Nya jobb och nya produkter – Skåne har goda möjligheter att utveckla sin livsmedelsnäring när EU storsatsar tror Bengt Streijffert och Lotta Törner. Foto: Lennart Larsson

Skåne tros vinna när EU satsar på maten

MALMÖ EU satsar miljarder de kommande åren på att utveckla livsmedelsnäringen i Europa.
Många sköna slantar ska hamna i Öresundsregionen. Det tror man i alla fall i sammanslutningen Foodbests nordliga utlöpare.

Den hamnar i söder, i alla fall om man tittar med svenska ögon. Det är nämligen universitet och livsmedels- och förpackningsföretag på båda sidor om Öresund som bildar Foodbest Nordic.
På den skånska sidan finns redan flera tunga livsmedelsaktörer, påpekar styrelseledamoten Bengt Streijffert från Lunds universitet.

I Eslöv finns Orkla Foods, i Malmö Pågens bageri och i Åhus och Nöbbelöv dryckestillverkaren Vin & sprit.
– Så vi i Öresundsregionen har en stor chans att spela en betydande roll, tror han.
EU ska med start nästa år årligen avsätta upp emot två miljarder kronor i tio år framöver för att försöka utveckla och stärka livsmedelsproduktionen i Europa på olika sätt.

– Livsmedelsbranschen är ju en rätt traditionell industrisektor som behöver mer kunskap och utveckling inom alla områden, säger Bengt Streijffert.
Det handlar om mer än att bara utveckla nya produkter eller förpacka dem rätt.
– Det är få områden där vi kan påverka vår miljö, hälsa och livsstil så mycket som inom livsmedelsproduktionen, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademien.

En utveckling och förnyelse av den skånsk-danska livsmedelsnäringen kan ge fler jobb, jobb som dessutom har den fördelen att de ofta är svåra att flytta från den bördiga region de befinner sig i.
– Jobben är inte lika lätta att flytta som hos dem som tillverkar mobiltelefoner. Högteknologi är ju en flyktig vara, man vet inte hur länge den stannar, säger Bengt Streijffert.
I Foodbest Nordic ingår representanter för universiteten i Lund, Köpenhamn och Århus och Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med producenter som Lantmännen, Orkla, Danish Crown, Arla och Tetra Laval.

Den nordiska delen ingår i sin tur i ett europeiskt nätverk med regionala utlöpare i Belgien/Holland, Frankrike, Italien, Storbritannien/Irland och Spanien.
För Bengt Streijffert är det trots konkurrensen klart vem i samarbetet som ska kunna utses till Europas ”mathuvudstad”.

Det blir givetvis Öresundsregionen.
– Vi har konkurrens från framför allt Barcelona. Men dem ska vi kunna slå om vi anstränger oss!

Dagens fråga

Påsk och deckare hör ihop tycker norrmännen. Ska du läsa någon krimroman i helgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev