Så här såg det i slöjdsalen fram till för bara några dagar sedan, innan rivningen påbörjades.8Foto: Ingemar Olofsson
– Stängningen sker på bekostnad av av skolan som nedrustas, säger Ingemar Olofsson.
Maskinerna på skolan har dömts ut. Men maskinerna är inte i sämre skick än att de kan användas på annat håll.
Slöjdsalen på Kilhults skola i Killhult läggs ner. Slöjdläraren Ingemar Olofsson är upprörd.

Nu töms slöjdsalen i Killhult

KILLHULT Nu ska slöjdsalen på Kilhults skola tömmas. Idag, tisdag, kommer flyttbilen.
– Det känns vemodigt, sorgligt och olyckligt. Det mesta har gått fel i detta ärendet, suckar slöjdläraren på byskolan, Ingemar Olofsson.

Trots omfattande protester står skolledningen fast vid att det är en bra idé att lägga ner slöjdsalen på Kilhults skola och flytta slöjdundervisningen till Hörby.
Slöjdläraren Ingemar Olofsson håller inte med.
– Ett väldigt olyckligt beslut. Detta har varit en trivsam och väl fungerande lokal, som har engagerat och gett skaparglädje, säger han.
Vi träffar honom i slöjdsalen på skolan. De flesta sakerna ligger nerpackade i flyttlådor i väntan på att köras till andra skolor. Hyvelbänkarna har trängts ihop i ett hörn.

– Skolledningen och barn- och utbildningsnämnden verkar inte ha förstått vad slöjden betyder ute på landsbygden. Att riva ner slöjdsalen på en landsbygdsskola är nästan som att riva altaret i kyrkan.
– Att ta bort ett praktiskt ämne som slöjd är att nedgradera och nedrusta en skola. En skola som saknar helheten blir för mig en B-skola, en skola som saknar kompetens och undervisningsmöjligheter i läroplanens alla ämnen, säger Ingemar Olofsson.

Ett argument som ofta har återkommit i debatten om slöjdsalens framtid är att lokalen inte håller måttet och att maskinparken har stora brister.
Men det stämmer inte, enligt Ingemar Olofsson. Han visar pelarborrmaskinen, som har försetts med en lapp som det står ”Frostaskolan” på.
– Frostas slöjdlärare har tingat flera av maskinerna för att förbättra sin maskinpark. Att ha maskinerna som argument för att stänga slöjdsalen är absurt. Maskinerna är en ytterst liten del av slöjdundervisningen, och är ett komplement till handverktygen.
Att lokalen skulle vara sliten är också bara ett påhitt från beslutsfattarna, menar Ingemar Olofsson.

– Det är nonsens. Slöjdsalen på Kilhults skola är inte i sämre skick än andra slöjdsalar i kommunen.
Det mesta som kan gå snett har gjort det i beslutsprocessen om stängningen av slöjden i Killhult, anser han.
När Skånskan för ett par veckor avslöjade vad som var på gång, var beslutet att flytta slöjden till från Killhult till Hörby redan fattat.
– Skolledningen och politikerna borde tidigt haft en öppen diskussion med personal och föräldrar. Då hade det inte behövt bli så här.
Ingemar Olofsson uppmanar skolledningen i Hörby att tänka om och placera ut paviljonger vid Kilhults skola för att köpa sig tid och kunna fatta ett väl genomtänkt beslut och slippa ta till panikåtgärder.
– Gör ett omtag och släpp på prestigen. Bygg en skola tillsammans med föräldrarna och byborna för att återskapa förtroendet.
– En byskola har ett stort symboliskt värde, precis som en lanthandel. Det bidrar till att göra byn attraktiv för inflyttning och för de som lever och här. Det ger framtidshopp med en skola i byn.
Ingemar Olofsson är orolig att politikerna ska fortsätta att montera ner skolan och ta bort fler ämnen från Killhult och bussa barnen till Hörby.
Det kan på sikt bli ett mot skolans existens, varnar han.
– Så länge landsbygdsskolan finns kvar så ska kvaliteten vara samma som i tätortens skolor. Tar man bort flera ämnen så finns det inte anledning att ha kvar skolan. En landsbygdsskola har inget värde om den till stor del utgör en busshållplats.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Äter du vegetariskt?

Visa resultat

Loading ... Loading ...