Avgiften för matdistribution kommer att höjas från den 1 oktober.

Vägrade gå med på att sänka måltidsavgifterna

HÖRBY Måltidsavgifterna för kommunens pensionärer kommer inte att sänkas. Det har fullmäktige beslutat.
Socialdemokraterna var emot höjningen i fjol, men har nu svängt och röstade för att behålla de högre avgifterna. Tommy Hall (S) lade ner sin röst.

I fjol höjdes måltidsavgifterna för de biståndsberättigade pensionärer i kommunen, som får sin mat hemkörd, med tio kronor, från 50 till 60 kronor per dag.
Samtidigt beslöt fullmäktige att det ska kosta ytterligare några kronor om man vill ha tillbehör som lingon och dryck till möten. Detta ingick tidigare i måltidspriset.
Avgiften för de som äter på Aptiten, eller andra kommunala inrättningar, höjdes i samma veva från 55 kronor till 70 kronor.
Höjningarna gick igenom i fullmäktige efter att en av Sverigedemokraterna röstat fel. Socialdemokraterna, som då satt i opposition i kommunen, protesterade högljutt mot höjningen.

SD lovade direkt att man skulle lägga en motion om att återställa måltidsavgifterna till tidigare nivåer. På måndagskvällen behandlades motionen av kommunfullmäktige.
Men något stöd från S, som nu sitter i majoritet, fick Sverigedemokraterna inte. Den S-ledda majoriteten” sade nej till att sänka avgifterna. SD backades endast upp av SPI.
Stefan Borg, gruppledare för Sverigedemokraterna, försökte övertyga församlingen om att avgifterna borde sänkas.

– Det handlar om småpengar i sammanhanget. Att sänka måltidsavgifterna motsvarar en skattehöjning med tre öre. Jag tycker våra pensionärer är värda det. De ska inte behöva sitta och fundera på hur de ska få ihop ekonomin. Har vi någon möjlighet att ge tillbaka så ska vi förbanne mig göra det, sade Stefan Borg.
Han tog sig också friheten att läsa högt ur Socialdemokraternas reservation efter beslutet i fullmäktige i fjol att höja måltidsavgifterna.

– Så här står det: ”Vi i S anser att beslutet är djupt orättfärdigt”, påminde Stefan Borg.
Men det bet inte på kommunalrådet Susanne Meijer (S). Hon gjorde klart att S inte tänker medverka till en generell sänkning av måltidsavgifterna, trots att man var emot höjningen för bara några månader sedan.
– Med denna motion vill SD subventionera de pensionärer som har bra ekonomi med tio kronor. Vi i S vill satsa på dem som verkligen behöver ekonomiskt stöd. Vi vill värna de mest utsatta. Det kommer förslag om det i höst, sade Susanne Meijer.

Jörgen Wihlborg (SD) köpte inte Socialdemokraternas resonemang.
– Jag blir lite upprörd när jag hör detta. Om vi yrkar avslag trampar vi på de personer som har det minst ekonomiskt ställt.
Voteringen slutade 27-13, vilket innebar att fullmäktige avslog motionen och sade nej till att sänka avgifterna. Tommy Hall (S), fullmäktiges ordförande, lade överraskande ner sin röst.
– Det var fel att höja måltidsavgifterna ifjol. Det är lätt att räkna ut vilka som drabbades av höjningen. Det är 155 pensionärer som har fått betala nästan hela sparkalaset

– Jag är besviken att det inte har kommit fram något alternativ till hur vi ska få in pengar till detta. Och varför står det 878 000 kronor i budgetförslaget, när besparingen egentligen skulle bli 780 000 kronor? Hur ser detta ut ihop med förmånsbelopp och taxor? Jag kan inte svara de gamla när de frågar mig.
Tommy Hall blev förbryllad när han hörde inlägget om att det ska göras satsningar på de svagaste grupperna i kommunen. Ett initiativ som han i och för sig välkomnar, men frågetecknen är många, enligt Hall.
– Hur ska det gå till? Det har man haft ett halvår på sig att presentera. Att det ska arbetas in i budgeten är en klen tröst för de gamla, säger Tommy Hall
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...