Snart 25-åriga Johanna Bergdahl vann en spännande final mot Sophie Haarlem i Malmö International och kan nu titulera sig nordisk mästare för andra gången. Foto: Michael Lindholm
Johanna Bergdahl. Foto: Michael Lindholm

Bergdahl siktar högt i EM

FÄKTNING Johanna Bergdahl, 24, visade sig starkast i den helsvenska finalen mot Sophie Haarlem i Malmö International, tillika NM i värja.
Nu siktar hon högt vid EM i Schweiz.

– Jag fyller år den 8 juni, och därför skulle det vara en himla fin present om vi får medalj, strålade Jönköpingsbördiga Bergdahl efter 2–1-segern över Haarlem i Atleticum.
– Tänk dig att få en EM-medalj i 25-årspresent.

Och vad händer sen när du kommer hem till Sverige?
– Då ska jag ha födelsedagsfest och jag hoppas kunna fira den med en medalj, även om man inte får säga så. Det hade verkligen varit kul.
Sverige har inte plockat en EM-medalj på länge, men Johanna Bergdahl anser att chanserna är goda i årets mästerskap som avgörs mellan 6 och 9 juni.
– Vi är fyra väldigt bra tjejer som dessutom vunnit en världscuptävling i år då de allra bästa var med. Så visst finns chansen att vinna, och det är i lag som vi kan kvala till OS, betonade 24-åringen som just nu gör ett uppehåll i juridikstudierna vid Stockholms universitet.

Hur kändes det då att bli nordisk mästare?
– Jätteroligt. Det var tio år sedan jag vara med i NM och då vann jag också, fast då gick tävlingen i Ystad.
På herrsidan blev det norskt guld genom Sturla Torkildsen som finalbesegrade Karl Harmenberg.