Frida Skybäck. Foto: privat

Följ Frida Skybäcks sommarskrivskola

Sommarskrivskola Fyra frågor till författaren Frida Skybäck som sex onsdagar framöver, med start denna vecka, håller sommarskrivskola på kultursidan. Frida Skybäck skriver historiska romaner och debuterade 2011 med Charlotte Hassel. 2012 kom Den vita frun som handlar om vita frun som spökar på Borgeby slott och 2014 den första delen i en romansvit om systrarna Stiernfors som levde i Lund på 1800-talet. 31 juli i år är kommer del två i serien, Polarnatt. Frida Skybäck har också poddcasten Författarpodden tillsammans med kollegan Agnes Hellström och arbetar även som språk- och historielärare i Lund.

Vad kommer vi att få läsa i din sommarskrivskola?
– Jag kommer att dela med mig av mina allra bästa skrivtips till alla som drömmer om att skriva en bok. Under flera år förstod jag inte varför det var så svårt för mig att slutföra ett manus och det var först då jag lärde mig några grundläggande tekniker och knep som skrivandet lossnade. Nu vill jag dela med mig av det jag lärt mig till andra för att hjälpa dem på traven med deras skrivande.

Vem har varit din bästa skrivcoach?
– Jag har haft den stora förmånen att få hjälp av flera etablerade författare, men jag har också gjort mycket av arbetet själv genom att samla skrivtips och läsa böcker som Att skriva av Stephen King. Den som i slutändan har varit allra mest betydelsefull för mitt skrivande är nog ändå min språkvetare till mamma som läser och tycker till om det mesta som jag skriver.

Vad skriver du själv på i sommar?
– Jag har just blivit färdig med Polarnatt som är andra delen i en serie historiska kärleksromaner om tre systrar i 1800-talets Skåne och i sommar kommer jag börja arbeta med seriens tredje del.

Vad läser du i sommar?
– Eftersom jag älskar historiska romaner planerar jag att läsa Sarah Waters Hyresgästerna, Kate Mortons Dimmornas lek och Kristina Sandbergs serie om hemmafrun Maj.