– Jag är mycket Pippi i mig själv, förutom flätorna då, säger Ellen Malmström. Foto: Yvonne Erlandsson
Hela gänget som ska stå på scen i Pippi Långstrump på Nöjesteatern och på turné träffades för första gången i går. Foto: Yvonne Erlandsson

Laddar för Långstrump på turné

Pippi Långstrump kommer tillbaka till Skåne i höst och besöker både Malmö, Kristianstad, Hässleholm, Lund, Helsingborg och Ystad. I går träffades gänget som ska göra produktionen för första gången. Några av dem var med i förra Pippi-uppsättningen, däribland Ellen Malmström som med premiär den 30 augusti åter får ta på sig Pippi-flätorna.

Medverkande är också Rasmus Mononen, Gabriella Olsson, Eva Westerling, Mikael Svensson, Lotta Thorell, Olof Ramel, Toni Rhodin, Simon Laufer och Fredrik Wentzel. För regin står Cornelius Löfmark. Pippi Långstrump spelas på Nöjesteatern i Malmö 30 augusti-14 september, Kristianstad 19 september, Hässleholm 20 september, Lund 26 och 27 september, Helsingborg 4 oktober och Ystad 10 och 11 oktober.

Ellen har många glada minnen från förra spelperioden, men känner att hon utvecklats mycket sedan dess.
– Jag var ju mycket yngre och hade precis börjat gymnasiet. Nu har jag lärt mig mycket mer inom branschen och allt runtomkring. Dessutom var vi två lag i alla roller. Jag var mer dans-Pippi och Lovisa Svensson som delade rollen var mer sång-Pippi, säger Ellen Malmström som nu ensam axlar titelrollen. Något hon ser fram emot.
– Jag känner att jag är bekväm i rollen eftersom jag gjort den så många gånger.

Pippi Långstrump är och förblir densamma, men vad har hänt med Ellen Malmström sedan senast?
– Jag gick klart gymnasiet, gick ett år på förberedande musikallinje i Göteborg, jobbade med West Side Story här på Nöjesteatern, både som understudy och bakom scen, åkte till New York och dansade, var med i Lundakarnevalen och koreograferade och dansade. Sedan har jag pluggat i Lund och spelat Pang i bygget i Göteborg, där jag fick sjunga och dansa. Så det har varit full rulle.
Ellen är så gott som uppvuxen på teatern, speciellt på just Nöjesteatern.
– Ja, verkligen, jag minns när jag var liten och satt här i kulisserna och Sofie Lindberg sminkade mig.
Det har också varit flera Pippi-produktioner som hon har upplevt på nära håll, förutom den hon varit med i själv. Bland annat en med just Sofie Lindberg i huvudrollen.

Vad betyder Pippi för dig?
– Jag har alltid haft Pippi med mig, hon har alltid varit en förebild. Även om man är mycket äldre än Pippi är som karaktär, så är jag mycket Pippi i mig själv. Hon har en väldig energi och är positiv. Så jag känner igen mycket. Förutom flätorna! Men jag älskar Pippi och det har jag alltid gjort.
Pippis uppfinningsrikedom, styrka och energi är något Ellen gillar.
– Hon syns och hörs. Och hon är envis, det är jag också. Både när jag var liten och nu märker jag att i stort sett alla barn fortfarande älskar Pippi. Alla Astrid Lindgrens figurer är speciella på något sätt.

Vilket ögonblick i Pippi-pjäsen är det bästa för dig? Något du njuter av varje gång?
– Första scenen måste jag säga. Det är underbart när man kommer ut och ser alla barnens blickar med förväntan att få se Pippi. Det är väldigt häftigt, säger Ellen.

Vad händer efter Pippi?
-Jag har sökt lite utbildningar och så har jag lite hemliga saker på gång. Men det är inom teatervärlden. Jag är sugen på att jobba både på och bakom scen. Jag vill producera, koreografera och allt möjligt, säger Ellen Malmström.
Under förra spelperioden besökte de medverkande också barn på sjukhus och det kommer man att göra även den här gången. Man ger också stöd till barncancerfonden.
– Det kändes bra att göra det, man blir berörd, säger producenten Julius Malmström. Pippi är alltid uppskattad och nu känns det så roligt att åter få jobba med Astrid Lindgrens favoritföreställning.

Medverkande är också Rasmus Mononen, Gabriella Olsson, Eva Westerling, Mikael Svensson, Lotta Thorell, Olof Ramel, Toni Rhodin, Simon Laufer och Fredrik Wentzel. För regin står Cornelius Löfmark. Pippi Långstrump spelas på Nöjesteatern i Malmö 30 augusti-14 september, Kristianstad 19 september, Hässleholm 20 september, Lund 26 och 27 september, Helsingborg 4 oktober och Ystad 10 och 11 oktober.