Nöje

50-talsrock med Peter Jezewski

Peter Jezewski and The Chiefs spelar i Öveds Eke i Sjöbo i kväll. Foto: Henrik Montgomery/TT
Artikel Nöje Den tidigare frontfiguren i The Boppers, Peter Jezewski, är en av flera stora artister som kommer till midsommarfirandet i Öveds Eke i Sjöbo. Med trion Peter and The Chiefs bjuds publiken i kväll på fartfylld 50-talsrock.

Sedan Peter Jezewski hoppade av The Boppers 1993 har han turnerat och släppt skivor på egen hand och med Peter and The Chiefs. I år firar han 38 år på scenen. Än har han inte tröttnat på att spela 50-talsrock.– Det är som med ostbågar, det har jag inte heller tröttnat på ännu. Det är fortfarande gott. Samma är det musiken, det är bra melodier och de är oftast glada och positiva.

Hur fastnade du för genren från början?– Jag var inte mer än fem-sex år gammal när jag fick min första Beatles-singel. Då var det ju inte deras egna låtar, utan covers från 50-talet, som ”Please Mr. Postman” och ”I Should Have Known Better”. Jag blev helt såld direkt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Enbart ny teknik räddar inte klimatet

Bort med allt fossilt, och in med ny teknik. Ändå, det räcker inte, enligt forskare. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Vi måste ändra våra beteenden för att klimatmålen ska nås.
Enbart teknikutveckling räcker inte, visar en färsk forskningsrapport.

Hur ska vi konsumera i framtiden så att klimatmålen uppnås? Riksdagens parlamentariska miljömålsberedning har bett Mistra Sustainable Consumption om hjälp, och 13 forskare från Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan och IVL Miljöinstitutet har samarbetat för att svara.

– Slutsatsen är att vi både behöver storsatsa på ny klimatsmart teknik och ändra beteendet när det gäller den mest klimatbelastande konsumtionen för att nå riktigt låga utsläpp, säger Jörgen Larsson, docent på Chalmers inom hållbar konsumtion, och projektledare för rapporten.

Rapporten som forskarna har tagit fram bygger på tidigare forskning om konsumtion och klimat som sammanställts.

Forskarna målar upp scenarier med olika grad av teknikutveckling och beteendeförändringar.

Enbart teknikutveckling

Om vi bara litar till teknikutvecklingen, och helt slopar fossildrivna fordon, gör fossilfritt stål och koldioxidfri cement, så hamnar utsläppsnotan högt.

– Då landar vi i utsläppsnivåer över den globalt genomsnittliga nivån som är i linje med målen i Parisavtalet. En viktig slutsats är att dagens ensidiga fokus på teknik i klimatpolitiken riskerar att inte minska utsläppen i tillräckligt hög grad. Men tillsammans med beteendeförändringar blir bilden en annan.

Det krävs att vi också ändrar vår konsumtion och vårt beteende, konstaterar han.

Frågan är bara hur mycket. Forskarna har räknat på två alternativ, ett med teknikutveckling och rätt måttliga beteendeförändringar, och ett med teknikutveckling och rejäla beteendeförändringar.

– Jokern i leken är de negativa utsläppen. De har vi inte vägt in här. Om det fungerar så behöver vi inte göra lika mycket.

De årliga utsläppen i Sverige motsvarar fem ton koldioxid per person. Räknas vår totala konsumtion, alltså även utsläpp utanför Sverige, handlar det om nästan dubbelt så mycket, nio ton per år, förklarar han. På sikt krävs en minskning till noll, men för att nå Parisavtalet handlar det enligt de flesta forskningsstudier om mellan 0,5 och 2,5 ton per person till 2050.

– Det är det globala snittet. Men ska vi bara ned till det, eller lägre? Många tycker att Sverige är ett rikt land med bra teknologi som kan göra mer.

Teknik- och beteendeförändringar

I scenariot med teknikutveckling och mer måttliga beteendeförändringar så räknar forskarna med att vi fortsätter att öka utrikesflygandet, 2050 kommer det att vara på samma nivå som 2019. Vi äter bara hälften så mycket nötkött, och samma mängder gris- och kycklingkött. Självkörande bilar införs, och färre kommer då att själv äga en bil. Dessutom byggs bara hälften så mycket nya bostäder, i stället byggs lokaler om till bostäder.

– Vi hamnar på nivåer som innebär en större chans att nå utsläpp i linje med Parisavtalet.

Omfattande teknik- och beteendeförändringar

Men för att säkert hamna under nivån för Parisavtalet krävs mer. En kraftfull teknisk utveckling, med helt stopp för fossila bränslen, minskning av flygandet, rejält minskad konsumtion av nötkött och mejeriprodukter. Dessutom minskat byggande av bostäder och vägar.

– Den stora förändringen är att utrikesflyget minskar med hälften, framförallt interkontinentala flygningar, som till Thailand och USA. Tågresorna ökar, och så förändras kosten.

Utsläppen kan då komma ned till 1 ton per person och år, om resten av världen också genomför en klimatomställningar.

– Scenariot med omfattande beteendeförändringar är ett teoretiskt tankeexperiment, som syftar till att visa hur lågt vi kan nå med hjälp av både teknik- och beteendeförändringar och ändå leva ett modernt liv, säger Jörgen Larsson.

Johanna Cederblad/TT

Lägre utsläpp framöver, så vi slipper översvämningar och värmeböljor? Arkivbild.
Lägre utsläpp framöver, så vi slipper översvämningar och värmeböljor? Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Säg hejdå till biffen, om Parisavtalet ska nås. Arkivbild.
Säg hejdå till biffen, om Parisavtalet ska nås. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Ost blir mer sällsynt i framtiden, om vi ändrar vårt beteende i skärpta klimatmål. Arkivbild.
Ost blir mer sällsynt i framtiden, om vi ändrar vårt beteende i skärpta klimatmål. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Konsumtion och klimat

Konsumtion av transporter, boende, livsmedel, kläder och skor, övrig konsumtion, offentlig konsumtion och investeringar har undersökts, både de utsläpp som sker i Sverige, och de som sker i andra länder.

Olika scenarier har ritats upp:

Ett territoriellt scenario där nödvändiga beslut tas för att nå de nationella klimatmålen.

Ett scenario med både teknikutveckling och beteendeförändringar.

Ett scenario med teknikutveckling och omfattande beteendeförändringar.

Bara de två som också innebär beteendeförändringar gör att nivåerna i linje med Parisavtalet nås.

Forskarna har inte räknat in negativa utsläpp, det vill säga koldioxidinfångning och lagring.

De forskare som deltagit är förutom projektledaren Jörgen Larsson, docent med inritkning på hållbar konsumtion vid Chalmers bland andra Johannes Morfeldt, Daniel Johansson, Johan Rootzén, Cecilia Hult, Jonas Åkerman, Fredrik Hedenus, Frances Sprei, Jonas Nässén

Ekonomi

En miljon bluffrecensioner på Tripadvisor

Tripadvisor. Arkivbild.
Foto: Steven Senne/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nära en miljon av fjolårets recensioner på Tripadvisor var falska. Det motsvarar 3,6 procent av alla omdömen, enligt en ny transparensrapport från företaget, rapporterar The Guardian. Men bolaget hävdar att drygt 67 procent av denna miljon omdömen hann stoppas innan de nådde ut på sajten.

Enligt rapporten vidtog Tripadvisor åtgärder mot drygt 34 000 företag för bedrägligt beteende samt stängde av över 20 000 medlemmar för att inte ha följt reglerna.

Tripadvisor uppger att antalet bluffrecensioner ökade i fjol. Förklaringen är, menar de, att de falska recensionerna inte minskade i samma takt som de äkta omdömena, som på grund av pandemin världen över blev betydligt färre. Företagets medarbetare hade därför större möjligheter att upptäcka bluffarna.

Totalt lämnades 26 miljoner omdömen på resesajten 2020: 8 miljoner för hotell, över 12 miljoner för restauranger och 4 miljoner för övriga upplevelser. Över hälften av recensionerna är knutna till Europa, nära en fjärdedel till Nordamerika.

Ekonomi

China Telecom stoppas i USA

Den kinesiska telekomjätten China Telecom stoppas i USA. Arkivbild.
Foto: Greg Baker/AP/TTG
Ekonomi
Ekonomi

USA:s kommunikationsmyndighet FCC har dragit tillbaka tillståndet för den kinesiska telekomjätten China Telecom att verka i landet. Man hänvisar till betydande" nationella säkerhetsrisker.

FCC beordrar China Telecom att avsluta sin verksamhet i USA inom 60 dagar. Företaget har funnits i landet i nära 20 år.

FCC skriver i ett uttalande att den kinesiska regeringens roll som ägare och dess inflytande över företaget innebär en risk att företaget utnyttjas för spioneri och "annan skadlig verksamhet" i USA.

"Att främja nationell säkerhet är en integrerad del av myndighetens skyldigheter gentemot allmänheten och dagens åtgärd är ett exempel på det."

Hongkongbörsen backade vid öppning på onsdagen som en reaktion på beslutet. China Telecom är Kinas största operatör för fasta telefonnät som erbjuder internetuppkoppling.

Utrikes

Hundra dagar kvar – hur ska Peking hantera OS?

Tidigare i oktober genomfördes en testtävling i konståkning i Peking inför OS i februari nästa år.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Om bara hundra dagar samlas närmare 3 000 internationella idrottare i och omkring Peking. Samtidigt som nedräkningen till vinter-OS pågår slår Kina ner hårt på covidsmittan – miljonstaden Lanzhou är nu under lockdown efter det att ett fåtal fall har upptäckts.
Covidrelgerna i Peking blir ännu hårdare än de under sommar-OS i Tokyo.

De kinesiska OS-organisatörerna har hittills inte uppgett hur de tänkt högtidlighålla att nedräkningen passerar 100-dagarsstrecket under onsdagen. Eventuella festligheter ser ut att bli småskaliga.

Landets myndigheter har händerna fulla med att nedkämpa all smittspridning i landet, i enlighet med den officiella policyn om nolltolerans. I måndags rapporterades 39 nya inhemska fall. Helgens tilltänkta maraton i Peking har ställts in och invånare uppmanas att inte resa från huvudstaden i onödan.

I staden Lanzhou, belägen i den nordliga provinsen Gansu, gick man i tisdags ett steg längre och införde total nedstängning efter det att en handfull nya fall hade rapporterats. De fyra miljoner invånarna uppmanas att inte lämna hemmet utom i nödfall.

Åskådare tillåts

Vinterspelen 2022, som hålls bara sex månader efter de försenade sommarspelen i Tokyo, kommer hållas i en "stängd bubbla". De cirka 2 900 idrottarna måste vara fullvaccinerade – annars tvingas de till 21 dagars karantän vid ankomst till Peking. Deltagarna måste också testa sig varje dag, enligt de regler som Internationella olympiska kommittén (IOK) och värdlandet släppte häromdagen. Resor kommer bara att tillåtas i särskilda fordon mellan på förhand godkända platser, enligt reglerna.

Många av restriktionerna liknar de som gällde under sommar-OS i Tokyo, men reglerna i Peking kommer i vissa avseenden att vara ännu hårdare.

Från svenskt håll deltar närmare hundra idrottare, med skid- och skidskyttestjärnorna Frida Karlsson och Hanna Öberg, som ska tävla i Zhangjiakou 20 mil nordväst om Peking, i spetsen. Och för första gången sedan 2014 ska också NHL-spelare få vara med och spela ishockey i OS.

Till skillnad från OS i Tokyo kommer åskådare att tillåtas, men biljetterna säljs endast till kinesiska invånare.

En del arenor från 2008 års sommarspel kommer att återanvändas – bland annat kommer invignings- och avslutningsceremonierna hållas på Pekings nationalstadion, det så kallade "fågelboet".

"Brutal diktator"

Kina har kritiserats från flera håll under upptakten till spelen, inte minst för det grymma förtrycket av den muslimska folkgruppen uigurer i provinsen Xinjiang, hanteringen av Tibet och det hårdnande greppet om Hongkong.

Under eldceremonin i grekiska Olympia förra veckan demonstrerade aktivister med tibetanska flaggor och plakat med budskapet "inget folkmord".

Några dagar senare väckte NBA-basketspelaren Enes Kanter, som kommer från Turkiet, också uppmärksamhet genom att kalla den kinesiska ledaren Xi Jinping för "brutal diktator" och fördömde Kinas agerande i Tibet. Liksom många andra idrottare använder sig Kanter av sin status som idrottsstjärna till att rikta ljuset mot människorättsfrågor. Kanter har tidigare engagerat sig även för uigurernas sak.

Sedan tidigare har över 180 människorättsorganisationer uppmanat till bojkott av OS i Peking, på grund av rapporter om hur regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.

Strategi på gång

Det kinesiska kommunistpartiet har reagerat mot ropen på bojkott genom att protestera mot vad man kallar "politiseringen" av idrott. IOK har framhärdat i att det inte är organisationens roll att "komma in i ett annat land och säga vad man ska göra".

IOK håller dock på att ta fram en strategi om mänskliga rättigheter efter ett förslag från två oberoende experter, som lades fram i december 2020. Redan före rapporten införde IOK krav gällande mänskliga rättigheter i OS-värdstädernas kontrakt. Dessa krav gäller dock inte förrän från och med OS 2024.

Vinter-OS i Peking äger rum den 4 till 20 februari 2022.

Joel Malmén/TT

Arenan som kallas fågelboet och som byggdes till sommar-OS 2008, kommer att användas under nästa års vinter-OS i Peking. Arkivbild.
Arenan som kallas fågelboet och som byggdes till sommar-OS 2008, kommer att användas under nästa års vinter-OS i Peking. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Ekonomi

Minusmorgon vid asiatiska börser

Amerikanska myndigheter, med hänvisning till säkerhetsrisker, har förbjudit den kinesiska telekomjätten China Telecom att verka i USA. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asiens ledande börser inledde handelsdagen försiktigt, efter uppgångar föregående dag.

I Tokyo öppnade Nikkei 225-indexet på minus 0,2 procent medan det bredare Topixindexet backade 0,1.

I Hongkong var fallet större då amerikanska myndigheter, med hänvisning till säkerhetsrisker, har förbjudit den kinesiska telekomjätten China Telecom att verka i USA.

Hang Seng-indexet tappade 0,9 procent. Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen gick också minus – 0,2 respektive 0,3 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Senatorer stöder åtalskrav mot Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes En brasiliansk senatskommitté ställer sig bakom en rapport som rekommenderar att president Jair Bolsonaro åtalas för hur coronapandemin har skötts i landet.

Sju av elva senatorer godkände den rapport som presenterades förra veckan efter en sex månader lång utredning. I rapporten slås fast att skälet till att Brasiliens dödstal är näst högst i världen (i faktiska tal) är hur Bolsonaro hanterat pandemin.

Bolsonaro anklagas bland för annat brott mot mänskligheten för hur hans regering har bemött coronapandemin. Över 600 000 människor har avlidit med covid-19 i landet.

Rapporten yrkar dessutom på åtal mot ytterligare 77 personer – däribland flera av Bolsonaros ministrar och tre av hans barn.

Kommittén uppmanar också Brasiliens högsta domstol att hindra presidenten från att använda sociala medier, då han upprepade gånger där har spridit felaktig information om covid-19. Nyligen blockerades han på både Facebook och Youtube efter att ha kopplat covidvaccin till aids.

Kommittén har inte befogenhet att själv väcka åtal och det är osannolikt att justitieministern eller talmannen i underhuset – båda allierade till Bolsonaro – kommer att göra det, men rapporten skadar Bolsonaro, som är nere på rekordlågt stöd i opinionsmätningar inför nästa års presidentval. Bolsonaro är inför valet starkt nederlagstippad mot den väntade huvudmotståndaren, socialdemokraten Lula da Silva.

Och punkten om brott mot mänskligheten ger en teoretiskt möjlighet att ställa honom inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Inrikes

Rånare hotade skjuta treåring – åtalas

Fyra personer åtalas misstänkta för grovt rån där det bland annat ska ha riktats en pistol mot ett treårigt barns huvud. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Under ett rån i en bostad i Sjöbo kommun ska en man ha blivit slagen med batong samtidigt som hans treårige son hotades med en pistol riktad mot hakan.
Nu åtalas fyra män misstänkta för grovt rån och grovt olaga hot, skriver Ystads Allehanda.
PREMIUM

Brottet som utspelade sig en eftermiddag i augusti "bör bedömas som grovt eftersom de tilltalade har visat synnerlig råhet", står det i stämningsansökan, enligt tidningen.

Målsägaren har uppgett att rånarna var ute efter pengar, om de inte fick det skulle barnet skjutas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Sålde sin bostadsrätt – men vägrade flytta

Mannen sålde sin lägenhet men vägrade att flytta. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

En man i 55-årsåldern i Mjölby vägrade att lämna sin lägenhet trots att han sålt den. Nu tvingas han ändå flytta från bostaden efter en dom vid Linköpings tingsrätt, rapporterar Corren.

Det var i början av året som han sålde lägenheten till en kvinna i 25-årsåldern för 450 000 kronor. Men några planer på att flytta verkar han inte ha haft, i stället hävdade han att han utsatts för ett bedrägeri och att en annan person tagit pengarna han fick för lägenheten.

Mannen uppgav också att skälet till affären var att han behövde ett intyg om en försäljning för att ha rätt till ekonomiskt bistånd från socialtjänsten, men att avsikten aldrig var att faktiskt sälja.

Tingsrätten slår dock fast att mannen skrivit under ett försäljningsavtal och därför måste han nu flytta.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL