Recension

Bästa tipsen för sommarläsning

Familjen Ratzenbergers guide
Artikel Recension I veckans Ung kultur-spalt bjuder Karin Anderberg på tips för semesterläsningen.

Är familjen på väg till Stockholm under semestern? Då finns det en ny och mycket speciell guidebok att ta med. Författaren, Gudrun Wessnert, har skrivit flera historiska romaner för barn och ungdom och jobbar även som museipedagog på Stockholms medeltidsmuseum. Hon har inte bara en stor kunskap om vår historia, hon har också en enastående förmåga att i skönlitterär form gestalta människor i en historisk kontext. Nu har hon skrivit en fantastisk historia om en råttfamiljs öden och äventyr, Familjen Ratzenbergers guide till Gamla stan (Bonnier Carlsen), underfundigt illustrerad av Magda Korotynska.Upprinnelsen till hela historien är att Slussen i Stockholm ska byggas om. 1935 invigdes denna med dåtida mått gigantiska trafikplats som förband Södermalm med Gamla stan. Alltsedan dess har medlemmar ur familjen Ratzenberger huserat här. Men nu måste hela familjen, med Elena i spetsen, ge sig iväg på jakt efter en ny bostad.Färden går mot Gamla stan. Fram och tillbaka, härs och tvärs över ön strövar familjen på jakt efter ny bostad. De stöter på fylleråttor, bankmullvad, kloakråttor och många fler. Statyer, vackra hus, trädgårdar, kyrkor och naturligtvis kungliga slottet, allt finns med och råttfamiljen och läsaren får höra intressanta historiska fakta och lustiga anekdoter av djuren de stöter på. Kartan i slutet av boken och de detaljrika bilderna gör att boken faktisk även fungerar som guidebok. Det finns lämpliga rastplatser inritade på kartan och de sista trettio sidorna innehåller en faktaspäckad presentation av Gamla stan och beskrivningar av många av dess gamla byggnader. Boken innehåller även ordförklaringar, en mycket kort arkitekturskola samt ett recept på Werners vidunderliga cheesecake för 8-10 råttor.

Till sommar hör lek och spel. Men vad lekte barn innan datorspelen fanns? Och vad ska man hitta på när de vuxna säger spring ut och lek, det är för fint väder för att sitta inne, eller när man är på landet och internetuppkopplingen begränsar datorspelandet? Bästa lekboken (B Wahlströms) av Martin Svensson, B Wahlströms, kan hjälpa till.Här finns alla de gamla lekarna som du minns men glömt reglerna till. Kalaset, familjen, förskolan, fritids, ute eller inne, många eller få deltagare, här finns ett rikt utbud för alla åldrar.Sommar ska naturligtvis domineras av solsken, men vi vet ju hur det brukar bli, så en bok om moln kan ju också passa för sommarlovet. Att titta på moln roar de flesta. En del bulliga moln kan få former så att de liknar djur eller ansikten, andra moln talar sitt hotfulla språk, åska är på väg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

AIK-stjärnan Goitom lägger av efter säsongen

Henok Goitom. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport AIK:s klubbikon Henok Goitom lägger av efter säsongen.
2022 inleder han sin karriär som tränare i klubben.
– Det är över nu, det är dags för andra spelare att ta över, säger han till Discovery+.

2003 lämnade Henok Goitom Vasalund för en lång utlandskarriär i först Italien och sedan Spanien.

2012 skrev han på för AIK där han sedan blivit en av klubbens största genom tiderna.

På 292 tävlingsmatcher har han noterats för 99 svartgula mål – och 2018 fick han till sist lyfta Lennart Johanssons pokal.

Men nu är spelarkarriären över för 37-åringen. Från och med nästa säsong tar han över som assisterande tränare i AIK:s P19-lag.

"Första delen av min resa har varit som spelare med många minnen där SM-guldet 2018 toppar allt. Jag har dessutom haft äran att vara lagkapten i en klubb som inte byter kapten särskilt ofta. Det har varit ett privilegium som jag försökt leva upp till varje dag", säger han till klubbens hemsida.

Han fortsätter:

"Jag vill passa på och tacka min kära familj och vänner som alltid stöttat mig i medgång såväl som i motgång, ni är mitt allt och ni förtjänar alla hyllningar som man kan få. Nu är det dags för nästa del av min resa som supporter och fotbollsledare så småningom. Med det sagt så säger jag inte hej då utan snarare att vi ses inom kort igen. Tack för allt".

FAKTA

Fakta: Henok Goitom

Ålder: 37 år.

Nationalitet: Svensk-eritrean.

Klubbar: Udinese 2003–2005, Ciudad de Murcia (lån) 2005–2007, Real Murcia 2007–2008, Real Valladolid (lån) 2008–2009, UD Almería 2012–2015, AIK 2012–2015, Getafe 2016, San Jose Earthquakes 2016, AIK 2017–2021.

Meriter: SM-guld med AIK 2018. Fyra A-landskamper med Eritrea. 13 landskamper i Sveriges U21-landslag.

Kultur och nöje

Tatum tillbaka i ny Magic Mike-film

Channing Tatum bekräftar: det blir en ny Magic Mike-film. Arkivbild.
Foto: Claudette Barius/Warner Bros/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmen om den manliga strippan "Magic Mike" från 2012 blev en otippad succé och fick en uppföljare tre år senare. Nu bekräftar huvudrollsinnehavaren Channing Tatum att det är klart med en tredje film i serien, skriver Deadline.

Skådespelaren har postat en bild av manuset till filmen "Magic Mike's last dance" på Twitter. Regissören Steven Soderbergh återvänder till serien efter att ha stått över uppföljaren "Magic Mike XXL". Manusförfattare är, precis som till de två övriga filmerna, Reid Carolin.

Manuset till "Magic Mike" är löst baserat på Channing Tatums egna upplevelser då han arbetade som strippdansare i sena tonåren. Filmerna har även utmynnat i en liveshow i Las Vegas och realityserien "Finding Magic Mike".

Sport

Eslövsframgångar i Sweden Tour-tävling

Eslövs Filippa Bergand tog hem segern i damelitklassen i Sweden Tour-tävlingen i Karlskrona.
Foto: Jonny Nilsson
Sport
BORDTENNIS Lite i skuggan av de svenska framgångarna i VM i USA avgjordes den gångna helgen en Sweden Tour-tävling i Karlskrona, Flymanpokalen. Här dominerade Truls Möregårdhs klubbkompisar stort på damsidan.

I damelitklassen blev det en ren klubbfinal mellan två EAI:are. Vann gjorde seniorlandslagsmeriterade Filippa Bergand, ankare i Eslövs serieledande pingisligalag, efter 3-1 (4-11, 11-8, 11-8, 12-10) i finalen mot Matilda Hansson.

Bergand tog sig till final via 3-1 i semin mot unga polskan Natalia Bogdanowicz och klara 3-0 mot Hannah Holgersson, IK Juno. Matilda hade en tuffare finalväg, inte minst i semin, där hon vann en femsetare mot Halmstads Erika Front med minsta möjliga marginal, 12-10 i skilje.

Om det inte varit för skada och sjukdom hade det förmodligen gått ännu bättre för Eslöv, men såväl Nomin Baasan som Rebecca Tveit Muskantor, som båda var seedade, tvingades lämna sena återbud.

Matilda Hansson nöjde sig inte med att ta sig till final i bara en klass. I den äldsta damjuniorklassen, DU20, gick hon hela vägen fram till seger efter 3-0 i finalen mot Leah Tveit Muskantor, Lekstorp.

Matilda Hansson, Eslövs AI BTK, vann den äldsta damjuniorklassen och blev tvåa i damelitklassen i Sweden Tour-tävlingen i Karlskrona.
Foto: Jonny Nilsson

Matilda Hansson var med även i 18-årsdamernas klass och blev där trea efter respass i semin mot polskan Natalia Bogdanowicz, samma spelare som vann över i DU20-semin.

I såväl damelit- som DU20-klassen nådde Sjöbo BTK:s Annie Hedlund, som går på Carl Engström-gymnasiet i Eslöv och tränar med EAI, till kvartsfinal.

En annan spelare i Eslövs träningsgrupp, IFK Lunds Hugo Törngren, klasskamrat med Truls Möregårdh när de gick på högstadiet på Källebergsskolan, vann herrjuniorklassen HU20. I finalen slog han Söderhamns Daniel Lindsö.

I P15 slutade EAI:s Hannes Lidén Isaksson trea.

Personligt

Hon kan allt om smygträning för stillasittare

Britta Balkfors hemma hos sig i Skanör. Hon är en av de personer som ligger bakom boken och appen, Smygträning för stillasittare.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Söderslätt
Personligt Med ögon och mun som ler i kapp med varandra berättar Britta Balkfors om livet efter pensioneringen från sjukgymnastjobbet. Den pensionerade fysioterapeuten har gett ut både en bok och en uppmärksammad app och skapat sig en andra karriär med ”Smygträning för stillasittare”:
– Jag har så vansinnigt roligt, säger hon.

Det råder ingen tvekan om att Britta Balkfors trivs med livet. 77 år gammal är hon fortfarande levnadsglad, nyfiken och spontan. Hon är en ja-sägare som alltid tyckt det mesta varit spännande och så blev det även efter pensionen. Hon upplever själv att hon har fått en andra karriär efter utgivningen av boken ”Smygträning för stillasittare” som gavs ut 2010. Senare kom en app som skrotades och 2020 uppdaterades appen i en modernare version. I år var den en av finalisterna på tech-galan InUse 2021. Boken har också översatts till engelska och en hemsida har skapats för produkterna.

– Jag tycker att det är helhäftigt att efter pensioneringen får jag en ny karriär som författare, inspiratör, bokförläggare och föreläsare. Jag har lärt mig så oändligt mycket och haft vansinnigt roligt, berättar Britta.

Hela äventyret har hon gjort tillsammans med sin sjukgymnastkollega Jenny Kroon, sin syster Karin Wergel Dahlgren som är förläggare och dottern Anna Balkfors, som varit ett bollplank och bidragit med layot, vilket så klart har gjort resan ännu mer givande.

FAKTA

Profilen

Ålder: 77 år

Bor: I Skanör.

Familj: Man och tre döttrar och fyra barnbarn och del i en hund.

Gör: - Borde vara pensionär men har jobbat med ”Smygträning för stillasittare”, en bok och en app. Jag funderar på att pensionera mig.

Aktuell: Lanserade en ny version av appen, ”Smygträning för stillasittare”, våren 2020. Den var en av finalisterna till galan InUse Award den 21 oktober 2021, där innovativa appar uppmärksammades.

Intressen: - Lite golf, träna på gym, hunden. Förr seglade vi och åkte skidor. Skidåkning har varit ett stort intresse för hela familjen. Vi har åkte utför tills för tre år sedan.

Det började med att fysioterapeuterna Britta och Jenny satt på jobbet och upptäckte att de blev trötta av stillasittande. När de började sina karriärer behövde de knappt administrera över huvud taget, det fanns en sekreterare som arbetade med det. I takt med datorernas intåg flyttades mer och mer administrativt arbete över till sjukgymnasterna själva.

– Jag var så frustrerad, det som tog sekreteraren tio minuter att göra tog mig två timmar, suckar Britta.

Jenny och Britta började rita streckgubbar och visa varandra övningar att göra när de satt still mycket, speciellt på heldagskonferenser. De roade sig med att hitta på övningar de kunde göra utan att någon annan såg att de tränade i smyg. Det pågick under fem års tid. De upptäckte att de klarade konferenserna mycket bättre och inte kände sig trötta på samma sätt när de pressade upp händerna mot bänkskivor, gjorde tåhävningar eller lyfte det ena benet med hjälp av det andra.

– Vi mådde bra när vi åkte hem, säger Britta.

Starten på en andra karriär

Efter pensioneringen börjar de ta fram boken, Smygträning för stillasittare. Det är Brittas enkla streckfigurer som används för att visa övningarna men de vill att läsarna ska ha roligt också varför de kopplar in Hans Lindström som tolkar innehållet och gör humoristiska illustrationer. Produktionen till tv-programmet ”Fråga Doktorn” får nys om boken och sedan tar det snurr. Efter att de spelat in tv-avsnitt och demonstrerat hur man kan träna i en bil, i ett tåg, eller på flyget, eller på kontoret, säljer boken i 3 500 exemplar. Kvinnorna sitter hemma vid sina köksbord och packar orders för glatta livet.I dagsläget har boken sålt i 15 000 exemplar och den ska inte tryckas upp i fler nyutgåvor för nu satsar trion på att sälja appen.

– Titta, man kan ställa in antal upprepningar, och om man sitter på kontoret eller på flyget. Och påminnelsefunktionen kan man justera själv. Den är suverän, säger Britta som är nöjd med produkten.

– Bara 30 kronor. Med e-posten kan man skicka den till någon i julklapp. God Jul, glöm inte att träna!

– Jag brinner för att folk ska förstå, säger Britta och spänner blicken i mig:

– Människor måste bli medvetna om sitt stillasittande och göra något åt det, bryta mönstret.

Britta Balkfors konstaterar att fördelarna med motion är väldebatterade och välkända. Men motsatsen, nackdelarna med stillasittande, är inte lika kända. Det räcker inte med några promenader eller fyspass i veckan för att må bra menar Britta Balkfors.

– En person som konditionstränar ett par gånger i veckan och sitter resten av tiden, kan sudda ut effekten genom för mycket stillasittande, anser hon.

Började före de flesta

Lösningen är att lägga till korta enminuterspauser med jämna mellanrum menar fysioterapeuten:

– Av ett åtta timmar långt arbetspass sitter många 6 till 7 timmar och de flesta av dem framför datorn. Bara genom att resa dig upp ökar ämnesomsättningen tre gånger. Stillasittande är nästan som att sova, kroppen går i vila. Det påverkar hjärta och kärl negativt och vi vet också att små pauser, som en minut med en övning, att man sträcker sig, går, har en positiv effekt.

– Vi var pionjärer och vi är självpåtagna ambassadörer, deklarerar Britta kort och koncist.

Britta själv går promenader med hunden, tränar på gymmet och spelar golf. Och förr stod hon på skidor och seglade så ofta möjlighet fanns. Tillsammans med sin make Bengt och en kollega till honom, startade de skidläkarverksamhet i Sälen på 70-talet. Skidåkare kunde få hjälp med skador de drabbades av i backen hos ortopederna. Bengt och Brittas tre barn blev inbitna skidåkare och när de inte hängde i backen steppade de. Familjen bodde till en början i Falun och Uppsala och senare i Skåne. När döttrarna gick i skolan åkte de till Rolf Hepp i Malmö och steppade tillsammans. Det gjorde mor och döttrar tillsammans i tio års tid.

– Döttrarna blev jätteduktiga alla tre och det var jätteroligt, minns Britta.

Men hon ser hellre framåt än bakåt. Britta tänker på hur hon ska göra sin syster Karin, tillika vd i aktiebolaget Smygträning för stillasittare, nöjd. Systern blir glad när Britta har många föreläsningar på temat smygträning. Nu ska hon om pandemin tillåter ta upp föreläsandet igen.

– Vi har så fanstastiskt roligt ihop, säger Britta och berättar att de uppskattade att mingla tillsammans med andra tech-innovatörer på galan i oktober. De tre njuter av att träffas och utveckla sitt företag tillsammans.

– Jag önskar att vi skulle kunna få ett genombrott i USA och Indien, ta oss in ordentligt på den engelska marknaden. Jag skulle vilja ha ett wow!

Britta Balkfors hemma hos sig i Skanör. Hon är en av de personer som ligger bakom boken och appen, Smygträning för stillasittare.
Foto: Catharina Nilsson
Britta Balkfors hemma hos sig i Skanör. Hon är en av de personer som ligger bakom boken och appen, Smygträning för stillasittare.
Foto: Catharina Nilsson
Britta Balkfors hemma hos sig i Skanör. Hon är en av de personer som ligger bakom boken och appen, Smygträning för stillasittare.
Foto: Catharina Nilsson
Britta Balkfors hemma hos sig i Skanör. Hon är en av de personer som ligger bakom boken och appen, Smygträning för stillasittare.
Foto: Catharina Nilsson

Malmö

Fasad till anrik fastighet renoveras

Det finns flera olika företag i byggnaderna i Sjöbergska huset där fasaderna nu ska renoveras.
Foto: MKB
Malmö
MALMÖ Fasaden till två byggnader i historiskt anrika Sjöbergska huset ska renoveras. Därför ansöker nu MKB om tillstånd hos länsstyrelsen för att göra underhållsarbeten på fastigheten nära Drottningtorget.

– Byggnaderna skyddas sedan 1987 som byggnadsminne. Därför har vi ansökt och väntar nu på tillstånd för att kunna upphandla renoveringsarbetet av fasaderna, säger Navid Frid, projektledare på MKB Underhåll.

Sjöbergska palatset är döpt efter fabrikören Axel Paulus Sjöberg, som byggde industri- och magasinbyggnader och tillverkade tvål, såpa, vagnssmörja med mera. Huset stod klart år 1894.

Kommersiella lokaler

I dag hyr fastighetsbolaget MKB ut ett flertal bostadslägenheter och fem kommersiella lokaler i den sedan 1987 kulturmärkta fastigheten i anrika kvarteret Humle.

– Ansökan gäller fasaden på fastigheterna på Norregränd och Humlegatan och mot innergården. Fogarna mellan tegelstenarna behöver renoveras och utseendet på fastigheten ska inte förändras, intygar Navid Frid.

Fönster med valv

De nu aktuella byggnaderna består av en låg tegelbyggnad inne på gården täckt med pulpettak i papp och med vackra valvslagna fönsteröppningar med gjutjärnsbågar.

Den låga tegelbyggnaden är sammanbyggd med en trevånings tegelbyggnad ut mot Norregränd. Här finns också valvslagna fönsteröppningar med gjutjärnsbågar och ett papptak.

– Samtliga tre byggnader har varierande skador av uppstigande fukt i murverket med påföljande fog- och tegelskador. Särskilt tydligt är detta i de två aktuella byggnaderna. Därför vill vi i första hand satsa på fogkomplettering och offerputs på dessa fasader, säger Navid Frid.

Antikvarisk expert

För att få tillstånd enligt 3:e kapitlet i kulturmiljölagen krävs att fastighetsägare anlitar en antikvarisk expert. I detta fallet har MKB fått råd av Ivar Wenster från Ankdammen konsult.

Tanken är att om tillståndet godkänns ska renoveringsarbetet i Sjöbergska huset påbörjas i mars-april 2022 och vara slutförda till augusti samma år.

Byggnaden mot Humlegatan har anor sedan 1894.
Foto: MKB
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Svedala

Missnöjet jäser utan lokal att samlas i

Delar av PRO Baras styrelse, Lennart Svensson och Bodil Petersson, som när Spångholmskolan byggs om och Kuben blivit skolsalar nu än mer saknar en lokal för pensionärer att samlas i.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
BARA Bristen på en större möteslokal i Bara fortsätter röra upp känslor.
– Det är som det grinar en i ansiktet att gå förbi gamla vårdcentralen som stått här tom i snart ett år, säger Bodil Petersson, PRO Bara.

Spångholmsskolan i Bara genomgår en omfattande ombyggnad och med det finns inte längre skolans matsal att tillgå och det samma gäller lokalerna i Kuben, dit skolan flyttat in delar av sin undervisning under renoveringen. Ett stenkast bort på Biblioteksgatan, står en tom och öde fastighet igenbommad, gamla vårdcentralen.

– Det är som det grinar en i ansiktet att gå förbi gamla vårdcentralen som stått här tom i snart ett år, säger Bodil Petersson, styrelseledamot i PRO Bara, som i flera år höjt sin röst i hopp om att kommunen ska se till att invånarna får tillgång till en större samlingslokal.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polisen grep 75 män misstänkta för sexköp

Runt 75 personer greps misstänkta för sexköp i Stockholm efter att polisen genomfört riktade insatser i november. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Omkring 75 män har gripits i insatser mot misstänkta sexköpare i Stockholms län i slutet av november. Enligt polisen blir det allt vanligare att prostitutionen letar sig utanför innerstan.
– Vi har märkt att det har blivit betydligt svårare att hitta personer som säljer sex inne i city, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisen.

Insatserna ägde rum under de sista veckorna i november och ett 50-tal av gripandena skedde inom lokalområde Norrmalm.

Trots det tycker sig polisen se att bordellverksamheterna det senaste året har börjat skifta fokus mot närförorter och andra delar av Stockholm. Många riktar in sig på hotell där gästerna inte checkar in vid disk utan online.

– Vi hade en insats på ett sådant hotell där vi hittade runt tio rum som användes för detta syfte, säger Anders Olofsson, insatsledaren och gruppchef på lokalpolisområde Norrmalm.

– Där har man inte samma kontroll på vilka som kommer in och ut, då kan det springas ganska mycket utan att någon tänker på det.

Vill riskminimera

Han tror att en bidragande orsak till att fler söker sig bort från centrala Stockholm är att polisen gjort flera uppmärksammade tillslag där.

– Både köpare och säljare verkar tro att man löper mindre risk för att bli upptäckta på det sättet.

Bland de som sålt sex finns både män och kvinnor och flertalet av dem är hemmahörande i antingen Latinamerika eller Östeuropa. Förutom sexköparna grep polisen även två personer misstänkta för koppleri i samband med insatserna.

– Det är ju nästan uteslutande någon form av människohandel det handlar om. De flesta är där mot sin vilja, säger Anders Olofsson.

Socialen deltar

Med vid insatserna fanns även personal från socialtjänsten. Deras uppgift i sådana situationer är att samtala med både de som köper och de som säljer sex.

– När det kommer till de som säljer vill vi visa att det finns hjälp att få och den hjälpen kan man få av socialsekreterarna, de spelar en väldigt viktig roll.

Klas Widestrand/TT

Kultur och nöje

"Empire"-stjärna i rätten för fejkad attack

Jussie Smollett står åtalad för att ha betalat två bröder för att attackera honom i en fejkad attack. Arkivbild.
Foto: Anthony Vazquez/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Under måndagen inleddes rättegången mot "Empire"-stjärnan Jussie Smollett, rapporterar AP.
Den amerikanska skådespelaren är åtalad för att ha lämnat en falsk polisanmälan.

Smollett uppgav att han hade utsatts för en fysisk attack med rasistiska och homofoba förtecken på en gata i Chicago januari 2019. För polisen berättade skådespelaren att han hade överfallits av två maskerade män som hade bundit en snara runt hans hals och hällt blekmedel över honom, samtidigt som de skrek rasistiska tillmälen.

Polisen lyckades dock inte hitta någon övervakningsfilm från händelsen och kort därefter greps i stället Smollett själv – misstänkt för att ha hittat på alltihop, så kallad falsk tillvitelse.

Två bröder

Två bröder väntas vittna under rättegången, då de i förhör har berättat att Smollett betalade dem 3 500 dollar (motsvarande nästan 32 000 kronor) för att låtsas attackera honom.

Bröderna ska ha arbetat som statister vid inspelningen av "Empire", serien som Jussie Smollett efter den påstådda attacken och i efterspelet sparkades från.

Efter händelsen flög de tillbaka till Nigeria och enligt åklagarens bevisning, som består av samtalslistor från Smolletts mobiltelefon, talade han med den ena brodern både en timme före och en timme efter attacken.

Personliga tränare

Enligt Smolletts försvarsadvokat har bröderna arbetat som personliga tränare åt skådespelaren, skriver CNN.

Ingen av bröderna är åtalade för brott.

Ett av vittnesmålen i den 500 sidor långa utredningen talar dock till Smolletts fördel. En kvinna boende i området där attacken inträffade ska ha sett en vit man med rödbrunt hår som verkade vänta på någon under den aktuella kvällen. Enligt vittnesmålet ska han ha haft något som såg ut som ett rep hängandes ut ur fickan.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL