Dagbok

”Det känns som att komma hem”

Operasångerskan Katie Malik är på besök i Sverige. Foto: Danielle Barnum
Artikel Dagbok Den amerikanska operasångerskan Katie Malik, känd från SVT:s Allt för Sverige, är i Skåne för att fira midsommar och sjunga.
PREMIUM

Den amerikanska operasångerskan Katie Malik, känd från SVT:s Allt för Sverige, är i Skåne för att fira midsommar och sjunga. Här berättar hon om sina äventyr i Sverige.Det är så härligt att vara tillbaka i Sverige och Malmö! Direkt när jag kom ut från tågstationen vid Triangelstationen kände jag igen lukten av havet. Det känns som att komma hem!Den här gången är även min man Joe med. Det ska bli så roligt att kunna dela alla upplevelser med honom. Det är hans första besök i Sverige, så jag får lära honom saker som jag lärde mig sist, till exempel hur duschen fungerar och hur man säger tack och hej och sådana saker. Nu när vi är här bor vi hos mina släktingar i Malmö. På onsdagen var vi ute och åt lunch på Lilla Torg. Jag beställde lax med dillsås och potatis, typisk svensk mat som jag saknat. Det var också min första riktig dag i Malmö, där jag fick tid att upptäcka staden. Allting gick så snabbt när vi spelade in tv-programmet. Men Malmö är en underbar stad att promenera i. Vi har strosat runt och gått i affärer.Klockan 12.10 i dag har jag en konsert i S:t Johannes kyrka i Malmö. Jag kommer att sjunga några svenska sånger, så jag hoppas att folk kommer att förstå min svenska. Konserten är för mina släktingar och för vem som helst som vill komma och lyssna. Så jag har ingen aning om hur mycket folk som kommer. I publiken kommer i alla fall sex släktingar från Amerika och lika många från Sverige att sitta. Men det ska bli väldigt roligt!

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Broadwaygiganten Stephen Sondheim är död

Kompositören och textförfattaren Stephen Sondheim skrev många kända musikaler. Arkivbild.
Foto: Henny Ray Abrams/AP/TT
Personligt
Personligt Stephen Sondheim, en av Broadways största kompositörer och textförfattare, har avlidit, 91 år gammal. Han sörjs av en hel teater- och musikalvärld.
PREMIUM

En gigant, en ikon, den allra störste. Hyllningarna strömmar in efter det att nyheten om Stephen Sondheims bortgång kom på fredagen.

Sondheim, i New York Times ord "teaterns mest vördade och inflytelserika kompositörer och textförfattar under 1900-talets andra hälft", ligger bakom verk som "Sweeney Todd", "Into the woods" och musikalversionen av Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende", den senare med hitlåten "Send in the clowns".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Furumacken håller julmarknad på fredag

En väldigt gul mack som det står FURUmacken på.
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Furulund För nittonde gången arrangeras julmarknaden i Furulund i helgen. Nytt för i år är att intäkterna för paketauktionen går till scouter och handboll.

Sedan 2001 har ägarna till Furumacken arrangerat en julmarknad med paketauktion till förmån för välgörande ändamål. På fredag klockan 18-21 är det dags igen.

– Det blir nittonde gången, konstaterar Kjell Johansson.

Förra året blev det ingen marknad på grund av pandemin. Men nu är man tillbaka igen och mycket känns igen. Dansen kring granen leds av Rosa Rydberg. Hon kommer att ackompanjeras av dragspelaren Rolf Alm, känd för att ha spelat med bland andra Peps Persson.

– Tre flickor, mina barnban, ska sjunga, säger Kjell Johansson. Vi kommer att servera Mellekorv och Anielas gulaschsoppa. Vi bjuder på glögg.

Paketauktionen är den stora begivenheten och här finns en förändring. Insamlingen av paket värda 100-200 kronor har skett i samarbete med Lions.

– Det blir inte Lions i år för de hade inte folk till det. I stället hjälper scouterna i Furulund och Kävlinge handbollslag till med auktionen.

Därmed går intäkterna till dem istället.

Kjell Johansson hoppas det blir bra väder. Kanske uppemot 150 Furulundsbor dyker upp.

En nyhet till är att butiken kommer att ha stängt. Tidigare år har det bitvis varit proppfullt i butiken och pandemin är som bekant ännu inte över.

– Allt ska ske utomhus.

Inrikes

Nya virusvarianten omikron finns i Sverige

Omikron är en variant av coronaviruset med ett stort antal mutationer i de så kallade spikproteinerna.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Den nya coronavirusvarianten omikron har konstaterats i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, uppger Folkhälsomyndigheten.
– Vi har en ökad bevakning och medvetenhet om det här, men det är för tidigt att säga vad det innebär, säger Andreas Bråve vid myndigheten.

Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Skåne.

– Det visar att övervakningen vi har på plats fungerar. Fallet plockades upp i det normala övervakningsprogrammet där vi sekvenserar en andel av de vanliga inhemska smittorna, men där alla resenärer som kommer resande från området ska sekvenseras, säger Andreas Bråve, tillförordnad avdelningschef för mikrobiologi vid myndigheten till TT.

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten säger enligt ett pressmeddelande:

"Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap".

Den nya varianten av covid-19, omikron, upptäcktes i Sydafrika förra veckan.

Rörlig materia

Bråve kan inte säga om personen i fråga var vaccinerad eller inte, med hänvisning till att de inte uttalar sig om detaljer i individuella fall.

TT: Hur oroliga bör vi vara över det här?

– Generellt vet vi väldigt lite om den här varianten i nuläget. Det är inte många dagar sedan den identifierades, säger Bråve och fortsätter:

– Vi har inte särskilt många utförliga rapporter från Sydafrika ännu. Vi måste naturligtvis hela tiden bevaka utvecklingen och anpassa åtgärder hur det här utvecklar sig.

Han kan inte säga hur många misstänkta fall som man utreder.

– Det är oerhört rörlig materia. Jag har ingen siffra jag kan ge dig, säger Bråve.

"Som förväntat"

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet (KI) och som sitter i styrelsen för två bolag inom vaccin och medicinteknik, säger att det viktigaste är vad man gör framgent.

– Det är ungefär som förväntat, det kan dyka upp, men sedan gäller det att se om det sprids vidare, det är den stora frågan. Att det dyker upp några fall med personer som har varit och rest är inte ett dugg konstigt, säger han till TT.

Han understryker att det är viktigt att hålla den nya varianten under uppsikt.

– Är det så att den börjar spridas kan det handla om en deltaliknande variant, men det vet vi inte i nuläget.

Samma rutiner

Det finns i nuläget ingenting som talar för att de åtgärder som finns på plats eller funnits tidigare under pandemin inte kommer att ha effekt även på omikron, skriver Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

"Övervakningen av SARS-CoV-2-varianter för att upptäcka eventuell förekomst av omikron även bland icke resenärer har intensifierats. För närvarande sekvenseras alla positiva prover efter utlandsresa och ungefär 40 procent av alla prover från personer som smittats med covid-19 i Sverige. Sekvensering för att kartlägga och identifiera nya varianter genomförs vid behov även under helger", står det.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i ett inlägg på Facebook att det första bekräftade omikronfallet i Sverige ska tas på allvar.

"Regeringen och berörda myndigheter bevakar utvecklingen noga. Vi är alltid beredda att vidta ytterligare åtgärder om det krävs", skriver Hallengren.

Två misstänkta fall till

Region Skåne skriver i ett pressmeddelande att personen är underrättad och att fallet upptäcktes i deras "vanliga övervakning av virusvarianter".

Även två personer i region Jönköping, som nyligen har återvänt från en resa till Sydafrika, har insjuknat, rapporterar Dagens Nyheter. De har dock inte konstaterats bära på omikron.

Saken utreds nu av Folkhälsomyndighetens laboratorium, dit man har skickat proverna.

– Precis som vanligt har de blivit tillsagda att hålla sig hemma. Egentligen är det inga andra regler, men vi håller extra koll på att smittspårningen genomförs noggrant, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping, till DN.

Omikron befaras vara en potentiellt mer smittsam variant av covid-19.

Rättad: I en tidigare version förekom ett felaktigt namn.

Skåne

Första omikronfallet konstaterat i Skåne

Skåne
Skåne En person som varit på resa i Sydafrika har efter att kommit tillbaka till Skåne testat positivt för covid-19. Nu har det bekräftats att det rör sig om den nya virusvarianten omikron.

Provet togs för lite mer än en vecka sedan och smittspårning har, enligt Region Skåne, gjorts enligt ordinarie rutin.

– Det här fallet upptäcktes i vår vanliga övervakning av virusvarianter. Det innebär bland annat alla positiva fall som har koppling till utlandsresor skickas för sekvensering för att fastställa vad det rör sig om för variant, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Det var under måndagen som man konstaterade att det rör sig om omikron och patienten har informerats om det.

För personer som varit på resa i länder i södra Afrika gäller sedan i fredags att alla ska testas för covid-19 när man kommer tillbaka till Sverige. Fem dagar senare ska man testa igen. För resenärerna gäller också att de ska stanna hemma i sju dagar efter att man kommit hem.

Kultur och nöje

Svensk violinist får danskt hederspris

Violinisten Johan Dalene får danska Drottning Ingrids hedersstipendium. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den svenske violinisten Johan Dalene får danska utmärkelsen Drottning Ingrids hedersstipendium. Priset delas ut för sista gången 2022 och prissumman är på 250 000 danska kronor motsvarande ungefär 346 000 svenska.

Även den danska balletdansaren Emma Riis-Kofoed tilldelas utmärkelsen.

"Trots att han fortfarande bara är i tjugoårsåldern har han sedan länge etablerat sitt namn som en av Skandinaviens mest lovande musiker", skriver den ideella föreningen för Drottning Ingrids minnesmärke i ett pressmeddelande.

För att uppmärksamma att det är sista gången utdelningen av stipendiet, som finansieras av Oak Foundation, äger rum sänder danska TV2 live från festligheterna 27 mars. Danska kungahuset öppnar upp Amalienborgs fyra herrgårdar för en storslagen fest med pristagarna som hedersgäster.

Johan Dalene började spela violin vid fyra års ålder och debuterade som solist i Norrköpings Symfoniorkester endast sju år gammal. Han har tidigare vunnit första pris i flera internationella tävlingar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Lund

Stadsdelstorg ska bli tryggare

Fäladstorget ska tillsammans med Klostergårdens centrum bli föremål för försköning och trygghetsskapande åtgärder.
Foto: Joakim Stierna
Lund
Lund Lundakvintettens förslag om att göra Fäladstorget och Klostergårdens centrum attraktivare och tryggare ska nu upp i kommunstyrelsen. Anders Almgren (S) har reserverats sig mot ksau:s beslut då han tycker man tillsammans med tekniska nämnden inledningsvis ska avsätta pengar.

Mot bakgrund av att Lunds torg de senaste åren förskönats och gjorts mer attraktiva - till exempel Clemenstorget och Bantorget - menar Lundakvintetten att det nu är dags för nästa steg och se till att stadsdelstorgen får ett lyft. Linero centrum har redan rustats upp och man arbetar på en avsiktsförklaring för en omdaning av Knut den Stores torg, en så kallad AMP, för att göra platsen mer levande och attraktiv.

Otrygga och kala

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Rekordhelg för Swish

Allt fler Swish betalningar sker till företag. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Helgen som gick blev den bästa i betaltjänsten Swish historia med flera nya rekord, skriver företaget i ett pressmeddelande.

I torsdags genomfördes nära 3,4 miljoner betalningar, vilket innebar nytt rekord för betaltjänsten. I fredags, dagen efter lönedagen för många svenskar, slogs rekordet igen då 3,6 miljoner betalningar genomfördes. I lördags gjordes över 3,4 miljoner betalningar.

Enligt Swish berodde den starka helgen på att det var lönehelg i kombination med shoppingveckan Black Week och en trend med allt fler anslutna företag.

Swish har utvecklats från att ha varit en tjänst för betalningar mellan privatpersoner till att hälften av alla betalningar numera går till företag, uppger bolaget.

Mellan klockan 11 och 16 i lördags gjordes i genomsnitt fler än 5 000 Swish-betalningar i minuten, varav 52 procent gick till företag.

Sjöbo

Fler smittade på Emanuelskolan – flera klasser hålls hemma

Fler elever på Emanuelskolan i Sjöbo har konstaterats smittade av covid-19. Totalt handlar det nu om 27 stycken.
Sjöbo
Sjöbo 27 elever på Emanuelskolan har nu konstaterats smittade av covid-19.

Det var under förra veckan som Emanuelskolan drabbades av covidutbrott bland eleverna. Under helgen och måndagen har även fler elever konstaterats smittade. Totalt handlar det nu om 27 elever.

– Det har tillkommit åtta elever och de flesta av dem finns i förskoleklassen, säger rektor Emelie Strand.

Av de åtta barn som tillkommit sedan i fredags går tre i förskoleklassen och resterande i årskurs två och tre. I en del fall rör det sig om syskon till andra elever som bekräftats smittade.

Fler åtgärder

Emelie Strand berättar att Smittskydd Skåne på måndagseftermiddagen rekommenderade fler åtgärder för att minska smittspridningen.

– De rekommenderade att vi ska stänga av fyra klasser, där vi har ny smitta. Det handlar om en förskoleklass, båda klasserna i årskurs två och en klass i årskurs tre. De ombeds från och med i morgon (läs tisdag) och resten av veckan att vara hemma från skola och fritids för att vi ska kunna bromsa smittan i de här klasserna.

Emelie Strand, rektor på Emanuelskolan.
Foto: Privat

Att erbjuda fjärrundervisning är inte aktuellt i nuläget, säger Emelie Strand.

– Årskurs två och tre kommer att få hämta material på skolan. Personalen samlar ihop detta under morgondagen (läs tisdag) och vårdnadshavarna får hämta upp det på onsdagen. Vi har sagt att vi kan lämna ut material genom fönstren.

– När det gäller förskoleklassen så uppmanar vi till mycket högläsning, sällskapsspel och utevistelse. Där är det svårare att plocka ihop material som blir lämpligt för den här tiden.

Tidigare åtgärder

Emanuelskolan införde flera åtgärder i fredags för att minska smittspridningen. Bland annat ska eleverna i stort sett bara undervisas av en lärare i sina egna klassrum. Och det gäller även på fritids.

– Vi har också ändrat om lite när det gäller tider för öppning och stängning på fritids för att vi inte ska blanda eleverna.

110 elever var hemma

På måndagen var 110 av skolans 398 elever hemma.

– Det handlar om elever i familjer där man har bekräftad covid, då ska ju hela familjen stanna hemma. Men det handlar också om elever som har symptom som liknar covid-19. Det är bra att vårdnadshavarna lyssnar in och att man tar det på allvar när ens barn har minsta symptom.

– Vi hoppas att de åtgärder vi har satt in hjälper till att bromsa antalet fall och att det blir färre smittade senare i veckan, säger Emelie Strand.

Fortfarande är det ingen av den ordinarie personalen som har testat positivt. Men en vikarie som var på skolan för mer än en vecka sedan har konstaterats smittad av covid-19.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL