Recension

Storartad final på Måns första Skånespelning

Måns Zelmerlöw på Pink Party. Foto: Pontus Källström
Artikel Recension Väla centrum ställde till med Pink party på lördagskvällen i Helsingborg dit 15000 skåningar samlats för att njuta av musik.

Väla centrum ställde till med Pink party på lördagskvällen i Helsingborg dit 15000 skåningar samlats för att njuta av musik. Bland annat uppträdde Carola och Annika Herlitz. Men dessa damer fick stå tillbaka då huvudkaraktären för kvällen stavades Måns Zelmerlöw. Pink party är andra stoppet på en lång sommarturné för Måns som han döpt till ”The Heroes tour”. Detta är en turné som han har mycket att tacka Eurovisionvinsten i Wien för. Låten Heroes ligger topp tio i 23 länder, framgången är ett faktum. Den femte juni släpper Måns dessutom sitt nya album Perfectly damaged med tolv nyskrivna låtar.

Det märktes tydligt att Måns var den stora akten under lördagskvällen. Förväntansfulla skåningar skanderade ”Måns, Måns” samtidigt som de viftade med hemmagjorda plakat. Publiken bestod till största del av ungdomar och barnfamiljer. När sedan Mumsskåningen gjorde entré exploderade Helsingborg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Vill göra om kontor till bostäder

I fastigheten där Sparbanken Skåne har lokaler finns även ett kontor som Trafikverket idag disponerar. Det kontoret vill fastighetsägaren Brinova bygga om till lägenheter.
Foto: Tooma Laagus
Eslöv
ESLÖV Brinova har sökt bygglov för att bygga om en kontorslokal på Södergatan till lägenheter.

Det handlar om fastigheten på Södergatan 2 där Sparbanken huserar i bottenplanet och Trafikverket en våning upp.

Sparbankens lokal påverkas inte av den bygglovsansökan som nu lämnats in, däremot vill Brinova bygga om den cirka cirka 500 kvadratmeter stora kontorslokal som Trafikverket disponerar idag. Tanken är att bygga om den till sju lägenheter.

– Den största blir cirka 100 kvadratmeter, den minsta drygt 50. Flera av lägenheterna får egen uteplats på takterrassen, säger Henrik Seger Nordstedt, förvaltare på Brinova som märkt att intresset för hyresrätter i centrum alltjämt är stort.

När lägenheterna kan stå klara är inte fastställt.

– Vi har ingen tidplan men vill komma igång så fort vi fått bygglov och startbesked, säger Henrik Seger Nordstedt.

Lokal debatt SkD

Måste få stopp på stenkastningen

Rune Sandström är gruppledare i arbetsliv- och fritidsnämnden, Catrin Tufvesson kommunalråd i opposition.
Foto: Pressbild
Lokal debatt SkD
Kävlinge
Lokal debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Måste konstatera att det är bedrövligt att stenkastningen pågår år efter år, detta utan att kommunen vidtar några långsiktiga åtgärder för att komma till rätta med det.

Att hålla på med akuta åtgärder just när det händer har hittills inte gett någon bestående verkan. Det behövs ett långsiktigt arbete med ungdomarna, det gäller att lära känna dem och bygga upp ett förtroende hos dem.

Vi Socialdemokrater har under många år föreslagit att det skall inrättas en fältgrupp som jobbar aktivt med ungdomarna i vårt samhälle. Om man gör det så kan mycket bus förebyggas och hindra ungdomarna att ställa till det både för sig själva och samhället.

Tyvärr har den styrande alliansen med stöd av SD varje gång vi lagt förslaget röstat ner detsamma. Det vi ser nu är en följd av dumsnålhet från de styrande, då man till varje pris vill hålla så låg skatt som möjligt. Detta sätt att tänka får många oönskade konsekvenser.

För Socialdemokraterna i Kävlinge

Catrin Tufvesson, oppositionsråd

Rune Sandström, andre vice ordförande arbetsliv- och fritidsnämnden

Staffanstorp

Besökshunden Isak älskar att gå till jobbet

Ett jättefint möte blev det mellan Bertil och Isak vid besöket på Villa Roos Park på tisdagen. Matte Louise Tigerhielm är med hela tiden.
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP Rottweilern Isak, två år, älskar att gå till jobbet. Där är han i centrum, blir omklappad och får leta fram godis. Just nu gör han sin praktik på särskilda boendet Villa Roos Park i Staffanstorp i utbildningen för att bli färdig besökshund.

– Kom Isak, ropar Gördis, en av de fyra boende som är med på dagens hundintervention, som mötena heter.

Gördis har laddat godisboxen och Isak är inte sen att komma när hon kallar på honom.
Gördis har laddat godisboxen och Isak är inte sen att komma när hon kallar på honom.
Foto: Marianne Pernbro

Gördis har stoppat godisbitar i olika fack och lådor i en hundleksaksbox och Isak kastar sig ivrigt över uppgiften att plocka ut och äta upp dem, vilket inte tar många sekunder.

– Vi har jättebra erfarenheter av mötena mellan omsorgstagare och besökshund, säger äldrepedagog Josefine Lundin på Villa Roos park som tog kontakt med Louise Tigerhielm och Isak.
– Vi har jättebra erfarenheter av mötena mellan omsorgstagare och besökshund, säger äldrepedagog Josefine Lundin på Villa Roos park som tog kontakt med Louise Tigerhielm och Isak.
Foto: Marianne Pernbro

– Det där var nog rekord, säger hans matte Louise Tigerhielm som är lärare vid terapihundskolan, specialistsjuksköterska och driver företaget Hundantaget där man kanske kan säga att Isak är anställd.

Jobbar gärna

– Han är både inneboende hos oss och jobbar i företaget, kan man säga. Om nio månader ska han vara färdig besökshund, sen går utbildningen vidare för att bli terapihund, säger Louise Tigerhielm.

Josefine Lundin som är aktivitetsansvarig och äldrepedagog på Villa Roos Park i Staffanstorp fick kontakt med Louise och Isak.

– Jag har tidigare jobbat med kontakt mellan äldre och djur och ville gärna få hit en besökshund. Vi frågar de boende som vi tror är intresserade och kan ha glädje av besöket och det har slagit väldigt väl ut, säger Josefine Lundin.

Isak demonstrerar mer än gärna hur man snabbt lockar fram godis ur boxen.
Isak demonstrerar mer än gärna hur man snabbt lockar fram godis ur boxen.
Foto: Marianne Pernbro

– Vårdhundar har fantastiska effekter på våra omsorgstagare. Vi som bedriver ett renodlat demensboende har verkligen sett de positiva effekter som mötet med Isak skapar. Det väcker minnen och bidrar till ett förbättrat tal hos de individer med afasi och ger de äldre en känsla av glädje och lugn.

Väcker minnen

Isaks närvaro drar igång samtal. Många berättar om hundar de själva haft.

– En boende som har svårt att tala och uttrycka sig pratade plötsligt långa meningar efter mötet med Isak. Vi blev helt förvånade och nästan tårögda, säger Josefine Lundin.

– Isak söker sig till dem i gruppen som behöver honom mest, säger Louise Tigerhielm.

– Han kan känna av om en av de boende exempelvis har något krångel med blodsockerhalten. Då sätter han sig hos den personen och signalerar till mig.

Hälsar på alla

Mötet med Isak går till så att han tillsammans med Louise går från deltagare till deltagare, sitter en stund och bli omklappad och hälsar. Med en liten handrörelse markerar Louise att det är dags att han går till nästa person för att hälsa. Sen introducerar Louise leklådan där man gömmer godis och de äldre får stoppa i godisbitar och kalla på Isak.

Elsa får hjälp av Louise Tigerhielm att lägga ner godis i boxen, godis som Isak sen ska få leta fram.
Elsa får hjälp av Louise Tigerhielm att lägga ner godis i boxen, godis som Isak sen ska få leta fram.
Foto: Marianne Pernbro

– Isak älskar att jobba. När jag säger vi ska hit hämtar han sitt halsband och blir jätteglad. En dag fick vi återbud på grund av sjukdom när vi nästan var på väg och då blev han jättesur på mig resten av dagen för att det inte blev något jobb, berättar Louise.

Isak går runt och hälsar på alla i gruppen och låter sig gärna klappas.
Isak går runt och hälsar på alla i gruppen och låter sig gärna klappas.
Foto: Marianne Pernbro

Hon valde ut Isak redan i valpkullen och har tränat honom.

Mycket social

– Han är en trygg, lugn och mycket social hund vilket är viktigt. Jag skiljer noga på arbete och fritid, det är mycket lätt att bränna ut en hund, speciellt en ung hund. Har han jobbat här en timme har han ledigt resten av dagen och är bara hund.

Du är så fin, säger Gördis till Isak och berättar att hon fick sin första hund när hon var nio år.
Du är så fin, säger Gördis till Isak och berättar att hon fick sin första hund när hon var nio år.
Foto: Marianne Pernbro

Isak är jättebra med äldre men han tycker allra mest om att jobba med yngre barn.

Terapihund

– Efter att han är färdig besökshund ska han vidareutbildas till terapihund där man är mer inriktad på en individ, kanske någon som haft en stroke eller behöver motiveras till andra saker.

Eslöv

21 nya lägenheter på Storgatan

Så här kommer de båda husen att te sig efter ombyggnaderna enligt en skiss i bygglovsansökan.
Foto: SKISS: Bert Andersson Fastighets
Eslöv
ESLÖV Det blir 21 nya lägenheter i två fastigheter på Storgatan i Eslöv som Bert Andersson Fastighets AB ska bygga om. Det ena huset inrymde tidigare Maya choklad. Båda står idag tomma sedan något år.

– Vi hoppas kunna köra igång i höst. Det blir lägenheter helt och håller och inga lokaler längre, säger Bert Andersson, som lämnat in bygglovsansökan.

Det handlar om fastigheterna Grosshandlaren 3 och 4 som ligger på Storgatan 7 respektive 9.

Fastigheterna köptes av Richard Forshufvud.

Storgatan 9 ska byggas om...
Foto: Toomas Laagus

Bolaget söker om ändrad användning från lokaler till bostäder. Befintliga fasader i tegel respektive puts och även plåttaken bevaras men det kommer att sättas upp solceller på dem.

Innanför det röda plank som finns mellan de båda husen ut mot Storgatan blir det trapphus och hiss. Det finns även ett skyddsrum där. Det kommer att bli en grön gård ovanpå skyddsrummet.

Lägenheterna är i olika storlekar.

...liksom Storgatan 7.
Foto: Toomas Laagus

BA Bygg Fastigheter färdigställde i fjol ett fyravåningshus på Storgatan 5 med tio en- och tvårumslägenheter - samtliga med med antingen balkong eller uteplats.

På platsen fanns tidigare ett annat hus som revs 2019.

BA Bygg Fastigheter är i dagarna igång med att montera sitt hus i kvarteret Gjutaren vid Stora Torg.

Man satsar också på att bli färdiga med de nya bostäderna i kvarteret Rådjuret, det vill säga de som grupperats bakom tidigare polishuset vid Föreningstorget.

Malmö

Skadad man anträffad utomhus – fördes till sjukhus av polis

Malmö
Malmö En skadad man anträffades på tisdagskvällen utomhus på Munkhättegatan. Polis var först på plats och förde mannen omedelbart till sjukhus.

Polis och ambulans larmades till adressen på Nydala klockan 18.13 där en man anträffats utomhus.

Den polispatrull som först kommer till platsen bedömer att mannen är så pass skadad att han omedelbart behöver föras tills sjukhus utan att invänta ambulans, varför polis skjutsar honom till sjukhuset.

Polisen har spärrat av ett större område i anslutning till adressen och kriminaltekniker är beordrade till platsen. På plats genomför man även förhör med vittnen.

Akuten på Sus är avspärrad av polis. Övriga detaljer kring händelsen är initialt oklara.

Texten uppdateras ...

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Utrikes

Sánchez i Ceuta för att hejda migrantström

Människor som har simmat eller vadat till Ceuta står i vattnet sedan gränsområdet i den spanska enklaven spärrats av.
Foto: Javier Fergo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har anlänt till Ceuta, meddelar Spaniens regering. Sánchez har lovat återställa ordningen snarast möjligt i den spanska exklaven dit omkring 6 000 migranter illegalt tagit sig från Marocko.

Den stora ökningen av migranter som illegalt tar sig in i Ceuta innebär en "allvarlig kris" för såväl Spanien som Europa, enligt den spanske premiärministern.

– Vi kommer att återställa ordningen i staden och vid våra gränser så fort som möjligt, sade Sánchez som även kommer att besöka den andra exklaven, Melilla.

I måndags tog sig omkring 6 000 migranter över gränsen mellan Marocko och Ceuta, vilket är en rekordnotering för ett dygn. Av dem har omkring hälften skickats tillbaka till Marocko, uppger Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska på tisdagen.

Många tog sig till den spanska exklaven genom att simma eller vada genom lågvatten från marockanska stränder några kilometer bort. Några tog hjälp av uppblåsbara badringar eller gummibåtar. Minst en man drunknade.

"Inte rädd"

Andra klättrade över det stängsel som markerar gränsen mellan marockanskt och spanskt territorium.

– Jag såg på Facebook att det var möjligt att korsa gränsen, så jag tog en taxi hit med mina vänner eftersom jag inte längre kan skaffa mat till min familj, säger den 26-åriga frånskilda och arbetslösa tvåbarnsmamman Ouarda, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag är inte rädd. Antingen så dör jag eller så lyckas jag komma över.

Under tisdagen placerades ytterligare 200 spanska poliser ut på platsen, och marockanska vakter använde tårgas för att hindra människor att passa gränsövergången vid staden Fnideq.

De spanska exklaverna Ceuta och Melilla utgör EU:s enda landgräns mot Afrika. Det gör att många människor försöker ta sig dit i hopp om en bättre framtid i Europa.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson beskriver det ökade antalet migranter som olagligt korsar gränsen som oroande och uppmanar Marocko att fortsätta agera förebyggande.

– Spanska gränser är europeiska gränser, säger hon i EU-parlamentet.

Spänt läge

Under tisdagen kallade Spanien upp Marockos ambassadör för att påminna om att gränskontrollen är ett "gemensamt ansvar", uppger utrikesminister Arancha González Laya.

Läget är spänt mellan Marocko och Spanien sedan det framkommit att Polisario Front-ledaren Brahim Ghali vårdas för covid-19 på ett spanskt sjukhus.Polisario Front kämpar för att Västsahara ska bli självständigt från Marocko och regeringen i Rabat har surnat till över sjukhusvistelsen. Spaniens utrikesminister försvarar dock beslutet att ge Ghali vård och beskriver det som en humanitär angelägenhet.

Analytiker har varnat för att de diplomatiska spänningarna kan skada samarbetet kring illegal invandring. Vissa menar att Marocko har lättat på gränskontrollerna som ett sätt att sätta press på Madrid.

– Det här händer enbart på grund av marockanska myndigheters passivitet, säger Ceutas regionale ledare Juan José Vivas till spansk tv.

Marockanska regeringsföreträdare hävdar dock att den stora tillströmningen av migranter inte alls har något att göra med osämjan kring Polisario Front-ledaren.

Kävlinge

Inställd buss efter stenkastning

Linje 122 var inställd förra veckan efter stenkastning.
Foto: Ulrika G Ottvall/Arkiv
Kävlinge
Kävlinge I förra veckan var linje 122 inställd efter att stenkastning skett mot en buss i Kävlinge. Kävlingepolisen ser det som stök som tyvärr återkommer.

Det var i början på förra veckan som stenar kastades mot en buss i Kävlinge. En ruta krossades. Tillfälligt togs beslut om att ställa in linje 122.

– Det är ungdomar som gör det, säger Kävlingepolisen Michael Rydberg. Det är tråkigt att det blir så. Rimligen förstår de inte konsekvensen av vad de gör mot tredje part.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Radhusägare får nej till solceller

Radhuset ligger i östra Lund, nära motorvägen.
Foto: Joakim Stierna
Foto: Lund kommun
Lund
Lund lund
Stadsbyggnadskontoret vill inte ge bygglov till en radhusägare som vill ha solceller på sitt tak. Kommunen tycker inte de passar in i den känsliga miljön. Sista ordet är emellertid inte sagt. Politikerna ska behandla ärendet på nästa möte i byggnadsnämnden på torsdag.

Fastigheten heter Röda rummet 9 och ligger på Andreas Rydelius väg i östra delen av Lunds tätort.

Sammanfattningsvis motiverar stadsbyggnadskontoret sitt ställningstagande med att fastigheten ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som finns med i Lunds kommuns bevaringsprogram.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL