Maximilian Dahlström från Löddeköpinge är en av många barn som deltar i Landslagets fotbollsskola i Furulund. På tisdagen fick han lyssna på författaren Malin Stehn, som sedan signerade böcker. Foto: Lena breitner
Boktackling. Författarcentrum Syd. Författaren Malin Stehn signerar böcker åt barn på Furulunds IK:s arrangemang av Landslagets fotbollsskola.
Aline Flodkvist Jönsson, Vera Mårtensson, Emma Larsson, Petra Wallén, Johanna Kröling, Julia Vinberg och Ebba Hansson fick också var sin bok, trots att de läser mycket allaredan.
Furulunds IK:s arrangemang av Landslagets fotbollsskola.
Efter författarpresentationen begav sig Amanda Ejeklint Skude, Lone Friman, Aline Flodqvist, ungdomsledaren Oscar Olsson, Malin Kayser och Althea Östrård till nästa träningspass.
Några av alla fotbollsskor i barnstorlek som används på Ljungvallen i veckan. 145 barn deltar på lägret.
Alla deltagare i Landslagets fotbollsskola får en landslagströja, en vattenflaska och en fotboll.
På onsdag eftermiddag börjar lilla VM då barnen spelar i mixade lag med finaler på torsdagskvällen som avslutas med godisregn.
Per-Ola Önnervik och Simon Svensson, Furulunds IK, evenemangsansvarig respektive rektor för Landslagets fotbollsskola i Furulund.

Har boktackling på idrottsschemat

Furulund Det är kul att sparka boll, men på ett läger kan man inte vara på plan hela tiden. Furulunds IK var en av två skånska klubbar som nappade på Författarcentrum Syds projekt Boktackling, där barnboksförfattare pratar om sina fotbollsböcker.

– Hur många vill bli fotbollsproffs?
Frågan ställs av barnboksförfattaren Malin Stehn och nästan alla barn i den lilla idrottshallen räcker upp handen.
– I er ålder så ville jag bli författare, säger Malin Stehn. Man kan bli det man vill bli även om det inte alltid går spikrakt.

Tålamod och envishet är viktigt för att komma dit man vill, får vi veta. Det krävs minst lika mycket vilja som talang.
– Vad är det smartaste man kan göra för att det ska bli lättare i skolan?
Main Stehn får svar, och jo, barnen verkar veta om att läsa böcker är bra. Ordförrådet blir större.
Barnen får veta att Malin Stehn inte spelar fotboll, men att hon gillar att titta på det. Och att hon började skriva och testade sitt alster på sin son, som ville läsa mer.

Vi får höra utdrag ur en bok och sedan är det dags för bokutdelning. Alla rusar fram och ställer sig i en lång kö. Malin Stehn signerar för glatta livet.
Nyfiket frågar Skånskan några pojkar och flickor om de läser mycket böcker. Skillnaden är tydligt. Tjejer svara ja, killar nej.
Enligt Anna Ahlstrand på Författarcentrum Syd, som sökt och fått finansiering till projektet Boktackling via Sparbanksstiftelsen Skåne, är man medveten om skillnaderna mellan könen.

I våras var Furulunds IK:s evenemangsansvarige Per-Ola Önnervik med på en kickoff för Landslagets fotbollsskola.
Där presenterade Malin Stehn Boktacklingsprojektet.
– Vi har läger i fyra dagar och du kan inte vara på plan hela tiden, säger han. Vi lägger in teoretiska delar och att stimulera till läsning lät positiv.
Pengarna Författarcentrum Syd har fått räcker till tre författarbesök och böcker till de 400 barn som i sommar går på Landslagets fotbollsskola hos Furulunds IK och Dösjebro IF.
Landslagets fotbollsskola är ett samarbete mellan fotbollsklubbar och Svenska Fotbollförbundet. 512 föreningar och 36 542 spelare.
– Vi är klart störst i Skåne med 270 barn på två veckor, säger Per-Ola Önnervik.
Upplägget på lägret är ganska fritt. Man får en landslagströja, en vattenflaska och en fotboll. I Furulund har man läger i fyra dagar. På onsdag eftermiddag inleds lilla VM, där barnen spelar i mixade lag och låtsas vara från olika nationer i fotbolls-VM för damer. På torsdag kväll kommer föräldrar för att titta. Allt avslutas med ett stort godisregn från ett av taken.
Vad handlar då Malin Stehns böcker om?
– Någon bok handlar om hur det känns att sitta på bänken, en annan om att åka på cup. Det är ofta roligt men det är ofta något problem jag tar upp.

En serie handlar om en kille som vill göra mycket själv.
Malin Stehn säger att många barn är lite ego, att de behöver bli påminda om att tänka på laget och att göra saker tillsammans.
En och annan droppe faller men barnen bryr sig inte om det. Nu är det sparka fotboll som gäller.
En liten kille sitter vid sidan om målet och ser ledsen ut. En av ungdomsledarna sitter bredvid och tröstar. Plötsligt ropar hon på en annan pojke, som närmar sig.
– Du kan väl säga förlåt även om det inte var meningen, säger hon.
Kanske är det ett uppslag till en ny bok. Författarcentrum Syd har fått blodad tand och tänker i alla fall söka nya pengar till nästa år och be nya tacklingar. I form av böcker.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...