Julia Qwist. Foto: Privat

Fyra frågor til …

... Julia Qwist som är festivalsamordnare för Feministisk festival som arrangeras på Moriska paviljongen i Folkets park i Malmö 12 - 14 juni.

Viilka är arrangörerna bakom Feministisk festival?
– Som arrangör står Malmös feministiska nätverk, som är ett löst sammansatt gäng med Malmös feminister. Det är ett partipolitiskt obundet nätverk som vill stärka det feministiska engagemanget i Malmö. Vi som skapar Feministisk festival är gräsrötterna och genom öppna stormöten varannan vecka så har alla som velat haft möjligheten att hoppa på och bli en del i skapandet. Hela tanken med festivalen är att den ska byggas underifrån med deltagande och delaktighet som ledord. Men vi vänder oss inte bara till de som redan är aktivister utan vill även nå de som inte tidigare varit engagerade i liknande projekt.

Var det en självklarhet att det skulle bli en fortsättning på Feministisk festival som ju i fjol var en del av Nordiskt forum?
– Feministisk festival var aldrig en del av Nordiskt forum. Vi skapade festivalen som ett fristående alternativ just för att vi tyckte att forumet inte var tillräckligt inkluderande. Det var då aldrig givet att det skulle bli en till festival. Men jag skulle säga att den första festivalen faktiskt skapade förutsättningarna för årets upplaga. Vi organiserade oss, vi lärde oss och vi hade jävligt roligt, det skapade en perfekt grogrund för att fortsatt engagemang. Hela vår festivalen bygger ju på och genomsyras av engagemang, med hängivna och ideellt arbetande gräsrötter. Det är vi som skapar festivalen – tillsammans!

Berätta lite om programmet och vad du själv ser mest fram emot.
– Det är ett fullspäckat program och vi hoppas att de flesta ska hitta något som de är intresserade av. En punkt jag själv ser fram emot är Adoption: en historia om kolonialism, rasism och förlust med Lisa Wool-Rim Sjöblom och Maria Fredriksson, en föreläsning om adoption och adoptionskritk med utgångspunkt i de adopterades synvinkel, vars röster jag tycker det vart väldigt tyst om.
– Men du kan också lära dig mer om den feministisk kampen i Latinamerika med Carmen Blanco Valer, Kvinnors nätverk kommer visa en dokumentär om kvinnoaktivism i Afghanistan, Diana Mulinari berättar om feminism och historia och podcasten Sa du vegan om feminism och veganism. Vi kommer bjuda på teater, allsång och konfetti och du kan skapa ditt egna fanzine med HEJ BLEKK och Anna Palmer eller prova på brädspel med Spelkultur i Skåne. Succéerna med humorkväll och Filmcentrum Syds kortfilmsprogram upprepas. En programpunkt som ifrågasätter alkoholnormen i samhället och hur det kan kopplas till feminism, med en tillhörande blanda din egna alkoholfria-drink-workshop kommer också att finnas på plats. Sedan har vi så klart feministiskt självförsvar, och givetvis massor av andra spännande föreläsningar, workshops och panelsamtal.

Kommer Feministisk festival att bli ett årligt återkommande arrangemang i Malmö?
– Det kan bara nästa års engagerade svara på! Men vi som varit med i år hoppas verkligen att några vill ta över facklan, och med största säkerhet kommer några av oss vilja var med även då. Vi ser med glädje på att engagemanget för feministiska frågor växer.Det bådar gott för att det ska bli fler festivaler även i framtiden.