Dagbok

”Det känns som att komma hem”

Operasångerskan Katie Malik är på besök i Sverige. Foto: Danielle Barnum
Artikel Dagbok Den amerikanska operasångerskan Katie Malik, känd från SVT:s Allt för Sverige, är i Skåne för att fira midsommar och sjunga.
PREMIUM

Den amerikanska operasångerskan Katie Malik, känd från SVT:s Allt för Sverige, är i Skåne för att fira midsommar och sjunga. Här berättar hon om sina äventyr i Sverige.Det är så härligt att vara tillbaka i Sverige och Malmö! Direkt när jag kom ut från tågstationen vid Triangelstationen kände jag igen lukten av havet. Det känns som att komma hem!Den här gången är även min man Joe med. Det ska bli så roligt att kunna dela alla upplevelser med honom. Det är hans första besök i Sverige, så jag får lära honom saker som jag lärde mig sist, till exempel hur duschen fungerar och hur man säger tack och hej och sådana saker. Nu när vi är här bor vi hos mina släktingar i Malmö. På onsdagen var vi ute och åt lunch på Lilla Torg. Jag beställde lax med dillsås och potatis, typisk svensk mat som jag saknat. Det var också min första riktig dag i Malmö, där jag fick tid att upptäcka staden. Allting gick så snabbt när vi spelade in tv-programmet. Men Malmö är en underbar stad att promenera i. Vi har strosat runt och gått i affärer.Klockan 12.10 i dag har jag en konsert i S:t Johannes kyrka i Malmö. Jag kommer att sjunga några svenska sånger, så jag hoppas att folk kommer att förstå min svenska. Konserten är för mina släktingar och för vem som helst som vill komma och lyssna. Så jag har ingen aning om hur mycket folk som kommer. I publiken kommer i alla fall sex släktingar från Amerika och lika många från Sverige att sitta. Men det ska bli väldigt roligt!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Masskjutning i Indianapolis – åtta döda

Räddningspådrag på brottsplatsen i Indianapolis.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst åtta personer har dödats sedan en person öppnat eld i fraktbolaget Fedex lokaler i Indianapolis i USA. Skytten tros ha tagit sitt eget liv.

Åtta till synes skottskadade personer har dödförklarats i fraktbolagets lokaler som ligger i närheten av den internationella flygplatsen i Indianapolis. Fler personer har skadats och fyra av dem har förts till sjukhus för vård. En av dem har skottskador och resten andra typer skador.

Skytten är också död. Polisen tror att han tog sitt eget liv i samband med händelsen och bedömer därmed att den akuta situationen är över.

Oklart motiv

Motivet är ännu oklart. Polisen fick larmet kring 22-tiden på torsdagskvällen, lokal tid.

– De ryckte ut, de gick in och de gjorde sitt jobb. Många av dem försöker nu hantera det som har hänt eftersom de möttes av en syn som ingen ska behöva bevittna, säger polisens talesperson Genae Cook enligt mediebolaget CNN.

Omkring 4 000 personer är anställda vid Fedex-anläggningen. En av dem, Timothy Boillat, berättar att han såg omkring 30 polisbilar anlända till platsen.

– Jag hörde skott och sedan såg jag en kropp på golvet. Lyckligtvis var jag så pass långt bort att han (skytten) inte såg mig, säger han till lokala WISH-TV.

"Blev rädd"

Jeremiah Miller blev också vittne till händelsen.

– Jag såg en man med något slags automatvapen som öppnade eld. Jag tog skydd direkt och blev rädd, säger han till WISH-TV.

Fedex skriver i ett uttalande att företaget är medvetet om den "tragiska skjutningen" och att säkerheten för de anställda är deras högsta prioritet.

USA har skakats av flera masskjutningar den senaste tiden. I slutet av mars sköts fyra personer, varav ett barn, ihjäl i en kontorsbyggnad i södra Kalifornien. Och den 22 mars dödades tio personer i en skjutning i en matbutik i Boulder i Colorado. Samma vecka föll åtta personer offer för skottlossning vid spasalonger i Atlanta i Georgia.

Sofia Eriksson/TT

Skjutningen inträffade i Indianapolis.
Skjutningen inträffade i Indianapolis.
Foto: Johan Hallnäs/TT

Inrikes

Öppning för vaccinerade – men inga lättnader

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus. Men det ska inte tolkas som allmänna lättnader.
– Alla restriktioner gäller fortsatt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialministern presenterade beskedet tillsammans med Folkhälsomyndigheten på en pressträff under morgonen.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan, säger Hallengren.

– Då bedöms skyddet vara bra, men se till att ta den andra dosen, fortsätter ministern.

Beskedet riktar sig främst till äldre vaccinerade som under pandemin har levt isolerade och kanske behövt ha hjälp med exempelvis att handla.

– Det är inte så att vi anser att man inte ska leva efter de rekommendationer som finns, det gäller alla människor. Men här pratar vi om en grupp som levt extremt isolerad, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Undvik trängsel

Både Hallengren och Carlson upprepar att det inte handlar om att umgås som före pandemin, utan snarare om att de mest utsatta – om de är vaccinerade – nu kan röra sig i samhället som alla andra. Däremot ska ingen, oavsett vaccinstatus, bidra till trängsel:

– Trängsel i en lokal bidrar till smittspridning just där. Vaccinering innebär inte en hundraprocentig garanti för att inte sprida sjukdom. Går du till en restaurang kan du inte säga "vi är ett sällskap, alla är vaccinerade, ge oss ett långbord". Då gäller de förhållningsregler som finns för restauranger. Du får inte trängas på bussen, du får inte gå in fler i affären för att ni är vaccinerade, säger Hallengren.

Socialministern påpekar dock att vaccinationen är viktig och betydelsefull, även om det fortsatt gäller att hålla avstånd och följa de allmänna råden:

– Du ska ju känna att det betyder något att du har vaccinerat dig, det är också viktigt. Vi skulle inte vaccinera hela svenska folket om det inte spelade någon roll.

Hallengren nämner specifikt att gemensamma aktiviteter på särskilda boenden där alla är vaccinerade kan återupptas.

– Det är en särskild miljö där vi vet att så många är vaccinerade och där vi vet att både sjukdom och dödstal har minskat kraftigt sedan vi började vaccinera.

Inte all evighet

Johan Carlson beskriver samtidigt pandemiläget som allvarligt i sjukvården och uppmanar till fortsatt hemarbete för de som har möjlighet till detta.

– Tyvärr ser vi inte någon vikande smittspridning i många län än. Och kulmen på smittspridningen är en bit bort.

Jämfört med andra europeiska länder har dock Sverige låga dödstal just nu, enligt Carlson. Men den stora ljusningen av vaccinationskampanjen är fortsatt en bit bort.

– Någon effekt på smittspridningen lär vi inte se på ett antal månader. Åtgärder kan stegvis tas bort, säger Carlson.

Socialministern uttrycker det på ett annat sätt:

– Vi ska inte falla på målsnöret. Rekommendationerna är inte för all evighet. Vaccinationerna rullar verkligen på. Nu gäller det att se till att vi håller i det här.

FAKTA

Fakta: Anpassningar för vaccinerade

Personer som vaccinerats med minst en dos och där tre veckor passerats, kan enligt de nya rekommendationerna:

– Träffa människor från några olika hushåll och även inomhus.

– Umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom.

Enligt de nya besluten kan också gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas när vaccinationerna genomförts, förutsatt att rekommenderade rutiner följs.

Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan också göra besök utanför hemmet, till exempel hos anhöriga och på serviceinrättningar.

Sport

Kortare straff för Coleman –men missar OS

Christian Colemans avstängning kortas. Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport Löparstjärnan Christian Coleman får sitt dopningsstraff kortat från två år till 18 månader av idrottens skiljedomstol Cas. Det innebär att den 25-årige amerikanske sprintern ändå missar sommarens OS i Tokyo.

Colemans kortade avstängning löper nu ut i november i år i stället för maj nästa år.

"Medan jag uppskattar att skiljedomstolen korrekt ansåg att jag är en ren idrottare är jag helt klart besviken över att jag kommer missa OS i sommar", säger Coleman i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

Christian Coleman tog VM-guld på 100 meter i Doha 2019. I somras stängdes han av efter att vid tre tillfällen ha brustit i sin vistelserapportering och därmed missat dopningskontroller.

Cas konstaterar att Coleman har brutit mot antidopningsreglerna, men att hans "nivå av oaktsamhet har varit lägre än vad som slås fast i det överklagade beslutet".

Vid det tredje tillfället var Coleman inte hemma i sin lägenhet under det entimmesfönster som han skulle vara tillgänglig. Cas skriver att Coleman borde ha varit beredd, inte minst efter sina två tidigare förseelser, men konstaterar också att han hade hunnit hem om dopningskontrollanten hade ringt honom.

Reglerna kräver formellt inte ett sådant samtal, men Cas menar att Coleman kunde förvänta sig att bli uppringd eftersom det brukar vara standard.

Inrikes

Sprutbyte och naloxon tillgängligt för fler

17 av Sveriges regioner har infört sprututbytesverksamhet och de flesta förskriver också naloxon som häver opioidöverdoser. Arkivbild
Foto: Drago Prvulovic / TT
Inrikes
Inrikes

17 av Sveriges 21 regioner har i dag sprututbytesprogram för att minska skador och död till följs av narkotika.

Fram till 2017 hade kommunerna möjlighet till veto mot sprutbyten, men sedan den möjligheten försvann har antalet regioner med sprututbytesverksamhet ökat från åtta till 17 i slutet av 2020.

Ytterligare en region har tillstånd men har ännu inte startat. Regionerna Västernorrland, Gävleborg och Västmanland hade vid förra årets slut inte ansökt om eller beviljats tillstånd, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

I 18 regioner bedrivs ett systematiskt arbete för att göra nässprayen naloxon, som häver opioidöverdoser, tillgängligt för patienter, enligt en uppföljning som Socialstyrelsen gjort.

De tre regioner som ännu inte föreskriver naloxon – Sörmland, Västmanland och Dalarna – uppger att de fördröjts av pandemin, men att det finns planer på att börja arbeta med naloxon under 2021.

Inrikes

Ryska Sputnik kan komma till Sverige i sommar

Richard Bergström, vaccinsamordnare, säger att det ryska Sputnikvaccinet kan komma till Sverige i sommar.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det ryska Sputnikvaccinet kan komma att ges till svenskar redan i sommar.
– Det pågår diskussioner, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Bland andra Finland för direkta förhandlingar med Ryssland om leveranser av det ryska Sputnikvaccinet. Vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar nu att även Sverige, tillsammans med andra EU-länder, för liknande diskussioner.

– Avsikten från flera medlemsländer är att ha ett avtal på plats när eller om EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer med ett godkännande, säger Bergström.

Enligt Bergström har redan saker som volymer och priser diskuterats, och inspektörer är på väg till Ryssland i början av maj för att till exempel granska tillverkningen.

– Det är inte omöjligt att vi får ett Sputnikvaccin till Sverige. Inte så jättemycket doser men till juni-juli är det inte omöjligt.

På en pressträff summerade även Bergström läget för vaccintillgången i Sverige. Enligt Bergström ökar nu takten när nya fabriker öppnar. Sverige väntar också på besked från EMA om vaccinen från tillverkarna Janssen och Astra Zeneca. I avvaktan på besked får EU nu också fler doser av Pfizer/Biontechs vaccin.

– Det går uppåt med Pfizer, det är tydligt, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Inrikes

Norrbotten aktiverar krislägesavtal

Norrbotten inför krisläge för vissa vårdanställda. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Inrikes
Inrikes

Region Norrbotten aktiverar för första gången under coronapandemin ett krislägesavtal på grund av det ansträngda läget inom vården.

Åtgärden, som införs under fredagen, innebär bland annat tolv timmar långa arbetsdagar för vissa delar av personalen, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Enligt de senaste siffrorna vårdas 57 personer med konstaterad covid-19 på sjukhus i regionen, vilket är det största antalet sedan pandemin började. 15 av dem vårdas på intensivvårdsavdelning (iva). Två personer vårdas dessutom i grannregionen Västerbotten, eftersom det är i princip fullt på Norrbottens sjukhus, skriver tidningen.

– Vi klarar inte den ordinarie vården i dag och numera kommer patienter direkt från hemmen till iva och så ser vi att det är yngre som drabbas, säger Kenneth Backgård, regionråd (SJVP), till SVT Nyheter Norrbotten.

Flera andra regioner har infört krislägesavtal tidigare i år, bland annat Västerbotten, Uppsala, Jönköping Kalmar och Gävleborg.

Svedala

Katalysatorstölder drabbade Barabor

Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala
BARA Två katalysatorer har samma natt stulits från bilägare i Bara.

En bilägare på Eldtornsgränd i Bara samt ytterligare en på Fontänpilsgränd har utsatts för stölder.

Enligt anmälan till polisen ska båda bilägarna ha fått katalysatorerna avmonterade någon gång natten mellan onsdag och torsdag.

Kultur och nöje

"Ring min agent" fortsätter – och blir film

Juliette Binoche spelar i 'Ring min agent'. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den franska komediserien "Ring min agent" får en femte säsong. Och inte nog med det – serien ska även bli spelfilm.

Det var sagt att den hyllade Netflixseriens fjärde säsong var den sista, men till fansens förtjusning blir det nu alltså inte så. Enligt The Guardian ska filmen börja spelas in i redan i år, och ska handla om att seriens rollfigurer åker till New York för att medverka i en film. Seriens femte säsong ska utspela sig efter filmen.

"Ring min agent" hade premiär 2015 och handlar om ett gäng agenter på en av Paris främsta talangfirmor som kämpar för att hålla sina kunder nöjda.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL