16-årige Mattias Svanberg tar plats i MFF-truppen mot Djurgården.Foto: Christer Cederlund

16-åring får chansen i Malmö FF:s trupp

Malmö Mattias Svanberg går ut grundskolan på torsdag. Det kan han göra som allsvensk fotbollsspelare. Malmö FF:s mittfältstalang finns med i truppen till mötet med Djurgården.

I höstas imponerade Mattias Svanberg mot tre år äldre motståndare i Uefa Youth League. Under våren har han övertygat i U21-allsvenskan och på söndagen tar 16-åringen klivet in i MFF:s allsvenska trupp.
– Den största chansen är att få komma in, men annars har jag inga större förväntningar, bara att njuta av stunden, säger Mattias Svanberg.
Till och med platsen på avbytarbänken är tillräcklig.
– Första gången är alltid stort.
MFF ställer upp med samma trupp mot Djurgården som mot Gefle förutom att Mattias Svanberg ersätter skadade Simon Kroon. Svanberg fick beskedet redan i torsdags.
– Det har varit mycket tankar, det ska bli kul och det kommer mycket folk. Jag har förberett mig på ett inhopp och bara laddat.
Svanberg kan nog räkna med fler framträdande i A-truppen framöver. På torsdag går han ut nian på Malmö idrottsgrundskola, därefter ligger han bra till för ett lärlingskontrakt med MFF.
– Daniel (Andersson, sportchefen) är på en kort semester och jag vet inte om han har pratat med Mattias ännu, men vi har tagit beslutet, berättar MFF-tränaren Åge Hareide.
MFF har avvaktat skolans avslutningsdag.
– Vi har velat att han ska träna med laget, men han ska ha med sig en bra examen. Det är viktig att vi prioriterar skolan också. När han ska in i gymnasiet ska han ha med sig så mycket lärdom som möjligt, säger Hareide och fortsätter:
– Det är en kille som vill träna mycket och jobba mycket. Det blir bra för honom att komma in i A-truppen så tidigt som möjligt så att han kan lära sig mycket.
Svanberg ligger lågt när han får höra att han ska få ett lärlingskontrakt.
– Det har jag inte riktigt fått veta, men jag har hört att jag ska träna med dem under sommaren och sedan får vi se hur det går och vilka beslut som tas. Det gäller att prestera under sommaren, säger den unge mittfältaren.
Åge Hareide hymlar inte med att han är imponerad.
– Han är väl någon av de bästa jag sett på den här nivån, här i Malmö i varje fall. Han har många kvaliteter. Han har bra fysik för att vara ung, bra teknik, bra målskytt och kan spela på många positioner. Han är en bra kille som jag tror att MFF kommer att få mycket glädje av i framtiden, säger Hareide.
Mattias Svanberg har idrotten i blodet. Pappa är Bo Svanberg, svensk mästare i ishockey med både Färjestad och Malmö Redhawks, och mamma är Stina Funke, före detta elitfriidrottare.

Var det nära att du valde någon annan idrott?
– Nära var jag inte. Jag höll på med hockey och friidrott när jag var mindre. Så slutade jag med friidrott, och då var det bara hockey och fotboll. För tre år sedan slutade jag med hockeyn också för att satsa på fotbollen. Det var rätt enkelt val för mig eftersom jag kände att jag var bättre i fotboll. Det var det som gällde för mig.

Är de besvikna på ditt val där hemma?
– Nej, verkligen inte. De säger att de inte är det i alla fall, säger Mattias Svanberg och ler.