna avslår nu Länsstyrelsen ansökan.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du rest utanför Europa någon gång?

  • Ja (73%, 621 Röster)
  • Nej (27%, 232 Röster)

Antal röster: 853

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev