Fredrik Burstedt dirigerade. Foto: Anders Wiklund/TT

Vacker körklang och suverän teknik

recension Nordiska Ungdomsorkestern på Lunds Stadshall

Nordiska Ungdomsorkestern på Lunds Stadshall
Dir. Fredrik Burstedt. Sol. Ebba Wallén, flöjt och Atida Munthe Stahlhammer, cello
Musik: Fernström, Gulda, Stravinskij med flera

Dir. Fredrik Burstedt. Sol. Ebba Wallén, flöjt och Atida Munthe Stahlhammer, cello Musik: Fernström, Gulda, Stravinskij med flera

Årets upplaga av Nordiska ungdomsorkestern i Lund är den sextiofemte i ordningen sedan John Fernström startade verksamheten 1951. Onekligen en imponerande kontinuitet, och genom åren har otaliga nordiska orkestermusiker startat sin bana via ett par intensiva veckor i Lund vid midsommartid.
Verk av John Fernström har som sig bör ofta funnits på repertoaren. Så också i år, när man inledde sin första orkesterkonsert i söndags med Fernströms litet speciella men mycket charmfulla Concertino för flöjt, damkör och liten orkester. Flöjtsolisten 21-åriga Ebba Wallén från Malmö har i tre år varit medlem av orkestern men studerar nu vid musikhögskolan i Oslo. Med största elegans utformade hon solostämman, och körinslaget utfördes inte bara av flickkören Koritsia från Lund utan också av långväga gäster, San Francisco Girls Choir, som fick lov att sjunga sin landsman Carl Sandburgs text på svenska.

De sjöng också fyra sånger ur den egna repertoaren a capella, och den drygt fyrtiohövdade kören demonstrerade klockren intonation, perfekt teknik och en vacker, skimrande ljus körklang. Ytterligare en solist från orkestern framträdde, likaså 21-åriga norska cellisten Atida Munthe Stahlhammer, som trots sin ålder redan varit medlem av orkestern i sex somrar. Numera studerar hon vid Royal College i London. Hon hade valt att spela den kanske mest aparta av alla cellokonserter, skriven av pianogeniet Friedrich Gulda. Det är ett helt förryckt stycke, fullt av de bisarraste stilblandningar. Jazzinslag ställs abrupt mot insmickrande salongstongångar, i andra satsens ”Idyll” introduceras ett slags joddlarvals, och sista satsen är en lössläppt, rent spexartad och mycket rolig ”Finale alla marcia”.
Solistens instrument är elförstärkt, vilket kan behövas mot orkesterns rätt få men ohämmade blåsares utlevelser. Cellostämman är också rejält virtuos, och Atida Munthe Stahlhammer visade upp blixtrande suverän teknik, tveklöshet och övertygelse i spelet. Henne kommer vi nog i framtiden få höra mycket av som solist.
Orkestern leddes av Fredrik Burstedt och fick till slut visa upp sig på egen hand i Stravinskijs svit ur Eldfågeln, som spelades med spännvidd mellan gnistrande eld i Kasjtjejs vilda dans och läckraste spröda klanger i de andra tre satserna.
Vid slutkonserten på söndag framträder orkestern litet mer i helfigur i bland annat Sibelius´ första symfoni. Dessförinnan på onsdag en konsert med idel musik av Elfrieda Andrée i Dalby kyrka.

Nordiska Ungdomsorkestern på Lunds Stadshall
Dir. Fredrik Burstedt. Sol. Ebba Wallén, flöjt och Atida Munthe Stahlhammer, cello
Musik: Fernström, Gulda, Stravinskij med flera