I

Wahlöös början och slut i Malmö

Författaren Per Wahlöös itter och läser tidningen vid ett soligt fönster.Foto: SvD/TT
Artikel I dag, 22 juni, är det exakt 40 år sedan författaren och Kvällspostenjournalisten Per Wahlöö dog. Tillsammans med Maj Sjöwall skapade han tio polisromaner som skapat förutsättningen för dagens deckarvåg. Under hela 2015 släpps det nyutgåvor av Sjöwall-Wahlöös Roman om ett brott i pocket.
PREMIUM

Det var sommar, på söndagen under midsommarhelgen, som Per Wahlöö låg nedsövd i en djup morfinsömn på Malmö allmänna sjukhus. Detta efter att ha genomgått en sju timmar lång riskfylld gallstensoperation som i kombination med en utslagen bukspottskörtel visat sig vara förödande. Han vaknade aldrig upp mer. Bara en kort tid innan dess hade han och Maj Sjöwall hunnit avsluta den sista byggstenen i den litterära katedral kallad Roman om ett brott som boken Terroristerna utgjorde. Den sista boken om Martin Beck och poliserna på rikskriminalen i Stockholm som tagit 70-talets bokläsare med storm.

Per Wahlöös skrivande slutade i mångt och mycket i Malmö där det också en gång började. I den tidiga karriären som journalist började han på Sydsvenskan men jobbade längst på Kvällsposten som kriminalreporter och sportreferent.Uno Myggan Ericson berättar i sin nekrolog över Per Wahlöö om den ymniga legendbildning som fanns kring honom redan under 50-talet då han arbetade som sportjournalist på Kvällsposten i Malmö. Som utskickad fotbollsreporter föredrog Wahlöö tydligen Köpenhamn eller badstränderna söder om Malmö istället för att hänga på de matcher han var satt att bevaka. Trots det hade Kvällsposten, enligt Ericson, de kanske bästa och mest djuplodande matchreferaten
– från matcher som Wahlöö aldrig besökte.

Som den flyhänte och snabbskrivande reporter Wahlöö var kunde han nämligen fotboll väldigt bra och var dessutom klok nog att skriva sanningsenliga referat som enbart byggde på telefonsamtal med inblandade parter.
– För Per var det en naturlig övergång från fakta till fiktion, sättet att skriva. Han hade en väldigt rak och konkret stil, säger Henrik Sjögren, kulturredaktör på Kvällsposten under 50-talet. Han och Wahlöö hade skrivborden mittemot varandra på KVPs redaktion fram till 1953 då Wahlöö slutade på tidningen och blev frilans och så småningom satsade på en litterär karriär.
– Han hade oerhört lätt för att skriva, kunde svarva ihop ett reportage på en halvtimme. Han hade en naturlig fallenhet för prosan, säger författaren Kurt Salomonson som arbetade ihop med Wahlöö på tidningen Folket i Bild i Stockholm i början av 1960-talet.
– Man kan säga att han skrev tills han dog, fortsätter Salomonson. Mot slutet skrev han bara ut från papperet på skrivbordet utan att han märkte att det tog slut och Maj fick sedan tolka det som stod på bordet. Han skrev verkligen in i det sista.

Mot slutet av sitt liv tillbringade Wahlöö mycket tid i Spanien. Större delen av Terroristerna skrevs på den spanska Solkusten och därifrån författade Wahlöö långa vindlande brev till journalisten och vännen Irka Cederberg där han beskriver sitt sjukdomstillstånd, tiden på sjukhus, utsikten genom sitt fönster och arbetet med romanen. I början av 70-talet hade Irka Cederberg sina barn på samma dagis som Sjöwall-Wahlöö och blev på så sätt bekant med dem.Irka Cederberg berättar att hon och Maj tog hand om Pelles begravning tillsammans. Det var en icke-kyrklig begravning vilket var ovanligt på den tiden. De hade till och med tänkt sjunga Internationalen, men tappade modet i sista stund och vågade inte eftersom Wahlöös gamla föräldrar var med. Efteråt gick de på Savoy och åt. Sjöwall-Wahlöö åt på Savoy varje måndag då de hade en städhjälp hemma. De hade en favoriträtt där, en fransk stuvning med skaldjur och fisk.Det skrevs mängder av nekrologer i dagstidningarna då Wahlöös död offentliggjorts. En av de bättre skrevs i Sydsvenskan av författaren och kritikern Sven Christer Swahn som på några eleganta rader summerade Wahlöös karriär: ”Han formades under andra världskrigets dagar och hörde till den generation, som desillusionerades av det kalla kriget, när de första fredsförhoppningarna blommat över. Han var en kontroversiell gestalt i vår litteratur men också en generös och stimulerande personlighet, vars äkta och upplevda politiska desperation hölls vid liv genom hela författarskapet.

Vännen Kurt Salomonson konstaterar att Wahlöö gick bort alldeles för fort, men också att det var självförvållat, att han drack sönder livet och levde väldigt forcerat och hade ett slags ödesinriktad livsstil.
– Det var något hektiskt över hans sätt att tillvarata tillvaron.Det är som sagt 40 år sedan Per Wahlöö dog och många har glömt bort honom, en av Malmös alla journalister som skrev litteraturhistoria, blev internationell bestsellerförfattare och orsakade ett paradigmskifte i den svenska deckarlitteraturen för 50 år sedan då Sjöwall-Wahlöös första roman Roseanna utkom. Men utan honom, förmodligen inga svenska deckarsuccéer över hela världen. Ingen Stieg Larsson, ingen Henning Mankell eller Lars Kepler.

FAKTA

Fakta:

Per Wahlöö:

Född: 5 augusti 1926 i Tölö, Halland.

Uppväxt: I Lund.

Familj: Fadern Waldemar Wahlöö (1889-1982), modern Karin Wahlöö (1905-1990), syskonen Claes Wahlöö (f. 1939) och Karin Wahlöö de Soto (f. 1941).

Bakgrund: Studentexamen vid Spyken 1947, volontär och anställd på Sydsvenskan 1947-48, reporter på Kvällsposten 1949-1953, frilans 1954-1959, reporter på Veckorevyn 1959-61, redaktör på Folket i Bild/FiB-aktuellt 1961-64, därefter författare.

Sport

Ryske stjärnan åter – men får han spela i OS?

Artiom Anisimov, här i Ottawas tröja. Arkivbild.
Foto: Larry MacDougal/AP/TT
Sport
Sport Först covidpositiv – sedan covidnegativ.
Det har svängt snabbt kring den ryske ishockeystjärnan Artiom Anisimov de senaste dagarna.
Frågan är emellertid om han kommer kunna spela OS för det ryska laget i Peking, trots allt.

Sent på onsdagskvällen meddelade det ryska förbundet i ett uttalande till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass, att Artiom Anisimov hade testat positivt för covid-19. Därför skulle han bli ersatt av Vladimir Tkatjov i den ryska 25-mannatruppen och istället bli placerad i den så kallade taxitruppen.

Men nu, mindre än ett dygn senare, låter det annorlunda. Förbundet meddelar att storstjärnan Anisimov har lämnat sin karantän efter att ha testat negativt för covid-19, och att han därmed har kunnat återansluta till landslagets uppladdning.

Fem negativa test

"Artiom Anisimov har lämnat ett negativt test och har suttit i karantän den tid som krävs på Novogorsk (träningsanläggningen) och har återanslutit till laget i dag", säger det ryska lagets team manager Ilja Kovaltjuk till förbundets webbplats.

Det finns ingen information om när Anisimov testade positivt eller hur lång tid han satt i karantän. Personer som nyligen har varit smittade av covid-19 måste lämna fem negativa test för att släppas in i Kina för OS. Så det sista ordet är kanske inte sagt när det handlar om Anisimov.

Välmeriterad

33-årigen är den klart mest NHL-meriterade spelaren i det ryska laget med 376 poäng på 771 grundseriematcher för New York Rangers, Columbus, Chicago och Ottawa under de 13 säsonger han spelat i Nordamerika. Den här säsongen spelar han i Lokomotiv Jaroslavl i KHL där han har noterats för 19 poäng på 27 matcher. På meritlistan finns även ett guld, två silver och ett brons i VM.

Det ryska laget är regerande mästare i OS efter att tagit guld i Pyeongchang för fyra år sedan.

FAKTA

Fakta: Så spelas OS-hockeyn

Tolv lag deltar i herrarnas OS-turnering och delas in i tre fyrlagsgrupper. Gruppvinnarna och den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal medan resterande lag går vidare till kvartsfinalkval.

Grupp A: Kanada, USA, Tyskland, Kina.

Grupp B: Ryska laget, Tjeckien, Schweiz, Danmark.

Grupp C: Finland, Sverige, Slovakien, Lettland.

Ekonomi

Regeringen klubbar ändringar i arbetsrätten

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-paketet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu är det klart. Regeringen klubbade i dag det omställningspaket, en del av den så kallade las-överenskommelsen, som fack och arbetsgivare sedan tidigare under stort rabalder enats om.
– Det här är en historisk arbetsmarknadsreform, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

I stora drag handlar det om att arbetsgivare får lättare att säga upp personal, mot att de anställda får bättre villkor vid uppsägningar. Det så kallade omställningspaketet, som regeringen ihop med Centerpartiet tidigare kommit överens om i januariavtalet, bygger på att politikerna lagstiftar kring en del frågor.

Regeringsbesluten handlar om två lagrådsremisser, dels en reformerad arbetsrätt, dels ett nytt omställningsstudiestöd. Detaljerna i utformningen är kända sedan tidigare.

– Det här ligger helt i linje med partsöverenskommelsen (mellan fack och arbetsgivare), säger Eva Nordmark och lägger till att vissa delar är utvecklade ytterligare utefter remissinstansernas synpunkter.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv att de är nöjda med det omställningspaket som klubbats igenom.

Omtvistat

Det mest omtvistade förslaget innebär att arbetsgivarna får lättare att bestämma vilka medarbetare som får sluta vid neddragningar, ett ingrepp i anställningsskyddet har facken invänt.

Flexiblare, bättre anpassat efter dagens arbetsmarknad där företagen måste trygga att de har rätt kompetens, väljer Centerns Martin Ådahl att kalla det.

– Och det gör vi genom att utvidga undantagen i turordningsreglerna, säger han.

I dag får arbetsgivare med färre än tio anställda undanta två personer från turordningen. Med de nya reglerna får alla arbetsgivare göra tre undantag, enligt lag. De företag som har kollektivavtal får göra ännu fler undantag.

Det blir också en kortare anställningsperiod innan arbetsgivaren måste erbjuda fast tjänst. Allmän visstid ersätts av särskild visstid som snabbare övergår till en tillsvidareanställning – tiden halveras.

Mitt i livet

I gengäld för ändringen i anställningsskyddet får de anställda, oavsett om de jobbar på ett företag med kollektivavtal, ett bättre omställningspaket för att lättare hitta ett nytt jobb. Det helt nya är dessutom att anställda får vidga sin kompetens utifrån vad som kan komma att behövas i en föränderlig värld – vidareutbildning mitt i livet som Nordmark och Ådahl kallar det.

Den som har arbetat i minst åtta år och är sugen på att ställa om kan få minst 80 procent av lönen i form av lån och bidrag för 44 veckors studier. Maxtaket per månad för bidraget är satt till 20 500 kronor och för lånet är taket 12 500 kronor per månad.

Villkoret är att utbildningen ska utgå ifrån arbetsmarknadens behov. Vilka behov som finns och vem som uppfyller villkoren bestäms av utsedda råd hos arbetsmarknadens parter.

Kostnader för staten landar enligt regering på elva miljarder kronor per år när reformerna är fullt utbyggda, vilket beräknas ske under 2026.

De nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober i år.

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT

Sport

Japan och Sydkorea närmade sig VM

Japans Yuya Osako sätter dit 1–0-målet mot i VM-kvalmatchen mot Kina.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Sport
Sport Både Japan och Sydkorea närmade sig en plats i fotbolls-VM i Qatar senare i år.
Ett skadedrabbat Japan vann med 2–0 mot Kina medan Sydkorea besegrade Libanon med 1–0.

Det asiatiska kvalspelet till VM i Qatar 2022 är inne i den tredje omgången, där tillräckligt framgångsrika nationer kan bli VM-klara.

I grupp A tog Sydkorea ett jättekliv mot VM. Utan skadade Tottenham-stjärnan Heung-Min Son fick man det tufft borta mot Libanon.

Cho Gue-Sung, till vardags i armélaget Gimcheon Sangmu, såg till att avgöra med matchens enda mål. Sydkorea är nu som sämst klart för playoff och blir VM-klart om Förenade arabemiraten tappar poäng mot Syrien senare i kväll.

Segern innebar att Sydkorea gick upp i tillfällig tabelltopp, förbi Iran som dock kan bli helt klart för VM om man besegrar Irak senare under dagen.

Utan PL-stjärnan och lagkaptenen

I grupp B ser Australien och Japan ut att gå en kamp mot tabelltoppande Saudiarabien om vilka som ska ta de två direktplatserna och vilket land som måste kvala vidare i den fjärde omgången.

Grupptvåan Japan såg till att göra sitt i hemmamötet mot Kina och tog sin fjärde raka seger, trots att man saknade backduon Maya Yoshida (Sampdoria) och Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Ett straffmål av förre Bundesliga-strikern Yuya Osako gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten och i den andra halvleken fastställde Genk-yttern Junya Ito slutresultatet 2–0.

Japan tar emot Saudiarabien hemma i Saitama nästa vecka i vad som kan bli ett avgörande möte.

– Matchen mot Saudiarabien kommer att ha en helt annan intensitet och anspänning än dagens möte och vi måste vara beredda att spela på vår högsta nivå, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu till nyhetsbyrån AFP.

Australien tog chansen

Australien ville inte vara sämre än sina konkurrenter och körde över tabelljumbon Vietnam hemma i Melbourne. Jamie Maclaren gjorde 1–0-målet på arenan han spelar på till vardags.

Därefter fyllde, i tur och ordning, Celtic-mittfältaren Tom Rogic, vänsterbacken Craig Goodwin och Middlesbrough-nyförvärvet Riley McGree på till 4–0.

Resultaten innebar dock inte att någon av nationerna tog sig förbi Saudiarabien som spelar hemma mot Oman i kväll.

Australien innehar tredjeplatsen på 14 poäng, Japan är tvåa med en poäng fler och Saudiarabien är alltså fortsatt gruppetta med sina 16 poäng och kan rycka ifrån ytterligare vid en seger i kväll.

Tim Dahlbacka/TT

Lagfarter SkD

Hus på 100 kvadratmeter sålt i Flyinge

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Roslövsvägen 8 i Flyinge är nu klar. Nya ägare är John Michael Andreas Vestergren, 31, och Maria Linnea Aurora Lavesson, 30, och säljare är Hans Johan och Carina Schmidt. Huset har en boyta på 100 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i januari 2022 och priset blev 3 300 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Runstensvägen 2. Priset blev där 1 600 000 kronor, för ett något större hus på 106 kvadratmeter.

De senaste tolv månaderna har det sålts tolv hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Parkvägen 6, som gick för 5 550 000 kronor.

Ekonomi

Motvinden avtar på börsen

Ränteoro sänker börser världen runt. Arkivbild
Foto: Ahn Young-joon AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Börsen sjunker efter oväntat hökaktiga uttalanden av Fed-chefen Jerome Powell i onsdags kväll.
Men motvinden har avtagit under dagen och efter en oväntat hög BNP-siffra från USA ligger OMXS-index på minus 0,2 procent i eftermiddagshandeln

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index faller nätkasinoutvecklaren Evolution med 7,7 procent, medan molntjänstbolaget Sinch ligger på minus 2,3 procent.

Inför börsöppningen har Wallenbergsfärens storbank SEB som första storbank presenterat bokslut för 2021, med ett oväntat starkt resultat och förslag om återköp av aktier för 5-10 miljarder i år ovanpå ordinarie utdelning. Aktien sjunker 0,6 procent.

Bland de stora förlorarna finns dock vitvarutillverkaren Electrolux kvar. Aktien sjunker 1,2 procent sedan koncernen i onsdags kväll flaggat för en engångssmäll relaterad till amerikanska tullavgifter på 727 miljoner kronor, som tynger resultatet för fjärde kvartalet.

Kredithanteringsbolaget Intrum går mot strömmen och rusar uppåt med över 13 procent efter en rapportrökare, med ett oväntat stort vinstlyft och en höjd utdelning.

Marknaden tolkar Fed-chefen Jerome Powells uttalanden i onsdags kväll svensk tid som att det nu kan bli snabba penningpolitiska åtstramningar i USA, för att trycka ned den högsta inflationen på nästan 40 år i världens största ekonomi.

Men USA-börserna öppnar tydligt uppåt på torsdagen sedan USA:s BNP-tillväxt mätts upp till 6,9 procent i fjärde kvartalet i fjol.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Lund

Skotjuv som tog sig in i bostäder – i farten igen

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Lund
Södra Sandby Efter att ha tagit sig in flera bostäder i Staffanstorp under onsdagen omhändertogs mannen av polis i Kävlinge.
Samma dag greps han på nytt, den här gången i Södra Sandby. Även nu hade han varit inne i en bostad, och tagit ett par skor.

Mannen, som är i 20-årsåldern, tog sig på eftermiddagen in i en bostad i de södra delarna av byn och stal ett par skor. En som bor i huset konfronterade dock 20-åringen, som då gick till attack. Han ska ha knuffat omkull personen och sedan sprungit iväg med skorna.

Polisen fick larm om vad som hade hänt och ryckte ut med flera patruller till byn för att söka efter mannen. Han anträffades knappt två timmar senare, inte långt ifrån brottsplatsen, och greps.

– En av patrullerna identifierar den här gärningsmannen med hjälp av signalement från målsägaren, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Mannen anhölls senare misstänkt för rån, då han brukat våld mot den boende i samband med skostölden, samt våldsamt motstånd eftersom han gick till ”kraftigt motvärn” mot patrullen som grep honom.

Liknande brott samma dag

Historien tar dock inte slut där. Tidigare samma dag hade samme man omhändertagits av polis i Kävlinge. Detta efter att ha stämt in på signalement från flera Staffanstorpsbor som kontaktat polisen efter att på olika sätt haft påhälsning av en okänd man under natten och kvällen innan, vilket Skånskan rapporterat om.

Bland annat ska mannen ha tagit sig in i minst två bostäder på Nevisborg. Dels hos en man där han stal ett par skor, dels hos en kvinna där han tidigt på morgonen blev upptäckt när han befann sig i badrummet. Då hade han dessutom ätit av kvinnans mat och rökt hennes cigaretter.

Polisen sökte under både natten och morgonen efter mannen i Staffanstorp, men förgäves. Det var först på förmiddagen som han omhändertogs och då i Kävlinge, dit han troligen tagit sig med buss.

Men han släpptes snart på fri fot igen, misstänkt för våldsamt motstånd, hemfridsbrott i ett fall samt ringa narkotikabrott. Efter det åkte mannen, som tidigare nämnts, vidare till Södra Sandby och gjorde sig skyldig till ny brottslighet.

Inrikes

Haverirapport om Örebrokraschen presenteras

Blommor utanför Örebro flygplats efter att nio personer omkommit i en flygplansolycka den 8 juli förra sommaren. Arkivbild.
Foto: Kicki Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Planet hade bara varit i luften i några sekunder när det kraschade och fattade eld på Örebro flygplats i somras.

Åtta fallskärmshoppare och en pilot miste livet i kraschen.

Kraschen inträffade den 8 juli förra året och har sedan dess utretts av Statens haverikommission, som på en presskonferens klockan 16 presenterar en statusrapport om sin utredning.

Larmet kom in vid 19-tiden den aktuella julikvällen. Sent på natten bekräftade polisen att alla nio ombord – åtta fallskärmshoppare och en pilot – hade mist livet.

Hopparna tillhörde samtliga den lokala fallskärmsklubben i Örebro medan piloten tillhörde en annan klubb. Planet var inlånat från Skåne.

Sport

Danska spelare dödshotade efter förlusten

Danska spelare fick ta emot dödshot efter förlusten mot Frankrike.
Foto: Tibor Illyes/AP/TT
Sport
Sport Från stor ledning till förlust mot Frankrike.
Nu har flera spelare i Danmark fått ta emot dödshot på sociala medier.
– Totalt oacceptabelt, säger presschef Frederik Schmidt till BT.

Danmark var redan klart för semifinal inför mötet med Frankrike i handbolls-EM under gårdagen och valde därför att vila flera nyckelspelare.

Trots det ledde danskarna med fem bollar i halvtid, vilket de även gjorde en bra bit i andra halvlek innan fransmännen vände och vann med 30–29.

En dag efter nederlaget bekräftar danskarnas presschef, Frederik Schmidt, att de danska spelarna ha fått ta emot hat och dödshot på sociala medier.

– Det har främst handlat om anklagelser rörande matchfixning, kommentarer om spelarnas utseende, men i värsta fall hot om att de ska dö, säger han till BT.

– Det här är inget nytt, men vi som förbund vill inte att det här ska vara acceptabelt överhuvudtaget.

Vidare berättar presschefen att förbundet kommer hjälpa spelarna om de vill polisanmäla.

– Man får gärna kritisera oss, men det finns en gräns, avslutar Schmidt.

Danmark ställs mot Spanien i semifinal, i den andra möts Sverige och Frankrike. Matcherna spelas på fredag kväll.

Fredrik Andersson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL