- Det intressanta är att Transformation har blivit en snackis, säger Ronny Danielsson om den nu färdigspelade föreställningen. Foto: Claes Hall
Ronny Danielsson och Roger Lybeck fortsätter sitt samarbete i Teater Inc. Foto: Claes Hall

Ronny & Roger har triptyk ihop

Inför premiären på Transformation i Caroli kyrka i Malmö var Ronny Danielsson övertygad om att det skulle bli nya gruppen Teater Inc:s enda uppsättning. Men efter all positiv respons har han tänkt om.
– Nu ska jag och Roger Lybeck göra en triptyk, säger han.

– Vi har fått så mycket beröm så man vet inte vilken fot man ska stå på, sade en nöjd Ronny Danielsson på måndagen.
Han säger att han inte hade en aning om Transformation skulle visa sig bli ett fiasko eller en succé eller bara försvinna i mängden i det stora utbud som finns i Malmö.
– Men det intressanta är att det blivit en snackis, folk har tyckt det var bra och det har synts på Facebook. På scenkonstbiennalen var folk också entusiastiska.

Transformation, baserad på Romeo och Julia och med en mix av äldre prima ballerinor och premiärdansare på scenen tillsammans med unga dansare, fick också lysande recensioner både i dagspress och danstidningar. Bland annat skrev Skånska Dagbladets recensent: ”En mäktig och imponerade dansföreställning.”
Allt detta har triggat Ronny Danielsson, som tyckte att processen med att försöka finansiera Transformation var mycket slitsam.
– Jag tänker söka pengar igen. Jag tänker, nej, det ska inte vara så att kulturadministratörerna ska hindra mig och andra från att göra det här.

Planerna är nu att göra en Shakespeare x tre . Efter Romeo och Julia – med en happy end – ska man låta sig inspireras av En midsommarnattsdröm och Hamlet. Båda ska göras i dansversion i Roger Lybecks och Ronny Danielssons tolkning.
– En midsommarnattsdröm kommer att handla om genus och sexualitet, hela den frågan ska få utrymme. Sedan vill jag göra en Hamlet som handlar om generationer, om vuxenvärld kontra ungdomsvärld och hur man tacklar den problematiken. Också för att kunna spela för yngre, vi har haft en del ungdomspublik och gymnasieklasser med Transformation och det har varit kul.

Ronny Danielsson och Roger Lybeck kommer också att fortsätta att arbeta tillsammans med de äldre och yngre dansarna.
– Och vi vill också ta in dansare från andra kulturer, säger Ronny Danielsson.
Var man ska spela är ännu så länge oklart.
– Men jag har lärt mig något genom det här arbetet och det är att det är bättre att välja lite mindre lokaler. Min första vision för Transformation om lokstallarna var för stor. Som tur var stod Caroli kyrka ledig och var precis lagom stor med plats för 100-200 personer.

Publiken har ändå inte kommit i riktigt så stor mängd som man önskat
– Vi hoppade på ett snitt på 150 i publiken. Det är inte färdigräknat, men jag skulle tro att snittet snarare ligger på 100-110, så det kunde varit fler. Men vi spelade ju fem föreställningar i veckan och det är svårt att etablera något nytt, speciellt här i Malmö där det finns ett så stort utbud. Vi har lärt oss att vi måste börja med marknadsföring långt tidigare. Det går inte att tro att man kan dyka ner i en publik och locka dem på så kort tid, säger Ronny Danielsson.